Opinie: het voordeel van de duidelijkheid

MAANDAG, 17 AUGUSTUS 2020, 11:31 - Garrincha
Logo Anderlecht-Online

WEBSITE - OPINIES Vandaag voltrekt zich binnen Anderlecht een zoveelste paleisrevolutie: Vincent Kompany stopt als speler en wordt (eindelijk) officieel hoofdtrainer van Anderlecht. De 'inspirator' krijgt zo alle sportieve zeggenschap over het elftal. Voor de buitenwereld zal het nu klaar en duidelijk zijn: Kompany en niemand anders bepaalt én is verantwoordelijk voor wat er op de grasmat te zien zal zijn.

Na de komst van Wouter Vandenhaute, Karel Van Eetvelt en Peter Verbeke dachten we alles gezien te hebben. Samen met Vincent Kompany zouden ze een quatrumviraat vormen om te club te leiden. Maar neen hoor. Vandaag volgt een nieuwe ingrijpende wijziging aan de sportieve top van onze club. Kompany hangt de schoenen aan de haak en wordt de nieuwe T1.

Bij zijn terugkeer naar Anderlecht in mei vorig jaar kreeg Kompany de sportieve sleutels van de club in handen. Maar omdat hij niet de juiste diploma's had, mocht hij niet officieel als hoofdtrainer opereren. Allerlei benamingen werden uitgevonden, met finaal die van 'inspirator van the process'. Simon Davies bleek niet meer dan een handpop. Frank Vercauteren gaf ongetwijfeld meer tegenwind, maar hij heeft er nu duidelijk genoeg van.

De maskers gaan af

Zou Anderlecht nadat Vercauteren aangaf te willen opstappen naar een andere coach gezocht hebben? Zou er iemand bereid zijn geweest om naar de pijpen van Kompany te dansen? Zou het bestuur zelf naar Kompany gestapt zijn met de vraag of duidelijke opdracht om het nu 'zelf maar te doen'? Of is het Kompany's eigen keuze? Interessante vragen die wellicht geen (sluitend) antwoord zullen krijgen.

Dat Kompany nu zelf hoofdtrainer wordt, heeft het voordeel van de duidelijkheid. Geen Davies of Vercauteren meer om zich achter te verstoppen. Zij werden aanzien als het tegengewicht dat een factor realiteitsbeseft implemeteerde in het spelsysteem van idealist Kompany. Vanaf nu is Kompany de volle honderd procent verantwoordelijk voor wat we op het veld te zien krijgen. En misschien wel belangrijker: mag hij er zich ook zelf voor verantwoorden.

Als hoofdcoach is Kompany verplicht om voor én na elke wedstrijd de pers te woord te staan. En niet onbelangrijk: om hun vragen te beantwoorden. Tot nu toe sprak Kompany het volk voornamelijk toe via de kanalen van de club. Nu zal hij zich als coach zelf moeten verantwoorden. Mochten we in de schoenen van Vercauteren gestaan hebben, we zouden het niet fijn gevonden hebben ons tegen pers en publiek te moeten verantwoorden voor keuzes waar we niet achter staan terwijl de persoon die ze nam veilig in de schaduw blijft.

Sportieve gevolgen

Over zes dagen speelt Anderlecht zijn eerste wedstrijd onder hoofdcoach Kompany. We zijn benieuwd of we veel veranderingen zullen zien. Wat betreft de namen, verwachten we niet al te veel. Trebel moet vrezen voor zijn plaats, aan Zulj (ten voordele van bijvoorbeeld Kana) twijfelen we en Kayembe zal wellicht niet meer mogen invallen, maar voor de rest gaan we ervan uit dat iedereen in de selectie de zegen heeft van Kompany.

Veel meer benieuwd zijn we naar de manier van voetballen. Gaat Kompany het elftal echt laten voetballen zoals hij in zijn dromen voor ogen heeft? Met de naïviteit van begin vorig seizoen. Of gaat hij toch iets pragmatischer zijn en enkele zekerheden inbouwen? Hoe gaat hij reageren als het niet loopt zoals verhoopt? Qua voetbal én qua resultaten. Want wees maar zeker: zowel de pers, als de Anderlecht-supporter, als de hele voetbalwereld in binnen- én buitenland als jan-met-de-pet zullen het elftal van Kompany onder een vergrootglas leggen.

We zouden het haast vergeten: maar we krijgen niet alleen een T1, we verliezen ook onze beste verdediger. Al geldt ook hier het voordeel van de duidelijkheid: met Kompany als speler is het voor de ploeg, en vooral voor de verdediging, iedere week onzeker afwachten: speelt hij wel of speelt hij niet. Nu Kompany voetballer af is, is het aan Luckassen of Kana om zich op te werpen als rechtsvoetige patron van de defensie. Of komt er een vervanger voor de speler Kompany? Dat betwijfelen we: daarvoor speelde hij te weinig wedstrijden en het zou ook niet passen in zijn eigen 'process'. 

De toekomst

Normaal zouden we stellen dat vandaag Anderlecht 2.0 geboren wordt. Helaas, na alle ingrijpende veranderingen van de voorbije jaren zijn we de tel kwijt geraakt. is het Anderlecht 7.0? Of Anderlecht 10.0? Of Anderlecht 15.0? Ach, het maakt niet uit. We hopen simpelweg dat we nu eindelijk voor een periode van (langdurige) stabiliteit staan én dat het Anderlecht van Coach Kompany werkt.

We zijn hoopvol, maar ook sceptisch. Dat laatste is niet onlogisch na de gebeurtenissen van de voorbije maanden en jaren. Maar ons hart staat open en het is aan Kompany om het te veroveren.

Bron: © Eigen redactieanderlecht-online forum