Opinie: Welke oplossingen vindt Kompany?

ZONDAG, 23 AUGUSTUS 2020, 15:10 - WauteRSCA
Logo Anderlecht-Online

WEDSTRIJDEN - OPINIES Vincent Kompany debuteert vanavond ‘echt’ als T1 van Anderlecht. De thuiswedstrijd tegen Moeskroen gaat om 18u15 van start. 

Kompany heeft het zichzelf niet eenvoudig gemaakt door na twee speeldagen het roer over te nemen bij Anderlecht. De messen zijn geslepen, het journaille staat klaar om meteen uit te halen als paars-witt en Kompany vanavond niet winnen. Een verhaal van hoge bomen en veel wind.

Anderlecht is met vier op zes aan het seizoen begonnen. Het scoorde ook al vijf keer. Lang geen slechte cijfers. Wat niet wil zeggen dat het goed was tegen KV Mechelen en Sint-Truiden.
Anderlecht toonde zich vooral erg efficiënt. Uit zeventien schoten -waarvan tien op doel- puurde het vijf doelpunten. Dat verhult dat Anderlecht amper uitgespeelde kansen wist te creëren.

Doelpunten

Een klasseflits van Doku en een owngoal van Bijker tegen KV Mechelen. Tegen STVV opende Mykhaylichenko de score na een heerlijke solo. De Kanaries waren zodanig gefocust op hun mandekking op de paars-witte aanvallers en middenvelders, dat de debutant na een avondwandeling kon scoren.

De 2-0 viel na een heerlijke vrije trap van Trebel op een moment dat de organisatie zoek was bij de bezoekers na de rode kaart voor Sankhon. In de extra tijd zorgde Tau met een schitterende lob nog voor een derde doelpunt.

Natuurlijk zijn klasseflitsen en stilstaande fases belangrijk. En het zal ons worst wezen als Anderlecht vanavond met 3-1 wint, nadat de linksachter van Moeskroen zijn eigen doelman drie keer verschalkt. Maar Kompany wil mooi, verzorgd en aanvallend voetbal brengen. En dat kregen we de afgelopen weken veel te weinig te zien.

Creativiteit

Tegen KV Mechelen gaf nummer tien Vlap amper vijf passes in de eerste helft. Eleven telde tijdens die wedstrijd wel 49 (!) passes van Cobbaut naar Luckassen. Tegen Sint-Truiden zagen we een gelijkaardig probleem. Omdat de Kanaries ook Zulj geen meter ruimte gaven, kon die niet indraaien en moest hij zowat altijd terugkaatsen op zijn centrale verdedigers. 

In deze fase van de competitie vorig jaar, stond daar met Kompany en Sandler een duo met veel meer voetballende kwaliteiten. De resultaten vielen toen lelijk tegen en ook de Nederlander was veel te vaak gekwetst. Maar Anderlecht is wel zijn twee centrale verdedigers met de beste voeten kwijt.

Dat vertelt ook onderstaande grafiek die totalfootballanalysis.com maakte op 23 mei. Op de X-as staat het gemiddelde aantal passes vooruit per negentig minuten, op de Y-as het aantal passes per wedstrijd die in het ‘laatste derde’ van het veld aankwamen. Hoe meer rechtsboven, hoe beter dus.  

Player graphic

Sandler en Kompany kenden op dat vlak hun gelijke niet in de Jupiler Pro League. Cobbaut en zeker Luckassen zitten op dat vlak veel meer in het peloton. Het zou ons toch niet verbazen mocht Anderlecht nog een poging wagen om Sandler terug te halen. Zeker nu Kompany speler af is.

Middenveld

Met Murillo en Mykhaylichenko zijn de backs wel duidelijk beter ingevuld dan vorig seizoen. Maar het middenveld blijft een zorgenkind. Wat is het beste trio op het middenveld? En in een driehoek met de punt naar voor of achter?

Wij zouden graag Kana eens in de rug van Verschaeren en Vlap zien spelen. Maar Trebel kan er niet uit na zijn wedstrijd tegen STVV en Zulj moet op training dingen tonen die hij in wedstrijden niet kan. En dan is er natuurlijk nog Sambi Lokonga.

Het is duidelijk dat er nog serieuze problemen waren onder Vercauteren. We zijn vreselijk benieuwd welke oplossingen Kompany verzint. Bon match à tous!

Bron: © Eigen redactieanderlecht-online forum