De financiële crisis uitgelegd in elf vragen

ZONDAG, 29 DECEMBER 2019, 20:49 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE Nu de jaarrekening van Anderlecht bekend is, is ook officieel dat de club het voorbije seizoen fiks verlies leed en zijn schulden stevig zag oplopen. 'Oh, maar Marc Coucke trekt zijn portefeuille open en het is opgelost', klinkt het bij sommigen. Maar is het zo simpel? We leggen de financiële crisis voor u uit aan de hand van elf vragen en evenveel antwoorden.

Financieel journalist Dries Bervoet van De Tijd nam voor deze financiële krant en voor Sporza de jaarrekening van Anderlecht door. Hij geeft bij beide media ook duiding. Wij vatten zijn uitleg voor u samen in vraag en antwoord.

Is het nieuw dat Anderlecht verlies maakt?
Neen, ook in het seizoen 2017-2018 leed Anderlecht verlies, toen 6,5 miljoen euro. In het seizoen 2016-2017 boekte Anderlecht een kleine winst van 350.000 euro. Champions League en grote uitgaande transfers zorgden toen voor een kleine winst of dat het verlies enigszins beperkt bleef.

Hoe waren de inkomsten in het seizoen 2017-2018?
In het eerste half jaar na de komst van Marc Coucke stegen de inkomsten uit ticketing, merchandising en sponsoring van 44 naar 60,2 miljoen euro. Vorig seizoen zakten ze, mede omdat het sportief niet liep, van 60,2 naar 52,1 miljoen euro. Een tweede inkomstenbron zijn uitgaande transfers en Europees voetbal. Die inkomstendaalden van 41,1 naar 32 miljoen euro.

En wat met de uitgaven in 2017-2018?
Vorig seizoen stegen de kosten van 106 naar 109 miljoen euro. Het seizoen ervoor bedroegen die nog 102 miljoen euro. Positief is wel dat de personeelskosten daalden van 50 tot 47,3 miljoen euro. Dat is mee het gevolg van de mindere sportieve resultaten. Hierdoor moest de club minder premies uitbetalen. Negatief is dan weer dat de post 'diensten en diverse goederen' steeg van 34 naar 38 miljoen. Deze uitgaven omvatten voornamelijk kosten aan makelaars.

Hoe zit het met de schulden?
Door het verlies van 27 miljoen euro torst Anderlecht nu een schuldenberg van 95 miljoen euro. De financiële schuld steeg van 40 naar 61 miljoen euro. Van die 61 miljoen euro is slechts 4,7 miljoen op lange termijn in te lossen. 28 miljoen euro staat Anderlecht in het krijt bij Coucke.

Zijn schulden zorgwekkend?
Op zich niet, zolang je ze maar kan terugbetalen. Vergelijk het met de lening van een huis. Zolang u maandelijks uw hypotheek kunt afbetalen, is er geen probleem. Maar het probleem bij Anderlecht is dat het veel schulden op korte termijn heeft. En dat het geen cash genereert om deze af te lossen. Paars-wit zal zijn kortlopende schulden dus moeten zien te herfinanciëren.

Kan Coucke redding bieden?
De financiële fairplay zorgt ervoor dat Anderlecht niet kan leven van het infuus-Coucke. In een periode van drie jaar mag een club slechts een beperkt structureel verlies lijden. Clubs die de verliezen opstapelen, riskeren hun licentie te verliezen. Coucke kan Anderlecht helpen met leningen, maar de club moet zorgen dat het die kan afbetalen. Dus nogmaals: Anderlecht moet zelf geld genereren of grote problemen dreigen.

Zal Coucke (blijven) bijspringen?
Naast de kapitaalsverhoging van 27 miljoen euro gaf Coucke de club al een lening van 22 miljoen euro. De aankoop incluis pompte hij al meer dan 100 miljoen euro in Anderlecht. Coucke is en blijft een zakenman: Anderlecht mag hem geen geld kosten, het moet hem geld opleveren. Op een dag moet Anderlecht zelfbedruipend worden en zelfs geld opbrengen.

Heeft het financiële gevolgen voor het sportieve?
Sinds de komst van Coucke heeft Anderlecht 10 procent minder personeelsleden in dienst. De afvloeiingen gebeurden vooral in de extra-sportieve departementen. Maar als er geen beterschap komt, zal er ook sportief gesnoeid moeten worden.

Wat leert de jaarrekening ons over Anderlecht?
Volgens Bervoet is het duidelijk dat er een neerwaartse vicieuze cirkel is ontstaan. Als de sportieve resultaten minder zijn, dalen de commerciële inkomsten. Dat heeft dan weer tot gevolg dat er minder ruimte is voor nieuwe spelers en uitgaven om uit het sportieve dal te raken.

Hoe kan Anderlecht dit oplossen?
Bervoet verwijst naar AZ. De club uit Alkmaar ging mee de dieperik in toen hoofdsponsor DSB Bank failliet ging. Vervolgens zette de club heel sterk in op jeugdopleiding en daar lijkt het dit seizoen de vruchten van te plukken. In het verleden deed Anderlecht het zo ook al door jongens als Lukaku, Tielemans, Praet en Dendoncker voor grof geld te verkopen. Het voor veel geld doorverkopen van eigen opgeleid talent is trouwens de reden waarom Coucke brood zag in Anderlecht. En waarom hij het project Kompany aan boord haalde.

Wat op korte termijn?
Anderlecht heeft snel geld nodig, maar de huidige kern bevat weinig spelers waarmee Anderlecht de jackpot zal winnen. De club moet dus snel zorgen dat het zijn kosten onder controle krijgt.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.