Spook van de slotfase slaat weer toe

ZONDAG, 8 NOVEMBER 2020, 20:23 - TCV

WEDSTRIJDEN Anderlecht heeft 1-1 gelijkgespeeld in Gent. Duur puntenverlies, want Paars-wit controleerde de wedstrijd op één fase in de slotfase na toen Yaremchuk genadeloos toesloeg met het hoofd. Anderlecht was op voorsprong gekomen toen Bolat een poging van Murillo onder zich in doel liet glijden. Bijna imiteerde Van Crombrugge zijn collega in de toegevoegde tijd, maar de doelman was er net op tijd bij om de bal uit doel te houden.

Anderlecht begon goed tegen een door corona gehavend Gent. Tau werd (weliswaar in buitenspel) diep gestuurd en de 14de minuut had de Zuid-Afrikaan het vroege overwicht moeten verzilveren. De steekbal van Sambi was mooi, maar Tau trapte net naast. In minuut 20 toonde Gent zich voor het eerst met een schot van Yaremchuk. Na een poging die ver naast ging van Amuzu, kwam er meer evenwicht in de wedstrijd. Anderlecht werd slordig, onder andere met een vrije trap en een hoekschop, en het Gentse middenveld kwam meer in het stuk voor.

Vijf minuten voor rust drukte Gent door, maar het was Anderlecht dat de score opende. Murillo, die zich al een paar maal hoger dan Verschaeren had gepositioneerd, werkte op acrobatische wijze een bal van Verschaeren in doel met dank aan Bolat.

Net na rust zagen we hoe Anderlecht voor de tweede maal in de partij een hoekschop verknoeide door deze kort te willen nemen. Meteen daarna kwam Murillo zeer goed tussenbeide toen Niangbo in scoringspositie dreigde te komen. Op het uur mocht Anderlecht niet klagen toen Tau heel licht Yaremchuk raakte in het strafschopgebied. Laforge trok echter geel voor de Gent-aanvaller.

Vier minuten later kon Anderlecht voor het eerst de score verdubbelen. Murillo zette voor, maar aan de tweede paal hinderden Tau en Amuzu elkaar. Anderlecht liet het initiatief meer aan Gent, maar bleef wel de betere ploeg zonder gevaarlijk te zijn. De wedstrijd kabbelde naar het einde, maar daar zit dit seizoen helaas vaak het venijn voor Paars-wit.. In minuut 84 werd Verschaeren mooi vrijgespeeld op rechts, maar zijn voorzet strandde op Gentse voeten. Een minuut later had Verschaeren de wedstrijd kunnen beslissen, maar zijn poging was te zwak om Bolat voor een tweede maal te verrassen.

Hoewel Anderlecht dus controleerde en de score had kunnen vergroten, was het Gent dat toesloeg. Kums was attent op het middenveld waardoor Anderlecht wat uit positie stond. De onzichtbare Yaremshuk kopte de voorzet vanop links keurig binnen. Van Crumbrugge zorgde bijna nog voor een overwinning van Gent toen hij een vrije trap van Bezus onder zich liet glijden. De kapitein herpakte zich net op tijd door de bal voor de doellijn te grijpen. Uit de twee late hoekschoppen puurde Anderlecht geen kans(en) meer.

Zo verliest Anderlecht opnieuw twee kostbare punten in de slotfase terwijl het zelf had nagelaten om de score uit te diepen. Door het gelijkspel laat Anderlecht het na om een gedeelde koppositie te grijpen in het klassement. Het staat wel nog altijd maar op twee punten van de leiders. Na de interlandbreak wacht Anderlecht een stevige uitwedstrijd naar Beerschot.