Vlap: "Ik ben een teamspeler die zelf graag het eindstation is"

DONDERDAG, 4 JULI 2019, 22:51 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

INTERVIEWS Nadat hij zijn woordje tot de pers had gericht en het fotomoment, beantwoordde Michel Vlap vragen van de aanwezige journalisten. Ook dat deed hij met een ontwapenende glimlach en veel humor. Toen de naam Hans Vanaken viel, ging de nieuwe aanwinst wel even de mist in.

Waarom kies je voor de Belgische competitie en niet voor de Nederlandse?
"Het is voor mij wel een grote stap. 17 jaarlang heb ik op het vertrouwde nest gevoetbald, geleefd en gewoond. Maar ik wilde een uitdaging aangaan. Natuurlijk zijn Ajax, PSV en Feyenoord hele mooie clubs, AZ komt daar ook bij. Maar ik denk dat Ajax op dit moment heel hoog gegrepen is. Ik wilde naar een club waar ik het gevoel dat dat ze me echt heel graag willen en waar ze een duidelijk plan met me hebben. Anderlecht is altijd een topclub geweest, nu is het even wat minder, maar ze willen wel terug naar de top."

Hoe was je eerste training vanmiddag?
"Het is hier veel stappen vooruit tegenover Heerenveen. Veel professioneler. Vaak lees je dat het tempo veel hoger ligt en de bal veel sneller gaat, maar dat is ook écht zo. Ik merkte dat direct. Bij Heerenveen had ik in het positiespel meestal redelijk wat tijd, nu renden er meteen vier grote jongens op mij af. Dat was wel even wennen. Maar ik heb ook in de Nederlandse jeugdteams gespeeld, dus ik weet wat het is om mij aan te passen. Ik denk dat ik hier ook de tijd krijg daarvoor."

Waar staat Anderlecht voor jou voor?
"De grootste club van België."
Buiten het cliché-antwoord.
"Toen ik de vraag kreeg wat ik van de Belgische competitie vind, antwoordde ik dat ik Anderlecht wel mooi vind. Anderlecht staat voor aanvallend voetbal en dat past perfect bij mij. Ik scoor graag en geef graag veel assists. Ik hoop dus dat wij veel de bal hebben en aanvallend voetballen."

Heb je contact gehad met andere Belgische clubs?
"Ikzelf niet omdat ik enkel naar de grootste club van België wilde."

Wat gaat er door je heen als Vincent Kompany plots aan de telefoon hangt?
"Ha, dat is wel grappig. Ik was uiteraard gevleid door de interesse. Op een dag werd ik om 11 uur wakker en mijn ochtendstem klinkt nooit erg goed. Maar ik kreeg een belletje uit het Verenigd Koninkrijk. Ik denk 'wat is dit'. Ik neem op: 'Met Vincent Kompany'. Ik schrok me rot. Maar het was heel interessant en een heel leuk gesprek. Het eerste wat ik daarna deed was mijn papa bellen. Ik zei 'je gelooft nooit wie ik net aan de telefoon had'. En hij was net zo verrast als ik. Daarna hadden we nog vaak contact en dat waren hele leuke gesprekken."

Hoe omschrijf je jezelf als voetballer? 
"Ik ben groot, dus mensen zullen me op het veld misschien als slungelig zien. Maar daar kunnen ze zich in vergissen. Ik ben snel met de bal en draai snel weg. Ik heb een goed loopvermogen om in de box te komen en op de juiste plaats te staan. Vorig seizoen is me het vaak gelukt om op de juiste plek te staan. Ik scoor gemakkelijk doelpunten en kan goed samen spelen met de mensen voor mij en de twee middenvelders achter mij. Ik ben een teamspeler die zelf graag het eindstation is."

In België zeggen velen dat je een Nederlandse Hans Vanaken bent. Ken je hem?
"Volgens mij is dat een heel bekende voetballer geweest hier. Ik heb al veel van hem gehoord, maar ik ...
Marc Coucke: "Hij speelt nog altijd"
Vlap: "Vijfde klasse of ..."
Coucke: "Neen, in eerste bij Club Brugge. Je gaat hem nog tegenkomen."
Vlap: "Oh. Knip dit er maar uit. Ik ken nog niet elke speler, maar ik heb zijn naam al gehoord. Het zal vast een heel goede speler zijn."

Je komt terecht in een ploeg in opbouw en bent na Kompany de tweede transfer. Brengt dat extra druk mee?
"Extra druk, je hebt altijd een zekere druk in het voetbal. Natuurlijk staat Anderlecht voor prijzen. Als ik speel, zal ik er alles aan doen om de wedstrijd te winnen. Maar of je nu hier bent of bij een andere club: er is altijd druk. Natuurlijk weten we dat we dit seizoen moeten presteren. Dat zal bij de andere spelers ook duidelijk zijn."



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.