Twee verplaatsingen; minimaal 4/6 nodig

VRIJDAG, 26 APRIL 2024, 11:27 - D.A.B.
Anderlecht-Online No Image Found

WEDSTRIJDEN Anderlecht staat halfweg de play-offs op één, een scenario waar we wellicht voor aanvang voor hadden getekend. De vele blessures, het matige spelniveau en de sterke come-back van Club Brugge baren echter zorgen voor de laatste vijf wedstrijden. Paars-wit zal zich weinig misstappen kunnen veroorloven. We tekenen het minimale scenario even uit en leggen uit waarom winst op Cercle een must is.

Winst op Cercle
De wedstrijd van zondag in Cercle Brugge wordt in ieder geval cruciaal. Drie punten zijn een noodzaak teneinde de weg naar een eventuele landstitel niet erg lastig te maken. Bij verlies kan Anderlecht namelijk naar de tweede of derde plaats tuimelen. Zondag moet de volle buit dus mee naar Brussel en laten we even aannemen dat ook Union en Club Brugge winnen.

Daarna volgt een nieuw belangrijk duel, namelijk in Union. Een gelijkspel volstaat bij de buren, die dan op drie punten blijven. Bij winst, komt Club dan naast Anderlecht maar aangezien beide ploegen een half puntje bijkregen bij de deling door twee en paars-wit boven Brugge eindigde in de reguliere competitie, blijft het aan de leiding. Union blijft op drie punten.

Daarna volgt een thuiswedstrijd tegen Racing Genk, die ook absoluut gewonnen moet worden. Op die speeldag kijken ook Club en Union elkaar in de ogen. Eén van de twee concurrenten (of beide) zal (zullen) op dat moment dus waarschijnlijk een stevige tik krijgen. Laten we aannemen dat Club Brugge ook hier wint, dan blijven Anderlecht en Club naast elkaar (en volgt Union op zes punten). Op de voorlaatste speeldag staat de kraker tussen beide ploegen dan op het programma. Ook hier volstaat, in eigen huis, een gelijkspel voor Anderlecht zodat het op de laatste speeldag even goed of beter moet doen dan Brugge.

Samengevat: winst op Cercle, gelijk op Union, winst thuis tegen Genk, gelijk thuis tegen Brugge en op Antwerp even goed als Club tegen Cercle doet ... staat gelijk aan de titel. 

Verlies op Cercle
Bij verlies op Cercle, wordt de zaak erg moeilijk. De kans is groot dat Union opnieuw Antwerp over de knie zal leggen en dus de koppositie kan overnemen indien Brugge niet wint in Genk. In dat geval moet Anderlecht gaan winnen in Union om de titelkansen in eigen handen te houden.
Wint ook Brugge van Genk, zakt Anderlecht weg naar de derde stek en bestaat de kans dat er gewonnen moet worden van Union én Club. 

Gelijkspel op Cercle
Met een gelijkspel op Cercle, behoudt Anderlecht sowieso de koppositie maar kan Club Brugge gelijk komen. In dat geval, zal een op Union (of eventueel thuis tegen Club) noodzakelijk worden. In de komende twee wedstrijden is dus eigenlijk een 4/6 minimaal noodzakelijk. Eén van de twee aankomende verplaatsingen moet dus gewonnen worden.

Puntenverlies concurrenten
Puntenverlies van Club Brugge zondag, verandert het bovenstaande scenario niet zo heel erg veel. Een punt op Union blijft dan een noodzaak om de buren af te houden en dat geeft Brugge meteen de kans om weer terug binnen de driepuntenmarge te sluipen. Het wordt pas écht interessant bij winst van paars-wit en puntenverlies van beide concurrenten. Enkel in dat geval kan Anderlecht zich met zekerheid een extra misstap veroorloven op het uitgetekende scenario.

Bron: © Eigen redactie



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.