Quo Vadis, Anderlecht: Deel 4

VRIJDAG, 8 JANUARI 2021, 23:58 - TCV
Anderlecht-Online No Image Found

OPINIES We hebben van deze korte winterbreak gebruik gemaakt om even te polsen bij enkele medewerkers van Anderlecht-Online over de eerste seizoenshelft en over de rest van het seizoen van Paarswit. We schotelden hen dezelfde vragen voor. We sluiten deze reeks af met de antwoorden van TCV.

Staat Anderlecht in de stand op de plaats die je verwacht had?
Beter dan verwacht. Ik had ze rond plaats zes geschat. Het is een vreemde competitie met heel veel ploegen die op een zakdoek van elkaar staan in de stand. Als je een paar maal wint na elkaar, sta je ineens in de top-4. Verlies je enkele matchen na elkaar, sta je ineens achtste of lager.

Staat Anderlecht terecht op die plaats?
Ja, want een voetbalmatch duurt totdat het eindsignaal weerklinkt en een voorsprong verdedigen (of uitbreiden) hoort nu eenmaal bij het voetbal. Heel jammer, want we hadden gerust mee aan de leiding kunnen staan als we al die punten niet hadden verloren in de slotfase.

Wie is de beste zomertransfer?
Nmecha gaat hier volgend seizoen niet meer rondlopen. Jammer dat hij gehuurd wordt, dus misschien proberen om hem toch nog een jaar te huren? Hij is nog geen zuivere doelpuntenmachine, maar zonder zijn goals stonden we nu vermoedelijk in kolom twee. Nmecha is op dit moment het verschil tussen onze plaats in het klassement dit seizoen en onze plaats in het klassement vorig seizoen toen we regelmatig 0-0 speelden tegen haalbare tegenstanders.

Welke transfer viel tegen?
Bundu is geen voltreffer, al geef ik nieuwe spelers altijd een seizoen om volledig te wennen aan de competitie en aan andere bijkomende omstandigheden. Het is zeker niet de eerste speler bij Anderlecht of in onze competitie die na een anoniem eerste seizoen plots doorbreekt in het tweede seizoen. Zijn invalbeurt in Charleroi was echt slecht, maar we moeten hem het nodige krediet geven.

Wie waren onze drie beste spelers?
Nmecha scoort niet alleen doelpunten, in vele wedstrijden was hij een goed aanspeelpunt om aanvallende acties op gang te brengen. Murillo bevestigde wat hij vorig seizoen liet zien, maar de laatste tijd begon hij wel wat steken te laten vallen. Delcroix doet het goed achteraan, hopelijk kan hij blijven bevestigen. Puur verdedigend kan het af en toe nog beter.

Wie waren de drie grootste tegenvallers?
Zoals eerder al vermeld Bundu, want dat was onze duurste transfer. Dimata is nog maar een schim van de speler in zijn eerste seizoen hier. Hij lijkt mij fysiek en mentaal helemaal niet in orde. Luckassen is volledig uit beeld verdwenen nadat hij vorig seizoen toch wel een bruikbare pion was in de defensie. En ten slotte moeten sommige spelers constanter presteren. Sambi Lokonga steekt er in bepaalde matchen met kop en schouders bovenuit, maar de week erna vraag je je af of hij wel op het veld staat. Ik ben misschien te streng voor hem, maar hij moet nog constanter worden in zijn prestaties.

Kies een speler die Anderlecht zeker moet proberen te verkopen tijdens de wintermercato.
Ik denk dat we mogen tevreden zijn als we al van een van de overbodige spelers verlost geraken, dus doe maar Vranjes of Sanneh, die hebben vermoedelijk het hoogste salaris.

Wat is volgens jou het grootste probleem van de huidige kern?
Een gebrek aan efficiëntie rond en in het strafschopgebied van de tegenstander. Als je een goal extra kunt maken, mag je op het einde van de wedstrijd al eens een steek laten vallen. Het is niet dat we in alle matchen veel kansen missen, vooraan ontbreekt het vaak aan finesse of aan spelinzicht om tot kansen te komen. Anderlecht heeft veel bijna-kansen of aanvallen die tot kansen hadden kunnen leiden, maar er loopt vaak iets fout in de eindfase. Enkel Nmecha kan voorin eigenlijk een goal maken, zeker nu Tau weer vertrokken is. Ik geloof in het potentieel van Vlap, maar het komt er niet (meer) uit.

Je kan een linie kiezen om de ploeg te versterken. Welke kies je?
De aanvalslinie omdat extra doelpunten simpelweg een garantie zijn op meer punten. Iemand die het hoofd koel kan houden in de zone van de waarheid en met de nodige statistieken zou voor ons van goudwaarde zijn. Dat zou ook een scorende middenvelder kunnen zijn.

Moet Kompany soms 'realistischer' gaan spelen?
De ploeg heeft bewezen dat dit kan (of moet) indien nodig. De wissels van Kompany zijn tegenwoordig toch meestal bedoeld om de voorsprong te verdedigen. Jammer dat we zelden met een veilige voorsprong de slotfase ingaan, dan zouden spelers wat vertrouwen kunnen opdoen tijdens een invalbeurt.

Wie wint de Gouden Schoen, deze maal uitzonderlijk gebaseerd op slechts een speelronde?
Charles De Ketelaere zou kunnen verrassen door zijn opmerkelijke campagne in Europa. Onuachu en Bongonda hebben sterk gepresteerd, net als Holzhauser en Mercier. Maar het zou evengoed opnieuw Vanaken kunnen zijn. Ik vind het wel ongeloofwaardig dat Nmecha amper twee punten heeft gekregen.

Haalt Anderlecht Europees voetbal dit seizoen?
Moeilijk te voorspellen. We staan nu wel vierde, maar de concurrenten zitten ons op de hielen. Het zal afhangen van een aantal factoren zoals geluk (onder andere een gunstige bekerloting voor de rest van de beker), een grotere efficiëntie voor doel en misschien wel vooral van de kwaliteit om geen late tegengoals meer te slikken. Voor een aantal concurrenten vallen de Europese matchen ook (tijdelijk) weg, dus ze zullen zich volledig kunnen focussen op de competitie. Europees voetbal zou zeer welkom zijn, al is het maar om het imago van de club weer wat op te poetsen.Bron: © Eigen redactieanderlecht-online forum