Analyse: een nieuw systeem met Diaby?

MAANDAG, 18 JANUARI 2021, 21:22 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

WEBSITE - OPINIES De komst van Abdoulay Diaby biedt Anderlecht extra mogelijkheden in de spits. De vraag die zich nu stelt, is waar Diaby zal spelen: wordt hij eerste invaller? Komt hij vanop de flank? Of past Vincent Kompany zijn systeem aan? Wij zien wel wat in de laatste optie.

Sinds zijn komst bij Anderlecht probeert Kompany zijn ploeg te laten voetballen met drie aanvallers: een sterke kerel centraal en twee flukse flankspelers aan de zijkanten. De nadelen, en geen kleine: onze centrumspits Lukas Nmecha is geen geboren killer en de statistieken van de flankaanvallers zijn aan de lage kant.

Francis Amuzu dit seizoen: 16 wedstrijden en één assist. Beslissend elke 953 minuten. Paul Mukairu: 11 wedstrijden, twee doelpunten en drie assists: beslissend elke 145 minuten. Mustapha Bundu: nul doelpunten en nul assists in 9 wedstrijden. Ter vergelijking: Doku was dit seizoen voor zijn vertrek goed voor een doelpunt of assist elke 101 minuten. Kompany probeerde ook al Yari Verschaeren, Michel Vlap en Anouar Ait El Hadj op de flank, maar dat is niet hun biotoop.

Een ruit op het middenveld

Dus waarom niet het systeem omgooien en kiezen voor een 4-4-2? Anderlecht heeft er de spelers voor. Vooraan kan Diaby, wanneer hij 100 procent is uiteraard, een gevaarlijk duo vormen met Nmecha. Zo krijg je niet één, maar twee doelpuntenmakers in je elftal. Bovendien kan dit Nmecha wat ballast van de schouders halen, wat hopelijk leidt tot meer velddoelpunten. Vijf veldgoals in 1.549 speelminuten is niet in verhouding tot zijn prestaties.

Achter de tweemansvoorhoede suggereren we een ruit op het middenveld. Josh Cullen zorgt voor de stabiliteit als buffer voor de verdediging. Voor hem vormt Albert Sambi Lokonga een duo met Adrien Trebel of Majeed Ashimeru. Deze twee kunnen beurtelings (of samen) infiltreren in de vijandelijke zesten. Op de tien-positie mag Yari Verschaeren zich uitleven wanneer die weer fit is. In de tussentijd mogen Ait El Hadj of Vlap er hun kans gaan.

Een 4-4-2 met een ruit op het middenveld vraagt om backs met inhoud die durven oprukken. Check! Die profielen zijn aanwezig: zowel Michael Murillo, Kemar Lawrence als Bodgan Mykhaylichenko werden met dat opzet aangeworven.

Conclusie: meer scorend vermogen

Dus ja: wat ons betreft mag Kompany het systeem omgooien. Wij zien één heel groot voordeel: het hierboven voorgestelde systeem biedt een pak meer scorend vermogen. Nmecha, Diaby, Verschaeren, Trebel of Ashimeru: allemaal vinden ze de weg naar doel. Ook Sambi Lokonga heeft het in zich als hij meer zijn kans gaat. 

In afwachting tot Diaby 100 procent fit is, kan Mukairu zijn rol overnemen. Nadien is diezelfde Mukairu een ideale stand-in. Ook Amuzu zie ik liever naar doel stormen dan naar de achterlijn om een voorzet te trappen. Voor jongens als Dimata, Dauda en Colassin tot slot zou het momenteel makkelijker zijn met twee vooraan dan wanneer ze alle gewicht alleen moeten torsen.
 

Bron: © Eigen redactieanderlecht-online forum