Sterke eerste helft levert Anderlecht verdiende zege op

ZONDAG, 7 FEBRUARI 2021, 20:21 - TCV

WEDSTRIJDEN Anderlecht heeft nog eens op verplaatsing kunnen winnen in de competitie. Het won verdiend met 1-2 in Genk dat buiten een vroeg doelpunt weinig kon brengen. Anderlecht speelde een sterke eerste helft en zette nog voor rust orde op zaken met twee doelpunten. Na rust kwam Paars-wit er moeilijker uit, maar Genk kon Anderlecht niet echt bedreigen. Een belangrijke zege tegen een rechtstreekse concurrent voor Play-off 1.

De wedstrijd kon nauwelijks slechter beginnen voor Anderlecht. Cullen speelde gevaarlijk centraal achteruit en Miazga aarzelde waardoor de snelle Bongonda de bal mee kon nemen en alleen richting doel van Wellenreuther trok. De Duitse doelman kon de vroege goal niet vermijden. Maar ondanks alweer een dom tegendoelpunt liet Anderlecht de moed niet zakken. Lawrence zette laag voor, Nmecha kwam een voet te laat. Genk leek de bal aan Anderlecht te (moeten) laten.

Na een kwartier balbezit zonder kansen bediende Bruun Larsen Amuzu. De flankaanvaller schoot goed naar doel en via de paal en Vukovic belandde de bal in doel. Een beetje geluk mag ook eens af en toe. Anderlecht drukte door. Na een mooie combinatie tussen Nmecha en Sambi Lokonga kwam de bal terecht bij Ait El Hadj die de diepte had gezocht. De middenvelder controleerde en knalde de bal knap in doel, meteen zijn eerste goal voor Paars-wit.

Genk was niet in staat om het spel te verleggen. Het mocht van geluk spreken dat Anderlecht de voorsprong niet kon uitbreiden. Het kreeg daarvoor niet minder dan vier mogelijkheden. Lucumi haalde een bal van de lijn na een goede combinatie en Nmecha kopte over na opnieuw een goed opgebouwde aanval. In de slotfase onderschepte Nmecha goed de bal, maar zijn poging om Ait El Hadj alleen richting doel te zetten, werd net door een Genkse voet geblokt. Genk blokkeerde ook een laatste poging van de bezoekers, met name van Bruun Larsen. Anderlecht ging verdiend met de voorsprong de rust in.

Na rust leek Genk feller uit de kleedkamer te komen. In minuut 55 werd Onuachu voor het eerst gevonden. Ongeveer tien minuten later trok Amuzu richting doel. Hij speelde Mukairu aan, maar de invaller had te veel tijd nodig. In de 66ste minuut kapte dezelfde Mukairu naar binnen. In plaats van Nmecha aan te spelen, ging de Nigeriaan zelf zijn kans, zonder resultaat.

Twintig minuten voor tijd werd Paars-wit voor het eerst meer naar achter gedrongen. De moegestreden Nmecha, die vaak ook wat ongelukkig was in zijn acties, werd vervangen door Dauda. Anderlecht kwam er nog nauwelijks uit, maar het hield goed stand. In minuut 86' kwam Wellenreuther te laat uit, maar Dessers kopte over. In de toegevoegde tijd kreeg Genk plots veel ruimte maar Onuachu en Dessers konden de gelijkmaker niet forceren.

Anderlecht kon een rampzalige start nog voor rust ombuigen naar een verdiende voorsprong onder impuls van een sterk middenveld met Ait El Hadj als speerpunt. In de tweede helft had Genk de overhand, maar het kreeg eigenlijk geen enkele echte kans. Paars-wit hield stand en boekte een belangrijke zege in de strijd om Play-off 1. Volgende week moet de bevestiging volgen in Union en in Cercle Brugge.