En de penalty van vrijdag, meneer De Bleeckere?

DINSDAG, 27 OKTOBER 2020, 14:39 - WauteRSCA

OPINIES Anderlecht won vrijdagavond met 1-3 op he veld van KV Kortrijk. Paars-wit liep 0-3 uit, maar kreeg in minuut 87 nog een strafschop tegen.

Josh Cullen speelde in de bewuste fase (zie video onder) eerst de bal, maar ref Jonathan Lardot wees toch naar de stip.

“Er zal niet veel rond gedaan worden omdat het al 0-3 staat”, vertelde  co-commentator Gilles De Bilde op Eleven Sports. Hij kreeg gelijk, want VAR Nicolas Laforge greep niet in. Ilombe Mboyo nam het cadeau in dank aan. 1-3. Gelukkig was dat ook de eindstand.

Ik ben wellicht niet de enige die de fase intussen twintig keer heeft bekeken en zich nog steeds afvraagt in welk parallel universum dit een strafschop is.  Ja, het stond al 0-3. Ja, het was minuut 87. En nee, Anderlecht verloor uiteindelijk geen punt(en) door deze beslissing. Maar dat zijn geen argumenten.

Tegenwoordig blikt Frank De Bleeckere op maandag terug op de scheidsrechterlijke beslissingen van het afgelopen voetbalweekend. Maar de woordvoerder van het Refereeing Department repte gisteren met geen woord over de fase-Cullen.

Op speeldag negen voelde Anderlecht zich bekocht nadat de VAR in de slotfase van de wedstrijd tegen OHL een paars-witte strafschop annuleerde. Oók in minuut 87, trouwens.

Zowat niemand snapte toen waarom, tot De Bleeckere op maandag het begrip ‘steunarm’ van onder het stof haalde en de beslissing van scheidsrechter en VAR steunde. Zo hadden we ook weer iets bijgeleerd. Een juiste beslissing, geen discussie meer.

Misschien ontgaat ons in de fase-Cullen opnieuw iets. Maar vertel ons dan waarom het géén strafschop of clear error was. Of geef gewoon toe dat scheidsrechter en VAR hier stevig in de fout gingen. Bedankt.