KO voor STVV na rust

ZONDAG, 18 FEBRUARI 2024, 20:34 - TCV

WEDSTRIJDEN Anderlecht heeft STVV met 4-1 huiswaarts gestuurd. Nochtans stond het met 0-1 achter aan de rust na een flater van Arnstad en omdat Dreyer naliet om de 1-1 te maken. Na rust schakelde Anderlecht een versnelling hoger en scoorde het driemaal in een mum van tijd via een sterke Hazard, Stroeykens en Dolberg. Hoewel STVV nog wel af en toe kon dreigen vanop afstand speelde Paars-wit vanuit de zetel de wedstrijd uit. Na een fout op Hazard mocht Vazquez nog de 4-1 vanop de stip scoren. Anderlecht doet alweer een goede zaak in het klassement en is bovendien mathematisch zeker van Play-Off 1.

Onnodig gepingel achteraan bij Anderlecht leidde na 2 minuten tot een eerste opening voor de bezoekers, maar Koita pakte uit met een afzwaaier. Na vier minuten kreeg Patris de 1-0 aangeboden toen hij goed wegdook in de rug van de Truidense defensie, maar hij koos om Dryer nog aan te spelen en hij deed dat bovendien onzuiver. In minuut geraakte STVV via Steuckers vroeg op voorsprong na een dubbele flater van ersatz-linksback Arnstad die faalde om de bal tot tweemaal toe weg te werken. Anderlecht reageerde in minuut 14 via een lange bal van Vertonghen die via Hazard net niet bij Dolberg belandde.

In minuut 19 had het 0-2 kunnen staan. De Iraanse spits Zahiroleslam werd goed aangespeeld vanop rechts, maar hij trapte een gat in de lucht. Anderlecht had het moeilijk tegen een vrijuit spelend STVV. Het enige wapen waarmee Paars-wit heel soms kon dreigen was de lange bal. Na een half uur bereikte Rits Arnstad, maar zijn schot belandde ver naast. In minuut 34 wilde Suzuki ook een groot geschenk geven aan Anderlecht toen hij slecht inspeelde, maar Dreyer vond het niet nodig om het uit te pakken. De Deen trapte de enorme kans onhandig van dichtbij over doel. Meteen daarna werd Dolberg bereikt, maar zijn poging werd afgeblokt. In de laatste tien minuten voor rust kon Anderlecht niet meer dreigen.

Na rust volgden zes gekke minuten waarin een zeer gretig Anderlecht van 0-1 naar 3-1 ging. In minuut 50 frommelde Hazard met het hoofd de eerste kans voor Anderlecht meteen in doel. De bal maakte een hoge bots en Suzuki kon er niet meer bij. De thuisploeg bleef het gaspedaal indrukken. Na een combinatie tussen Verschaeren en Dolberg kon Stroeykens uithalen. De jonge aanvaller plaatste de 2-1 mooi in de hoek. Deze maal kroop Anderlecht niet achteruit na een voorsprong. Vier minuten na de 2-1 sloeg Paars-wit opnieuw toe. Dreyer werd mooi weggestuurd en hij bediende Dolberg die de open doelkans op 3-1 niet liggen.

In minuut 63 keerden Sardella en Augustinsson terug na een blessure. STVV gaf echter nog niet op. Het kwam dicht bij de 3-2 via schoten van Zahiroleslam en Delorge. Het ontsnapte zelf wel aan de 4-1 toen Dryer nog aflegde in plaats van zelf te scoren nadat Hazard hem subtiel voor doel had gezet. Anderlecht kwam dan toch op 4-1 via een penalty in minuut 73 van de net ingevallen Vazquez. Hazard zag eerst zijn schot door Suzuki gered, maar in de fase daarna trapte van Helden hem onderuit waardoor Van Driessche naar de stip wees.

In de laatste tien minuten moest Schmeichel zich nog tweemaal onderscheiden. Een eerste keer op een laag schot van Ito en daarna pakte hij uit met een knappe reflex toen Bertaccini een grote kans kreeg. Ondertussen mocht ook Colassin nog eens opdraven in de hoofdmacht nadat hij Hazard verving.

Zo zette Anderlecht na rust orde op zaken door veel sneller en directer te spelen. STVV, dat na rust ook niet meer het niveau haalde voor rust, werd in zes minuten tijd overspoeld door een enthousiaste thuisploeg.

Score: 4-1
Goal(s): 0-1 Steuckers 8', 1-1 Hazard 50', 2-1 Stroeykens 52', 3-1 Dolberg 56', 4-1 Vazquez (pen) 75'

Anderlecht:Schmeichel, Patris (Sardella 63'), Debast, Vertonghen, Arnstad (Augustinsson 63'), Rits (Leoni 72'), Verschaeren, Stroeykens, Hazard (Colassin 82'), Dreyer, Dolberg (Vazquez 72')
STVV:Suzuki, van Helden, Smets, Godeau, Vanwesemael (Bertaccini 76'), Fujita (Ito 69'), Delorge (Dumont 90'+2), Bocat, Steuckers, Zahiroleslam (Kaya 76'), Koita (Janssens 76')

Geel: van Helden 73', Stroeykens 83'