Nieuws met tag "Opinies"


 07-04-2020 


 02-04-2020 

Opinie: kampioen neen, Champions League ja

Opinie: kampioen neen, Champions League ja

De Raad van Bestuur van de Pro League besliste vandaag om de competitie stop te zetten, de huidige stand als eindstand te nemen en dus Club Brugge uit te roepen als landskampioen. Sta ons toe daar serieuze bedenkingen bij te hebben. Er zijn precedenten: bij één ervan werd Anderlecht zo zijn eerste landstitel onthouden. Lees verder » 17-02-2020 

Sprankeltje hoop na nederlagen concurrenten

Sprankeltje hoop na nederlagen concurrenten

Door de nederlagen van Genk en Zulte Waregem heeft Anderlecht na de makke prestatie in Mechelen weer een sprankeltje hoop om Play-off I te halen, maar het lijkt een zeer moeilijke opdracht te worden. Een hulplijn inschakelen naar agent Ethan Hunt lijkt dan ook sterk aangewezen voor de troepen van Vercauteren. Lees verder » 14-02-2020 

Opinie: terechte straf, maar voor foute mensen

Opinie: terechte straf, maar voor foute mensen

De Geschillencommissie besloot dinsdag dat Anderlecht voor één wedstrijd de vakken moet sluiten waar de vurigste supporters zitten. Een sanctie voor het herhaaldelijk gebruik van vuurwerk en (rook)bommen. Een terecht straf, wat mij betreft. En petje af dat de club geen beroep aantekent. Enkel is het enorm pijnlijk dat ook vele honderden onschuldige supporters gestraft worden.
  Lees verder » 21-01-2020 

Analyse: de paars-witte aanval in verval

Analyse: de paars-witte aanval in verval

Anderlecht heeft altijd spitsen gehad die hebben bijgedragen tot het winnen van bekers en kampioenschappen. Van Mermans en Mulder tot Rensenbrink en Nilis. Of in modernere tijden van Koller tot Frutos. De laatste jaren heeft Anderlecht het echter (financieel) moeilijk om de positie vooraan in te vullen met een Anderlecht-waardige spits. Dat blijkt nu ook weer tijdens deze transferperiode waarin het halen van een extra (scorende) spits eigenlijk een noodzaak is. We bekijken even de spitsen van de laatste tien jaar in Paars-witte loondienst.  Lees verder » 25-11-2019 

Opinie: Onze ziel verkocht aan de duivel

Opinie: Onze ziel verkocht aan de duivel

Velen onder ons stonden vanmorgen op met een gigantische (voetbal)kater. Het positivisme van de voorbije weken lijkt na het zoutloze gelijkspel tegen KV Kortrijk alweer een ver veleden. Een gelijkspel kan de beste overkomen en hoeft geen ramp te zijn, de manier waarop doet echter pijn aan het paars-witte voetbalhart. Lees verder » 04-11-2019 

Opinie: offside, een kwestie van interpretatie?

Opinie: offside, een kwestie van interpretatie?

Balen was het donderdagavond, toen de Gentse verdediger Plastun in de allerlaatste seconden van de toegevoegde tijd de 3-3 gelijkmaker scoorde voor zijn team. Dubbel balen was het achteraf, toen uit de tv-beelden bleek dat er wellicht buitenspel voorafging aan dat doelpunt. Lees verder » 17-10-2019 

Analyse: de weg naar POI

Analyse: de weg naar POI

Een derde van de reguliere competitie hebben we alvast achter de rug. Omdat achteruit kijken de gemiddelde Anderlecht supporter dezer dagen geen goed gevoel geeft, blikken we even vooruit naar wat ons te wachten staat. We nemen de 20 resterende wedstrijden onder de loep en kijken wat wellicht nodig is om alsnog POI te halen. Lees verder » 09-10-2019 

Opinie: Coucke buiten? Ex-cu-seer?

Opinie: Coucke buiten? Ex-cu-seer?

Voor de aftrap van de uitwedstrijd op Charleroi van vorige vrijdag zoomde de tv-camera even in op een paar spandoeken die leden van de BCS (Brussels Casual Service) hadden ontrold in het uitvak.  Hun boodschap was kort en krachtig: “Coucke buiten”.
  Lees verder » 20-09-2019 

Postscriptum: Spreekkoren bis

Postscriptum: Spreekkoren bis

We zijn het er vast over eens dat een scheidsrechter in min of meer serene omstandigheden zijn job moet kunnen uitoefenen.  Net zoals we het er wellicht over eens zijn dat het op dat vlak behoorlijk meevalt op Anderlecht. Lees verder »


Opinie: Kwetsende spreekkoren (?)

Opinie: Kwetsende spreekkoren (?)

Woensdag werd Anderlecht door de Geschillencommissie Hoger Beroep van de KBVB getrakteerd op een effectieve boete van 1.000 euro wegens kwetsende spreekkoren aan het adres van scheidsrechter Bram Van Driessche. Lees verder »


 14-09-2019 

Vrije Tribune: Sfeer in het stadion

Vrije Tribune: Sfeer in het stadion

Al wie de voorbije weken in het stadion was voor de thuismatchen tegen respectievelijk KV Oostende, KV Mechelen en Standard Luik, zal het kunnen beamen: de sfeer was geweldig, uitzonderlijk zelfs. Lees verder »


 09-08-2019 

De entree van Roger

De entree van Roger

“Alle begin is moeilijk,” moet zo stilaan Marc Coucke’s meest positieve gedachte aan Anderlecht zijn. Uit verschillende hoeken krijgen man en club al dan niet goedbedoelde meningen, opinies en oplossingen voorgeschoteld. Het voorlopige laatste kunststukje komt van dhr. Roger Vanden Stock, hierbij gretig bijgestaan door Hugo Camps. Tijd misschien voor een objectief kijkje naar Rogers beginjaren bij Paars en Wit? Lees verder »


 28-07-2019 

 11-07-2019 

Opinie: Youngsters boven tijdens Benfica-Anderlecht

Opinie: Youngsters boven tijdens Benfica-Anderlecht

Woensdagavond speelde RSC Anderlecht in het Estadio da Luz van SL Benfica een nieuwe oefenmatch tegen tegenstander van niveau die dan ook gewonnen werd met 1-2. Dit deed het met veel jonkies waarvan sommigen zich toch weer lieten opmerken. Hierbij een korte samenvatting met wie me is opgevallen.  Lees verder »


 10-07-2019 

Opinie: Lotto Park

Opinie: Lotto Park

Het kwam niet als een verrassing, de naamswijziging van ons stadion. Het was een publiek geheim dat Marc Coucke de naam van het Constant Vanden Stock Stadion wou veranderen. Allianz werd genoemd als nieuwe naamdrager, uiteindelijk zal het ‘Lotto Park’ gaan worden. Op die manier breekt de voorzitter definitief met het verleden. Lees verder »


 19-05-2019 

Oef! Het is eindelijk gedaan!

Oef! Het is eindelijk gedaan!

De competitie is afgelopen voor Anderlecht na een absoluut snertseizoen. Paars-wit zette zijn slechtste resultaat neer in de Belgische naoorlogse voetbalgeschiedenis en eindigt zesde. Het mag meteen, voor het eerst in 56 jaar, ook Europees voetbal vergeten. Seizoen 2018-2019, het eerste onder Marc Coucke als voorzitter, gaat dus de geschiedenis in als een Mislukking met grote 'M'.  Lees verder »


 12-04-2019 

Opinie: Standard moet niet verontwaardigd zijn

Opinie: Standard moet niet verontwaardigd zijn

Wat een pijnlijke avond beleefden we weer. Niet alleen op het veld gaat het fout, nu ook ernaast. Hoewel we enig begrip kunnen opbrengen voor de woede van de betrokken fans, keuren we het gooien van vuurpijlen en rookbommen ten stelligste af. Wij mogen verontwaardigd zijn. Standard hoeft dit nu niet te doen. Lees verder »


 08-04-2019 

R.I.P. Anderlecht

R.I.P. Anderlecht

Na een nieuwe vernedering, thuis tegen Royal Antwerp, kan toch stilaan worden gesteld dat het chronisch zieke Anderlecht klinisch dood is. De aftakeling was al een tijdje ingezet, maar de genadestoot kwam gisteren. Lees verder »


 10-02-2019 

Is er nog een plan-C, beste Marc?

Is er nog een plan-C, beste Marc?

Vandaag stond er een eerste “finale” op het programma, tegen Zulte-Waregem. Paars-wit moest absoluut winnen om de kansen op Play-off 1 gaaf te houden. Een overwinning werd het niet. Een ploeg zonder idee hield het op een scoreloos gelijkspel. Dankzij de nederlaag van Gent, schuift Anderlecht zowaar nog in de top 6. Maar met nog een loodzwaar programma en een dramatisch spelniveau, zal het aartsmoeilijk worden om die plaats te behouden. Lees verder »


 01-02-2019 

Opinie: Zondag weten we meer

Opinie: Zondag weten we meer

De transferperiode is gesloten, de kaarten geschud. Zelden waren de meningen over de kwaliteiten van Anderlecht meer verdeeld dan nu. De ene vreest dat we uit Play-off I vallen, de andere droomt er stiekem van om Racing Genk en Club Brugge nog nerveus te maken. Ligt de waarheid in het midden? Waarschijnlijk weten we zondag meer.   Lees verder »


 17-01-2019 

Portret: Peter Zulj

Portret: Peter Zulj

Peter Zulj is de eerste echte inkomende transfer van deze winter. Omdat er de afgelopen dagen en uren al heel wat onwaarheden en ongenuanceerde info over de middenvelder naar buiten zijn gekomen, ging Anderlecht-online wat dieper graven. Een portret van 'de beste speler van Oostenrijk’ en de rol die hij kan gaan spelen bij de grootste club van België.  
  Lees verder »


 07-01-2019 

 04-01-2019 

 13-12-2018 

Opinie: In de voetsporen van Ajax?

Opinie: In de voetsporen van Ajax?

“Anderlecht moet kunnen wat Ajax kan.” We werden afgelopen zomer om de oren geslagen met variaties op die uitspraak. Een paar maand later hebben de Amsterdammers de lat wel erg hoog gelegd. Want laat ons even eerlijk zijn: welke Anderlechtfan is momenteel niet jaloers op Ajax? Lees verder »


 26-11-2018 

Analyse: Tegendoelpunten

Analyse: Tegendoelpunten

Er is al veel gesproken over het gebrek aan creativiteit bij Anderlecht. Een minstens even groot probleem zijn de vele tegendoelpunten. Hoewel Anderlecht gisteren niet eens een zwakke partij afwerkte, incasseerde het vier doelpunten. Het is al een heel seizoen hetzelfde liedje: Anderlecht slikt veel te gemakkelijk doelpunten. Lees verder »


 04-10-2018 

Opinie: een mooi initiatief, maar …

Opinie: een mooi initiatief, maar …

Hein Vanhaezebrouck sprak gisteren met de leden van de Fanboard. Marc Coucke nodigt op 25 oktober de voorzitters van de fanclubs en twintig losse supporters uit voor een gesprek. Mooie gestes van coach en bestuur om uitleg te geven over de sportieve stand van zaken. Toch wringt er bij ons iets: alle supporters hebben hier recht op. Lees verder »


 10-08-2018 

Opinie: Het plan van Hein

Opinie: Het plan van Hein

Anderlecht opende de competitie met zes op zes en negen doelpunten in twee wedstrijden. Paars-wit is opvallend productief. Hein Vanhaezebrouck begon aan beide wedstrijden met dezelfde strategie. Het plan-Gerkens.
  Lees verder »


 13-05-2018 

“Ik moet eraan denken: is er meer aan de hand?"

“Ik moet eraan denken: is er meer aan de hand?

Oef, het is hen dan toch gelukt: Club Brugge is kampioen. Het had hiervoor wel twee grote missers van de videoscheidsrechter nodig. “Ik hoop van niet, maar ik moet er wel aan denken: is er meer aan de hand?”, flitsen de woorden van Bart Verhaeghe door het hoofd van ondertekenende.
  Lees verder »


 10-05-2018 

 15-04-2018 

Opinie: Paars-witte remontada

Opinie: Paars-witte remontada

Anderlecht ontvangt vanavond Club Brugge. Hoewel de titelstrijd na speeldag één van de play-offs definitief beslist leek, kan Anderlecht die vanavond weer helemaal opengooien.  Lees verder »


 03-04-2018 

Opinie: Hein is God niet

Opinie: Hein is God niet

Vandaag is het exact een half jaar geleden dat Hein Vanhaezebrouck werd voorgesteld als coach van Anderlecht. Een succesverhaal is het nog niet geworden. Toegegeven, de omstandigheden waren ver van gunstig. Maar ook Vanhaezebrouck zelf heeft als coach nog niet zijn meerwaarde kunnen bewijzen.

Lees verder »


 13-01-2018 

"Competitievervalsing bij Anderlecht en Genk"

Slechts drie coaches van 1A zijn sinds vorig seizoen nog aan de slag bij hun huidige club. Zo stelt François Colin in een opinie voor het blad Sportmagazine.
Als de trainer de belangrijkste man is van de club, is een tussentijdse overstap competitievervalsing. Lees verder »


 27-11-2017 

Hanni: “Hoge pressing ligt mij”

Hanni: “Hoge pressing ligt mij”

Sofiane Hanni maakt week na week progressie. Hij scoorde (het enige) Champions League doelpunt voor paars-wit en ook gisteren scoorde hij opnieuw. Ook de fans sluiten de kapitein opnieuw in hun armen en beloonden hem met een applausvervanging.  Lees verder »


 04-11-2017 

Column: Met vlag en ... sjaal

Column: Met vlag en ... sjaal

Het is een beetje spijtig, maar de meeste neutrale voetballiefhebbers denken niet spontaan aan RSC Anderlecht als hem of haar gevraagd wordt naar clubs met een warmbloedige aanhang en volle bak sfeer in het stadion.  In België denken de meesten dan eerder aan Standard, Brugge of Antwerp,…
  Lees verder »


 31-10-2017 

 19-10-2017 

Opinie: Boycot verplaatsing naar PSG

Opinie: Boycot verplaatsing naar PSG

Enkele dagen geleden riepen verschillende supportersclubs op tot een boycot voor de verplaatsing naar Paris Saint-Germain. Wat begon met een twintigtal clubs begint gestaag aan te groeien. Meer en meer supportersclubs beslissen om zich achter de boycot te scharen en blijven thuis. De kans is dus groot dat paars-wit het zo goed als zonder aanhang moet stellen in Parijs.  Lees verder »


 12-10-2017 

Opinie: Geef Vanhaezebrouck tijd

Opinie: Geef Vanhaezebrouck tijd

Morgen speelt Anderlecht haar eerste wedstrijd onder Hein Vanhaezebrouck. Na enkele jaren van matig voetbal, snakt alles wat paars-wit is naar een ommekeer. Toch zullen we Hein tijd moeten geven. Lees verder »


 10-10-2017 

Uw all-time favoriete Anderlecht-trainer(s)

Uw all-time favoriete Anderlecht-trainer(s)

Toeval of niet, maar het eerste stuk dat ondergetekende hier online plaatste, had als titel “20.000 trainers”.  Dat was in juni 2016, kort na de aanstelling van een nobele onbekende Zwitser als T1, een zekere René Weiler.
  Lees verder »


 03-10-2017 

De XII werken van Vanhaezebrouck

De XII werken van Vanhaezebrouck

Het is eindelijk officieel: Hein Vanhaezebrouck wordt de nieuwe coach van Anderlecht. De voormalige kampioenenmaker van AA Gent wacht in de hoofdstad een zware taak. We zetten zijn belangrijkste opdrachten even op een rij. Lees verder »


 26-09-2017 

Analyse: Celtic Glasgow

Analyse: Celtic Glasgow

Anderlecht neemt het woensdagavond in de Champions League thuis op tegen Celtic. Op papier de wedstrijd waarin Anderlecht de grootste kans maakt om de drie punten te pakken. Reden genoeg om de tegenstander al eens onder de loep te nemen. Lees verder »


 10-09-2017 

Chirurg gezocht. (Iedereen trainer!)

Chirurg gezocht.  (Iedereen trainer!)

Opvallende keuze alweer van Weiler om Kums uit de kern te laten voor de matchen tegen Lokeren en Bayern.  Breaking news zelfs in zekere zin.  Maar of we het er nu mee eens zijn of niet, feit is dat de ploeg niet draait en dat onze competitiestart dramatisch was.
  Lees verder »


 28-08-2017 

Opinie: grijs, zoals de nieuwe truitjes

Opinie: grijs, zoals de nieuwe truitjes

'Niet tevreden, geld terug': mocht Anderlecht dit credo hanteren, de club stevende af op het faillissement. Het voorbije jaar is ons zoveel beloofd (vooral in de periode dat de abonnementen verkochten worden, toeval?), we zien er niets van terug. Erger nog: de coach maakt zich niet eens zorgen.

Lees verder »


 21-08-2017 

Opinie: Grote kuis 2.0

Opinie: Grote kuis 2.0

Afgelopen seizoen ging René Weiler met de grove borstel door de paars-witte kern. Wie niet meestapte in dat verhaal, ging er uit. Maar als er vorig jaar een schifting gebeurde op gebied van mentaliteit, is er nu één nodig op vlak van kwaliteit. Lees verder »


 01-08-2017 

Opinie: Ambitie loont meer dan ooit

Opinie: Ambitie loont meer dan ooit

Hoewel Anderlecht deze zomer al heel wat spelers haalde, verdiende het fameus aan uitgaande transfers. Daarmee kan het de komende weken nog voor een kwaliteitsinjectie zorgen. Want door de nieuwe verdeelsleutel wordt het kampioenenbal belangrijker dan ooit. Lees verder »


 27-07-2017 

 26-07-2017 

Opinie: Royal Antwerp FC

Opinie: Royal Antwerp FC

Overmorgen trappen Anderlecht en Antwerp de Belgische competitie op gang. De recordkampioen tegen stamnummer één. Een duel met een rijke geschiedenis… en een mooie toekomst. Lees verder »


 19-06-2017 

Kanttekeningen bij titel nummer 34

Kanttekeningen bij titel nummer 34

Bloed, zweet en tranen, het is een cliché, maar wie zal ontkennen dat onze 34ste landstitel een hard bevochten succes was?  Pas rond de klok van tienen, die donderdagavond 18 mei, op zo’n honderd minuten voor het einde van het kampioenschap, was de buit binnen.
  Lees verder »