"Solidariteit is een noodzaak"

WOENSDAG, 8 APRIL 2020, 08:32 - emjomi
Logo Anderlecht-Online

ANDERE De Belgische clubs die Europees spelen stonden op hun achterste poten, RSC Anderlecht die voorstelde om het Europees geld te verdelen, hoongelach en verwijten van bedelaars was hun deel. Maar nu blijkt dat idee helemaal niet zo slecht. Enkel de boodschapper was misschien ongelukkig, niet de boodschap.

Want nu blijkt dat het thema 'solidariteitsfonds' wel op de agenda van de Pro League staat. En als dat er komt zal er inderdaad eerst gekeken worden naar de clubs die Europees spelen. 

Het idee komt uit Duitsland. Het was Uli Hoeneß, voorzitter van Bayern München die met de leuze "solidariteit is een noodzaak" kwam. En voegden daar ook de daad bij het woord. Bayern opent samen met Dortmund, RB Leipzig en Leverkussen een solidariteitsfonds van 20 miljoen euro. Niet toevallig zijn dat ook de vier clubs die afgelopen seizoen Champions League speelden. Hun solidariteitsfonds bestaat dan ook uit 12,5 miljoen euro aan tv-gelden die de clubs via de Champions League vergaard hebben op de Europese markt, plus 7,5 miljoen uit de eigen clubkassen.

Het bestaat dus degelijk wel, solidariteit van de grote clubs met de kleinere. Al moet wel gezegd worden dat de Pro League op geen enkel vlak te vergelijken is met de Bundesliga. Bovendien is er maar één Belgische club die met zekerheid de CL-poules zou halen. De hulp die van de Europees spelende clubs kan verwacht worden, is bij ons hoe dan ook een heel pak kleiner. Als er al überhaupt iéts kan verwacht worden.

Bron: HLN (Niels Vleminckx)anderlecht-online forum