Anderlecht boekt opnieuw nipte zege

ZONDAG, 13 AUGUSTUS 2023, 15:43 - TCV

WEDSTRIJDEN Anderlecht heeft dankzij een kopbal van Moussa N'Diaye met 0-1 gewonnen in Sint-Truiden. Paars-wit speelde erg zwak voor rust, maar het begon wel beter na rust en scoorde. Een rode kaart voor Dreyer (na een ongelukkige fout) maakte de tweede helft van Anderlecht monddood. Anderlecht verdedigde met een man minder de voorsprong en STVV bleef regelmatig dreigen, maar Dupé en zijn defensie hielden voor de tweede maal op rij de nul. Een goed resultaat, maar het niveau moet echt naar omhoog.

Na een evenwichtige start ging STVV voluit zijn kans. Anderlecht had problemen met de bal in de eigen rangen te houden. Na een kwartier was een goede redding van Dupé broodnodig op een schot van Kaya. Een slechte pass van Sardella leidde tot een nieuwe kans voor de Limburgers, maar Dupé stond weer paraat. Anderlecht acteerde opnieuw erg apathisch zoals op Union en kwam te laat in de duels. Ondertussen had Leoni de enige doelpoging voor Paars-wit over doel geschoten.

Na een half uur moest de thuisploeg bijtanken en kreeg Anderlecht wat ademruimte. Slordigheden of foute beslissingen verhinderden een echte kans. Na 35' minuten kopte Amuzu onhandig naast op een halflage voorzet van Leoni. Het niveau van de wedstrijd daalde en Anderlecht mocht niet klagen met de 0-0 rustscore.

Na rust zorgde Amuzu voor het eerste gevaar op een goede lange bal van N'Diaye. Op de corner die volgde kreeg Patris een grote kans, maar makkelijk was dit zeker niet. Na een slimme variant op een vrije trap klom Anderlecht toch op voorsprong. Dreyer zette voor en N'Diaye kopte de 0-1 voorbij Schmidt.

De vreugde was echter van korte duur. Dryer raakte ongelukkig de achillespees van Bocat en na interventie van de VAR toonde Visser de rode kaart. Tegenwoordig is het geweten dat de VAR zeer streng optreedt bij zo'n fouten of die nu onbewust gebeuren of niet.

Na rust zorgden Patris en Koita, die flirtte met een tweede geel, trouwens voor een aantal stevige duels. In minuut 67 belandde een verrassend schot van Dolberg niet ver naast. Even later dreigde STVV voor het eerst na de rust via Koita, maar Dupé stopte het schot en Sardella ontzette snel. Een kwartier voor tijd kwamen na eerder Arnstad ook Kana en Raman in het veld. Een gevaarlijke voorzet van Koita werd in minuut 80 door Sardella in corner verwerkt. Kana lanceerde knap Raman, maar hij moest te fel uitwijken. Visser trok daarna geel voor N'Diaye terwijl de Senegalees gewoon uitgleed. STVV bleef gevaarlijk en Van Dessel kwam net een teen tekort om zijn voet tegen een voorzet te plaatsen.

De arbitrage voegde maar liefst zeven minuten toe aan de reguliere speeltijd. Dupé moest daarin nog een gevaarlijke bal van Koita onschadelijk maken. Zo wint Anderlecht voor de tweede maal met het kleinste verschil en net zoals tegen Antwerp was het strijden tot de allerlaatste minuut. Of Anderlecht het betere begin na rust had kunnen voortzetten, zullen we nooit weten, want de rode kaart noopte Paars-wit tot het verdedigen van de voorsprong. Anderlecht zal hopelijk vooral terugkijken naar de eerste helft waarin het opnieuw zeer weinig toonde en echt achteruit werd geduwd door STVV. Een goede redding van Dupé verhinderde bijvoorbeeld na een kwartier de openingsgoal van Kaya.