Opinie: Niet geschoten is altijd mis

ZONDAG, 31 JANUARI 2021, 11:46 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

OPINIES Vijf op vijftien sinds de jaarwisseling na onder andere onverdiend puntenverlies tegen Waasland-Beveren en een erg zwakke prestatie tegen Moeskroen. 2021 is niet bepaald lekker begonnen voor Anderlecht.
 

Hoewel Anderlecht op de akker van Le Canonnier opnieuw een doelpunt in geschenkverpakking incasseerde, is zowat iedereen het er over eens dat het grote probleem van paars-wit zich in het offensieve compartiment situeert.

Schoten

Tegen Moeskroen trapte Anderlecht twaalf keer op doel, waarvan amper twee keer binnen het kader. Geen cijfers om vrolijk van te worden. Toch valt het op dat vlak best mee na 24 speeldagen.

Anderlecht trapt gemiddeld 19,3 keer per match op doel, 71,3 procent van die schoten belandt binnen het kader. Het gemiddelde van de acht andere teams in de bovenste tabelhelft van de Jupiler Pro League ligt op 17,8 schoten, waarvan 71,5 binnen het kader.

Enkel KV Oostende en Club Brugge trapten vaker op doel dan Anderlecht, enkel blauw-zwart vaker binnen het kader dan paars-wit.

Doelpunten

Jammer genoeg volgen de doelpunten niet. Anderlecht scoorde na 24 wedstrijden 34 keer. Maar zes clubs uit 1A doen slechter en geen enkele daarvan staat in de bovenste tabelhelft. Het gemiddelde van de acht andere clubs uit de eerste tabelhelft bedroeg 40,9 na 24 speeldagen.Trek daar de strafschoppen af en Anderlecht houdt 25 doelpunten over, tegenover een gemiddelde van 37,4 bij de andere clubs uit de top negen. Die andere clubs scoren dus de helft meer velddoelpunten dan Anderlecht.Als je die aanvallende efficiëntie -zonder penalty's- vergelijkt met de zes laagst geklasseerde clubs in 1A wordt pas echt duidelijk waar het voetbalschoentje knelt.Efficiëntie

Het codewoord is dus efficiëntie. Maar Anderlecht heeft al even geen killers meer.

Lukas Nmecha is aan een sterk seizoen bezig. Hij werkt hard en is dodelijk van op elf meter. Dat laatste kan trouwens niet vaak genoeg benadrukt worden. Anderlecht en penalty's, het is heel lang een pijnlijk verhaal geweest. Penalty's zijn uiteraard een gevolg van balbezit in de zestien van de tegenstander. Het doel van dit stuk is niet om het belang van penalty's te minimaliseren, maar eerder om een trend weer te geven.

Maar als je puur naar de cijfers kijkt, zit de huurling van Manchester City aan vijf velddoelpunten en niet één assist in 21 wedstrijden. Francis Amuzu aan één goal en één assist in negentien matchen. Dan doet Paul Mukairu het met twee goals en vier assists in veertien wedstrijden nog relatief goed.

Qua statistieken is ook Amir Murillo (twee goals en drie assists) één van de betere leerlingen in de klas van Vincent Kompany. Maar de Panamees is zijn basisplaats kwijt aan  Killian Sardella. Omdat die laatste ‘meer passes vooruit geeft'. Sardella wacht nog op zijn eerste doelpunt of assist voor Anderlecht. 

Vlap

Als het probleem efficiëntie is, is Vlap naar de uitgang duwen niet de oplossing. Akkoord: Vlap was aan een slecht seizoen bezig. Ook hij kwam nog niet verder dan één goal van op elf meter. Toch had je bij de Nederlander het gevoel dat de fles ketchup elk moment kon openbarsten en de doelpunten wel zouden volgen. Bij andere spelers lijkt het alsof de tomaten nog aan het rijpen zijn. 

Ja, Vlap stond de afgelopen vier wedstrijden aan de aftrap. Maar drie keer werd hij als eerste naar de kant gehaald. Tegen Eupen nog voor de rust, tegen Moeskroen tijdens de rust. Bij een achterstand moest hij plaats ruimen voor de defensief ingesteldere Adrien Trebel.

Tegen AA Gent verwachten we Anouar Ait El Hadj aan de aftrap op tien. Die was de afgelopen wedstrijden aan het groeien op acht, maar de droge cijfers? Nul doelpunten en evenveel assists in dertien wedstrijden en 772 minuten. Al was die nul tegen Waasland-Beveren bijna van het bord.
 
Diaby & Larsen

Met de terugkeer van Adrien Trebel en Albert Sambi Lokonga zijn er plots heel wat mogelijkheden voor zes en acht. En dan is er nog Majeed Ashimeru. Achteraan is er met Elias Cobbaut een extra optie op de terugweg en ook Hendrik Van Crombrugge moet nog terugkeren. Daar zit het allemaal wel goed.

Terug naar die efficiëntie. Trebel zal op tijd en stond zijn goaltje wel meepikken, maar we moeten toch vooral naar de vier meest offensieve posities kijken. En dan verwachten we veel van Abdoulay Diaby en Jacob Bruun Larsen.

Diaby zal -als zijn lichaam het toelaat- snel de rol van Percy Tau overnemen. De bewegelijke pion tussen middenveld en Nmecha. Larsen had aan een goed kwartier tegen Moeskroen voldoende om de paars-witte fans te overtuigen van zijn kwaliteiten. De redactie van deze site inclusief. Al weten we na de passage van jongens als Marko Marin, Filip Djuricic en Lazar Markovic dat een eerste indruk niet alles zegt.  

Conclusie 

We hebben soms onze bedenkingen bij de beslissingen van Kompany. Maar niemand twijfelt aan zijn goede bedoelingen. VK roeit met de riemen die hij heeft verder naar het voetbal dat hij voor ogen heeft. Het wordt nagelbijten waar het schip strandt dit seizoen.

In een klassement waarin enkel Club Brugge zich aan de social distancing houdt en daarnaast een tiental clubs als elkaars knuffelcontact fungeert, zou het verschil tussen plaats vier en negen wel eens erg klein kunnen zijn na 34 speeldagen.

Maar als de foutjes achterin afnemen en de efficiëntie vooraan stijgt, plaatst Anderlecht zich voor play-off 1 en pakt het een Europees ticket. Dan maken we bovenstaande grafiekjes graag nog eens opnieuw.

De volgende hindernis op weg naar play-off 1: AA Gent. 3-0. Geen fouten achterin en een zuivere hattrick van Amuzu in de tweede helft. Iedereen akkoord?

* Cijfers op basis van Transfermarkt.de
 anderlecht-online forum