Opinie: terechte straf, maar voor foute mensen

VRIJDAG, 14 FEBRUARI 2020, 14:44 - Garrincha
Logo Anderlecht-Online

WEBSITE - OPINIES De Geschillencommissie besloot dinsdag dat Anderlecht voor één wedstrijd de vakken moet sluiten waar de vurigste supporters zitten. Een sanctie voor het herhaaldelijk gebruik van vuurwerk en (rook)bommen. Een terecht straf, wat mij betreft. En petje af dat de club geen beroep aantekent. Enkel is het enorm pijnlijk dat ook vele honderden onschuldige supporters gestraft worden.
 

Laat ons eerlijk zijn: het zat eraan te komen en het is niet meer dan logisch én terecht. Na de wedstrijd op Standard van april vorig jaar, waar een deel van de Anderlecht-aanhang erg zwaar over de schreef ging, volgden er nog verschillende incidenten met pyrotechnisch materiaal. De club betaalde boete na boete, maar er veranderde niets. De voetzoeker die een onverlaat naar Club Brugge-doelman Simon Mignolet gooide, was ronduit gevaarlijk.
 
Schrik van de eigen supporters?
 
Terecht dat de Geschillencommissie hard ingrijpt om dat soort toestanden te stoppen. Zacht ingrijpen heeft geen effect, bleek de voorbije maanden. Dat is jammer. En dat de Geschillencommissie nu hard ingrijpt en ook vele onschuldige supporters straft, is naar mijn bescheiden mening de schuld van de club Anderlecht. Waarom haalden zij de voorbije maanden de rotte appels niet uit de korf? Waarom kwamen er geen stadionverboden of andere straffen voor de personen die de daden stelden.
 
Onze stadions hangen vol camera's. In Engeland slaagt men erin om een supporter die iets racistisch roept uit de massa te pikken. Zelfs in Mechelen kunnen ze dat. Maar Anderlecht slaagt er niet in om de personen te vinden die iets gooien? Dat begrijp ik niet. Is het niet kunnen of niet willen? Hebben ze in de bestuurskamer schrik van sommige supporters(groepen)? Schrik van reacties van de harde kern als de club de rotte appels die hen schade berokkenen eruit haalt?
 
Signaal om krachtig op te treden
 
Omdat Anderlecht er niet in slaagt álle supporters in het gareel te krijgen, is deze straf logisch. Een straf die ze in Luik de voorbije jaren ook al meermaals hoorden te krijgen. Maar dat ter zijde. We moeten niet naar hen kijken, maar naar onszelf. We are Anderlecht. En dus hoop ik dat deze straf een signaal is aan het Anderlecht-bestuur om kordaat op te treden tegen de enkelingen die de reputatie van onze club en ons als Anderlecht-supporters besmeuren. Spoor ze op, haal ze eruit en laat zien dat het menens is.
 
Ook de Geschillencommissie zal dat zien, zodat ze in de toekomst hopelijk geen straffen meer opleggen die honderden onschuldige supporters eveneens treffen. Want eigenlijk komen wij, de Anderlecht-supporters, nog goed weg. Voor hetzelfde geld mochten we de wedstrijd tegen Zulte Waregem allemaal voor tv volgen. Na de bewuste wedstrijd op Sclessin van vorig jaar werd Anderlecht ook veroordeeld tot een voorwaardelijke wedstrijd achter gesloten deuren. Dus we mogen nog blij zijn dat de Geschillencommissie die voorwaardelijke straf niet volledig geactiveerd heeft, maar zich beperkt tot enkele vakken. Wellicht ook daarom dat Anderlecht geen beroep aantekent.
 
De schuldige(n) moet(en) vergoeden
 
Voor de supporters in de vakken N0 tot N6 is dat natuurlijk een schrale troost. Dat Anderlecht geen compensatie voorziet, vind ik ronduit schandalig. Is het hun schuld dat ze de wedstrijd tegen Zulte niet kunnen bijwonen? Neen, van de overgrote meerderheid van hen niet. Toch liet Anderlecht weten dat de getroffen supporters 'niet kan verplaatsen of compenseren'. Dat het hen niet kan verplaatsen, begrijp ik: het Anderlecht-stadion is doorgaans uitverkocht en het is niet mogelijk om plaatsen bij te toveren. Al kan het systeem waarbij abonnees die niet gaan hun plaats vacant stellen een oplossing bieden.
 
Dat er geen compensatie mogelijk is, dat betwist ik. De fans in kwestie hebben (via hun abonnement) voor deze wedstrijd betaald. Dat ze de partij niet kunnen bijwonen, is niet hun schuld. Dus moeten ze hiervoor gecompenseerd worden. Door de schuldige. Zoals hierboven aangehaald is dat voor mij de club. En dan is het aan de club om de echte verantwoordelijke op te sporen en de financiële appel naar hen door te schuiven.
 
Zoals de Russische sporters
 
De straf die de supporters uit de vakken N0 tot N6 krijgen, valt te vergelijken met de sancties die Russische sporters kregen opgelegd. Omdat het dopingprobleem in de Russiche sport zo groot is, worden alle Russische atleten gebannen van internationale kampioenschappen. Atleten die kunnen bewijzen dat ze clean zijn, mogen wel deelnemen onder neutrale vlag.
 
Hoewel het de omgekeerde wereld is, is het misschien een optie om de supporters uit de vakken N0 tot N6 te laten aantonen dat ze zeker geen schuld hebben aan de bewuste feiten. Bijvoorbeeld door aan te tonen dat ze tijdens die bewuste wedstrijden niet aanwezig waren of dat de projectielen in kwestie niet gegooid werden van waar zij zitten of staan.
 
Nog drie weken
 
Er resten ons nog drie weken voor de tribunes N0 tot N6 één wedstrijd gesloten blijven. Het lijkt me logisch dat de getroffen en onschuldige supporters zich hier niet bij neerleggen en acties plannen. Hopelijk toont Anderlecht zich inschikkelijk om samen met hen te zoeken naar een manier om de onschuldigen te geven waar ze recht op hebben en de echte schuldigen te laten boeten voor wat ze het voetbal, de club Anderlecht en hun mede-supporters hebben aangedaan.
 

Ik schrijf dit stuk uit persoonlijke naam. Wat ik denk en schrijf, weerspiegelt niet noodzakelijk de gedachtegang van het hele Anderlecht-Online-team, laat staan van alle Anderlecht-supporters. Het staat iedereen vrij om een mening te hebben en deze op een beschaafde manier te uiten. U kunt dit doen in de reacties onder dit artikel.

Bron: © Eigen redactieanderlecht-online forum