Rutten: "Veel respect voor mijn voorganger"

ZATERDAG, 12 JANUARI 2019, 13:07 - emjomi
Logo Anderlecht-Online

INTERVIEWS Fred Rutten maakte in Spanje ook even de tijd om met de pers te praten. Wat zijn zijn eerste indrukken van RSC Anderlecht en hoe ziet hij de toekomst ? Zijn eerste opdracht volgens hemzelf: "De rust terugbrengen in de ploeg door resultaten te halen."

De eerste week van Rutten zit erop, hoe is die verlopen ?

"MIjn eerste indruk is dat er toch wel dynamiek in de ploeg zit. Na de vele slechte resultaten staan ze ook niet te springen en dansen, wat normaal is. Maar ze willen graag verder en tonen dat ook.

"Het is nu aan mij om de rust te laten terugkeren in de ploeg , ikzelf ben van nature ook een hele rustige man. Maar daarvoor moeten we ook beginnen winnen. Dat is iets wat voor de winterstop niet gebeurde. Al moet ik eerlijk toegeven dat ze niet al die wedstrijden hadden moeten verliezen. Waarom ze die dan wel hebben verloren. Dat ligt in het verleden, ik richt mij nu op de toekomst. Ik wil hier ook niet de indruk geven dat ik kritiek heb op mijn voorganger, want dat doe ik niet. Ik heb veel respect voor mijn collega."

Hein Vanhaezebrouck zou de spelers overladen hebben met de tactiek. Teveel om goed te zijn. Wat is Rutten zijn visie ?

"Ik moet eerst nog een analyse maken om te zien wie vrijheid verdient. Al ga ik aan mijn spelers niet zeggen wat ze niet mogen doen. Ze mogen nét veel maar mét beperkingen die ik hen dan zal opleggen. De eerste opdracht is om een deftige basis te hebben waaraan de spelers zich kunnen vasthouden. Eens dat lukt, volgt de rest vanzelf wel. Maar de spelers moeten ook wel zélf eens in de spiegel kijken. Het is hun verantwoordelijkheid dat er een trainer is ontslagen."

Kiest Rutten voor een viermansdefensie ?

"Een 4-4-3 is normaal de basis bij mij. Ik heb daar ook de spelers voor. Ik heb wel niet de vrijheid om iedere speler met gelijke lei te laten beginnen. We moeten direct klaar zijn voor AA Gent. Ik zal dus de wedstrijden uit het verleden bekijken en daar elementen uit meenemen. 

We hoorden al vaker dat Rutten een peoplemanager is. Klopt dat ?

"Indien nodig kan ik ook boven een groep staan. Je moet je vooral zelf afvragen of je boodschap die je brengt, de juiste is. Elke speler is anders en moet je dus anders aanpakken. Je moet daar ook heel veel tijd en energie insteken."

Foto:@ Pinatar Arena

 

Bron: HLN (Pieter-Jan Calcoen)anderlecht-online forum