Opinie: Coucke buiten? Ex-cu-seer?

WOENSDAG, 9 OKTOBER 2019, 18:28 - Libero
Logo Anderlecht-Online

OPINIES Voor de aftrap van de uitwedstrijd op Charleroi van vorige vrijdag zoomde de tv-camera even in op een paar spandoeken die leden van de BCS (Brussels Casual Service) hadden ontrold in het uitvak.  Hun boodschap was kort en krachtig: “Coucke buiten”.
 

Wie die mensen van BCS precies zijn, weet ik niet, maar ik kan me moeilijk inbeelden dat hun hartenkreet een breed gedragen boodschap is.
 
Eerder de boodschap van een kleine minderheid die nog ergens 15 seconden nationale beroemdheid tegoed had.
Een kortzichtige minderheid ook.  Want wat suggereren zij uiteindelijk? Dat Marc Coucke dan maar zichzelf op straat moet zetten?  (ik zie de koppen al: ‘Coucke ontslaat zichzelf als voorzitter van Anderlecht.’)
 
Of bedoelen zij dat hij Anderlecht maar snel weer moet verkopen? 
 
Aan wie dan wel, vraag ik me in dat geval af, en vooral: zouden zij er zelfs maar een moment bij stil hebben gestaan dat ons aller Sporting Anderlecht bij een nieuwe verkoop, nauwelijks twee jaar na de eerste verkoop, als club misschien wel eens in erg woelig water terecht zou kunnen komen?
 
Of hebben zij plannen om zelf de club in handen te nemen, onder het motto: de beste stuurlui gaan het nu een keer zelf doen?
 
Ik snap deze spandoeken dus niet, net omdat ik de indruk heb dat voorzitter en bestuur het afgelopen anderhalf jaar wel degelijk oor hadden voor de verzuchtingen van de fans.
 
Een van die verzuchtingen was dat Anderlecht meer met eigen jeugd zou spelen (herinner u het mega spandoek vorig seizoen ‘in youth we trust’).
 
Welnu, één van de eerste beleidsdaden van voorzitter Coucke was het aanbieden van een profcontract aan een tiental jonge talenten.  En laat nu net een paar van deze jongeren in het nieuwe seizoen volop kansen krijgen.
 
Verder schreeuwden de fans om meer Anderlecht-DNA op, maar ook naast het veld.  Ook in deze werden zij op hun wenken bediend met het aantrekken van respectievelijk Vincent Kompany deze zomer als speler-manager, en daags voor de  spandoekhistorie Frank Vercauteren met de bedoeling tactisch bij te sturen. 
 
Vercauteren en Kompany: veel meer Anderlecht-DNA ga je niet vinden, denk ik, of wel?
 
En was het ook niet Marc Coucke die in 2018 bij Binnenlandse Zaken (met succes) was gaan pleiten om opnieuw meer supporters (duizend meer bepaald) toe te laten op de staanplaatsen van tribune 4?  Ook een bede van de harde kern, als ik het me goed herinner.
 
En ook al zijn de resultaten tot dusver niet wat we gehoopt hadden, supporters moeten ook beseffen dat zij met dit soort acties meer kwaad dan goed doen.  Het klimaat in de media is al een tijdje erg anti-Anderlecht, gaande van hoongelach over de speler-trainer combinatie of het cafébezoek van Michael Verschueren, over veroordeling wegens vuurpijlen op Sclessin, tot regelrechte bashing door een notoir Anderlecht-hater als Hugo Camps.
 
De vraag is of het dan opportuun is als je eigen fans daar met weinig doordachte leuzen nog een schepje bovenop doen.
 
Want like it or not, dit is wellicht de moeilijkste periode ooit in het bestaan van RSC Anderlecht.  Crisis met grote C en 40 graden koorts. Goed mogelijk dat de nieuwe bazen zich er iets anders hadden bij voorgesteld, en dat zij aanvankelijk hadden gedacht dat het wel los zou lopen. 
Maar als ik zie welke titanen uit de Anderlecht-geschiedenis ondertussen aan boord zijn gehaald, dan heb ik toch de indruk dat alles op alles wordt gezet om het schip weer in de juiste richting te sturen. 
 
“Coucke buiten” is wat mij betreft dan ook de blooper van het jaar. 
Hopelijk beseffen die heren dat ondertussen eveneens.  Supporters zijn we allemaal in goede … maar hopelijk ook in kwade dagen?
 

Bron: © Eigen redactieanderlecht-online forum