Opinie: kampioen neen, Champions League ja

DONDERDAG, 2 APRIL 2020, 21:14 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

WEBSITE - OPINIES De Raad van Bestuur van de Pro League besliste vandaag om de competitie stop te zetten, de huidige stand als eindstand te nemen en dus Club Brugge uit te roepen als landskampioen. Sta ons toe daar serieuze bedenkingen bij te hebben. Er zijn precedenten: bij één ervan werd Anderlecht zo zijn eerste landstitel onthouden.

In het verleden gebeurde het al twee keer dat de nationale voetbalcompetitie vroegtijdig werd stopgezet: in 1939-1940 en in 1944-1945. In beide gevallen was de Tweede Wereldoorlog de boosdoener en werd er geen landskampioen uitgeroepen. In 1940 stond Lierse aan de leiding, in 1945 topte Anderlecht de rangschikking. Na 19 van de 22 wedstrijden had Anderlecht twee punten meer dan KV Mechelen, dat wel twee matchen minder gespeeld had (een overwinning leverde toen twee punten op, red.).

Stoppen enige juiste beslissing

Vandaag besliste de Raad van Bestuur van de Pro League om na 29 van de 40 wedstrijden de competitie te staken. Een logische beslissing. Een snelle hervatting van het normale (voetbal)leven zit er nog niet meteen aan te komen. Voor we de competitie kunnen hervatten, moet menselijk contact tussen spelers weer toegelaten zijn. Moeten spelers de tijd krijgen om conditioneel weer top te worden. En wat als er een positieve coronatest opduikt bij een speler? De hele ploeg in quarantaine? 

Wie wat logisch nadenkt, beseft dat voor half juni de competitie hervatten onmogelijk is. Dat Marc Coucke zelfs in juli wil voortspelen, is opportunisme. Sorry voorzitter, maar in dit opinistuk kijken we naar het algemeen belang. De competitie laten lopen tijdens de zomer, zou betekenen dat de volgende voetbaljaargang pas in oktober kan starten. Er zijn nu al amper vrije speeldata voor uitgestelde wedstrijden. En aangezien er volgende zomer (hopelijk) een EK plaatsvindt, moet de competitie dan ook op tijd afgelopen zijn.

Minst oneerlijke oplossing voor Europese plaatsen

Stoppen dus en de huidige stand als eindstand nemen. Behalve voor de degradatie, want Waasland-Beveren mag erin blijven. En in 1B mogen de twee finalisten opgaan. Dat is wat er zit aan te komen. Als het alsnog zou lukken om Beerschot en OH Leuven hun terugwedstrijd te laten spelen, dan zou Waasland-Beveren toch zakken. Maar gelooft iemand in dat scenario? Onderaan iedereen tevreden. En bovenaan ook: Club Brugge krijgt zijn titel en eerste (en enige?) uitdager Gent het ticket voor de Champions League-voorronde en daarbij horende Europese miljoenen.

In de jaren '40 was het natuurlijk veel gemakkelijk om de competitie nietig te verklaren: er moesten geen Europese tickets worden uitgedeeld. Dat is vandaag wel het geval. Aangezien we volgend jaar allemaal willen genieten van de Champions League en Europa League, moeten er clubs worden aangeduid om deze te spelen. De huidige stand als uitgangspunt nemen hiervoor is best fair. Of beter: is het minst oneerlijk. Dus ja, wat ons betreft mag Club Brugge volgend seizoen als Belgische ploeg rechtstreeks naar de poules van de Champions League.

Geen kampioen enige juiste optie

Wanneer generaties na ons over tientallen jaren hun voetbalgids of Wikipedia openen, dan zullen ze bij het seizoen 2019-2020 Club Brugge zien staan als kampioen. Zomaar, alsof het een gewone voetbaljaargang betrof. Dat is het niet. Het zwaartepunt, daar waar alles om draait, dat moest nog komen. Op basis van de 29 afgewerkte speeldagen zou Club met zeven punten bonus op Gent aan Play-Off 1 beginnen en acht op Charleroi. 

Stel je voor: Club ontvangt thuis Charleroi, speelt wervelend maar verliest met 0-1 na een discutabel doelpunt. Gent wint overtuigend op Standard. Op speeldag trekt Club naar Gent. Beetje twijfel blij Club, Gent voortgedreven door de boost van speeldag 1. Het wordt een echte Slag om Vlaanderen met Gent als winnaar. Intussen wint Charleroi van Genk dat al lang blij is dat het Play-Off 1 heeft gehaald. Dan staan er nog acht matchen op het programma en staat de top drie op twee puntjes van elkaar. Het zomaar kunnen, toch? En dan? Dan ligt alles weer open. 

De voetbalcompetitie is niet de enige sportcompetitie in ons land die vroegtijdig wordt stopgezet. Het volleybal roept geen kampioen uit. Pech voor Aalst, dat aan de leiding stond. In het basketbal "krijgt Oostende zijn negende titel op rij in de schoot geworpen", zo verwoordt Sporza de beslissing om de leider tot kampioen uit te roepen. In het hockey is nog geen beslissing genomen.*

Geen Tour-winnaar zonder Alpen en Pyreneeën

Na nog geen driekwart van de wedstrijden gespeeld en met het zwaartepunt voor de boeg een kampioen aanduiden: het blijft vreemd. Wanneer de Tour zou gestopt worden nog voor de Alpen en de Pyreneeën, dan zou de renner die op dat moment de gele trui draagt toch ook niet tot winnaar worden uitgeroepen? Ook al heet die Froome of Bernal en reed die indrukwekkend bij de passage door het Centraal Massief en de klim naar Planche de Belles Filles. Al durven we ons hand niet in het vuur steken dat de Tour-directie geen uitzondering zou maken voor Bardet, Pinot of Alaphilippe.

Wat de Alpen en Pyreneeën zijn in de Tour, is Play-Off 1 in ons voetbal: de ultieme finale die alles beslist. Al de rest is voorspel. De echte groten pieken naar het hooggebergte of de play-offs om daar top te zijn en het verschil te maken. Daar worden kloven gedicht of voorsprongen verdedigt. Daar strijden de groten tegen elkaar en wordt beslist wie zich tot kampioen mag kronen. Een competitie afbreken voor zijn zwaartepunt en de leider dan maar tot kampioen uitroepen? Neen, we vinden het niet kunnen.

*: de dag na het verschijnen van dit stuk besliste de hockeybond om de competitie ook te staken en om geen kampioen uit te roepen.



anderlecht-online forum