Lutonda: "Ndayishimiye als voorbeeld"

VRIJDAG, 17 JULI 2020, 14:57 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

TRANSFERS - INTERVIEWS Thierry Lutonda voetbalt komend seizoen op uitleenbasis bij RKC. In La Dernière Heure vertelt de 19-jarige linksachter dat hij bewust voor een Nederlands avontuur koos. "Ik wilde spelen, hier of elders. Dus is een uitleenbeurt de beste oplossing."

Een jaar geleden ontpopte Lutonda zich tot de revelatie van de voorbereiding. Toch kwam hij het voorbije seizoen niet verder dan acht speelminuten. Een ontgoocheling, geeft hij toe. "Na mijn debuut raakte ik geblesseerd aan de enkel. Toen ik twee maanden later weer fit was, was er niets meer zoals voorheen. Kompany heeft me ook niet uitgelegd waarom ik tijdens de voorbereiding veel minuten kreeg, maar daarna niet meer."

"Vorig seizoen was een ontgoocheling voor mij. Mijn entourage en ik begrepen niet waarom ik geen kans meer kreeg. Tijdens de winterstop dachten we aan een uitleenbeurt, maar er kwam niets uit de bus."

Lommel en KV Mechelen

Aan het begin van de voorbereiding had Lutonda een gesprek met de technische staf van Anderlecht. De jonge Luikenaar vertelde dat hij wil spelen. "Dat begrepen ze, maar ze konden me niets beloven. Een uitleenbeurt was dus de beste oplossing. Nog een seizoen bij de U21 zou niet goed zijn voor mijn ontwikkeling. Of de afwezigheid van Kemar Lawrence mogelijkheden zou bieden voor mij? Ik denk het niet. Dan zou ik vorig seizoen al wel speelminuten gekregen hebben."

Een uitleenbeurt dus. Lutonda vertelt dat Anderlecht hem voorstelde om naar Lommel te trekken en dat hij onderhandelde met KV Mechelen. "Ik heb die club zelfs bezocht, maar na overleg met mijn ouders en manager heb ik voor Nederland gekozen. Veel jonge Belgen slagen erin om zich daar te ontwikkelen. Ik neem oud-Anderlecht-speler Mike Ndayishimiye als voorbeeld. Hij heeft daar een mooi parcours afgelegd."

"RKC wilde me heel graag, ik voelde een groot vertrouwen van het bestuur", aldus Lutonda. Het huurcontract bevat een optie tot aankoop. "Die kan wel alleen gelicht worden als RKC zich handhaaft in de Eredivisie. Hoeveel RKC moet betalen om mij definitief over te nemen, weet ik niet, maar dat bedrag is niet zo hoog."



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.