Quo Vadis, Anderlecht: Deel 2

WOENSDAG, 6 JANUARI 2021, 23:32 - TCV
Anderlecht-Online No Image Found

OPINIES We hebben van deze korte winterbreak gebruik gemaakt om even te polsen bij enkele medewerkers van Anderlecht-Online over de eerste seizoenshelft en over de rest van het seizoen van Paarswit. We schotelden hen dezelfde vragen voor. We zetten deze reeks verder de antwoorden van Garrincha.

Staat Anderlecht in de stand op de plaats die je verwacht had?
Eerlijk? Ik had verwacht dat Anderlecht lager zou staan. Zo rond plaats acht. Maar laten we ons niet verkijken op de plaats. Dit seizoen kan bovenaan iedereen winnen en verliezen. Enkele keren op rij (niet) winnen heeft een grote impact. 32 punten op 57 is een aantal dat ik voor het seizoen gevreesd had. Want goed kunnen we dit voor Anderlecht niet noemen. Ongeacht de plaats in de stand.
 
Staat Anderlecht terecht op die plaats?
Na een kleine twintig wedstrijden sta je altijd op de plaats die je verdient. Anderlecht had veel hoger kunnen staan mocht het in 'Kompany time' geen massa punten te grabbel gegooid hebben. Helaas, een voetbalwedstrijd duurt tot het laatste fluitsignaal. Als je de punten niet tot dan kan vasthouden, verdien je ze niet. Simpel.  

Wie is de beste zomertransfer?
Lukas Nmecha is zonder twijfel de speler waar Anderlecht het meest aan heeft, maar hij is een vergiftigd geschenk. Zonder hem stond Anderlecht (nog) lager, anderzijds blokkeert hij jongens als Dimata en Colassin. En het zijn deze laatste die het in de toekomst moeten doen voor Anderlecht (sportief en financieel). Doe mij dus maar Josh Cullen: goedkoop, goede mentaliteit, degelijke voeten, doorgroeimogelijkheden én een speler die de jongens voor hem beter laat voetballen.
 
Welke transfer viel tegen?
Zoals iedereen had ik veel meer verwacht van Mustapha Bundu. Goed dat de club op zoek gaat naar de oorzaken van zijn dip. Bundu is geen makelaarstransfer. Hij is degelijk gescout en had goede statistieken. Dat kan niet weg zijn, dus laten we hem nog wat respijt geven. Onuachu, die net als Bundu uit Denemarken komt, was in zijn eerste jaar Genk ook nog niet de topspits van dit seizoen. Zijn coronabesmetting en het missen van een voorbereiding spelen mogelijk ook mee bij Bundu. Ik ben benieuwd wat de winterstop met hem doet.
 
Wie waren onze drie beste spelers?
Voetbal draait om doelpunten en Nmecha heeft er tien op de teller. Laat die weg en Anderlecht telt acht punten minder. Voorts bevestigde Murillo het goede van zijn eerste wedstrijden. Een back die defensief betrouwbaar is en offensief zijn steentje (en statistieken!) bijdraagt is van goudwaarde. Als derde naam kies ik Hannes Delcroix. Ik ben blij dat deze vriendelijke, verstandige jongen eindelijk doorbreekt. Blessures hebben hem lang genoeg gekweld.
 
Wie waren de drie grootste tegenvallers?
Bundu staat uiteraard met stip op één. Maar zoals al gezegd: ik hoop dat corona de verklaring is en we de Bundu van Denemarken snel leren kennen. Verder noem ik hier, met pijn in het hart, Yari Verschaeren en Albert Sambi Lokonga. Zij zijn onze twee grootste talenten, maar lijken geen stappen vooruit te zetten. Af en toe eens een goede match of een flits, maar op hun positie, met hun talent en met hun salaris moet je iedere week aanwezig zijn.
 
Kies een speler die Anderlecht zeker moet proberen te verkopen tijdens de wintermercato.
Keuze genoeg hier. Doe liefst Vranjes. Van alle tribuneklanten heeft hij het hoogste salaris en kan hij misschien nog een beetje transfergeld opbrengen. Al hoeft dat niet eens. Musona, Milic, Sanneh, Bakkali, Saief: laat ze gratis gaan en probeer een klein percentage op een eventuele doorverkoop te bekomen. Al is dat wellicht nog te veel gevraagd.
 
Wat is volgens jou het grootste probleem van de huidige kern?
Deze kern telt te veel gehuurde spelers. Tau en Nmecha kelderen de markt- en sportieve waarden van Verschaeren, Vlap, Dimata en Colassin. Mochten die jongens je ploeg naar een trofee leiden, ok. Ik eindig liever tiende met spelers die volle eigendom zijn, dan zesde met een huurlingenleger. Op die huurlingen kan je niet verder bouwen. Jongens als Vlap en Dimata vertegenwoordigen een fiks kapitaal. Hen afserveren voor jongens waar je niets mee kan winnen, vind ik maar niets.
 
Je kan een linie kiezen om de ploeg te versterken. Welke kies je?
Een flankspeler met een afgemeten voorzet zou ik graag zien komen. Zo kan je Dimata weer belangrijk (en financieel interessant) maken. Ook een type Vanderhaeghe die zorgt dat Sambi Lokonga en Verschaeren (of Vlap) beter renderen, is welkom. Hopelijk kan Cullen zich opwerpen tot die speler.
 
Moet Kompany soms 'realistischer' gaan spelen? 
Dat heeft hij al gedaan, meer moet ook niet. Naar het einde toe brengt hij nu ook verdedigend ingestelde spelers in om een voorsprong te bewaken en dat loopt ook niet altijd goed af.
 
Wie wint de Gouden Schoen, deze maal uitzonderlijk gebaseerd op slechts een speelronde?
Ik denk Charles De Ketelaere, maar ik hoop Xavier Mercier. Ik vind hem langer op hetzelfde hoge niveau presteren deze heenronde dan Raphael Holzhauser.
 
Haalt Anderlecht Europees voetbal dit seizoen?
Natuurlijk niet. We moeten realistisch blijven. Als het om de knikkers gaat, komt dit team grandioos te kort. Een zesde plaats, hoger hoort dit Anderlecht niet te eindigen. Al mogen ze mij altijd verrassen.Bron: © Eigen redactieanderlecht-online forum