De generatie van ’98 en ‘99

WOENSDAG, 15 AUGUSTUS 2018, 16:02 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

JEUGD Nu de jeugdwerking belangrijker dan ooit is voor Anderlecht, gingen wij eens kijken welke jongeren al zijn doorgebroken en wie er nog in de wachtkamer van Neerpede zit. Vandaag: de generatie van ’98 en ’99.

Rechtzetting:  Er was gisteren nogal wat te doen over het eerste artikel uit deze reeks. Het is nooit de bedoeling geweest van deze site om onze jeugdspelers af te breken en dat zal het ook nooit zijn.

Integendeel: met deze reeks willen we net de bekendheid van onze jeugdspelers vergroten, jullie al eens laten kennismaken met de jongeren die dit seizoen voor onze A-ploeg, beloften en in de Youth League gaan voetballen.

We maken hiervoor gebruik van de expertise van onze Neerpede-watcher DavidBXL. Het staat iedereen vrij het met hem (on)eens te zijn en met zijn of haar menig over een bepaalde speler een constructieve discussie op te starten.

1998

Van het geboortejaar ’98 zitten momenteel vijf spelers in de A-kern. Luka Adzic werd deze zomer weggehaald in Servië, maar ook de vier anderen kan je niet echt paars-witte jeugdproducten noemen.

Abdoul Karim Danté (Mali), Emanuel Sowah en Mohamed Dauda (allebei Ghana) en Edo Kayembe (Congo) werden allemaal op achttienjarige leeftijd naar Anderlecht gehaald. Omdat ze niet eerder mochten tekenen.

Van de Neerpede-generatie van ’98 waren Orel Mangala en Wout Faes de toptalenten. Mangala trok op zijn achttiende naar de Bundesliga, waar hij vorig seizoen toch al twintig keer in actie kwam voor Stuttgart. Dit seizoen speelt hij er op uitleenbasis bij Hamburg.

Faes werd kort voor zijn zestiende het hof gemaakt door verschillende Engelse toppers, maar bleef Anderlecht toch trouw.

Het afgelopen anderhalf jaar mocht de ‘Belgische David Luiz’ ervaring opdoen bij Heerenveen en Excelsior, waar hij flarden van zijn talent toonde. Toch besloten hij en Anderlecht deze zomer uit elkaar te gaan. Niemand zag hem graag definitief vertrekken, al groeide het begrip wel na het sterke debuut van Sebastiaan Bornauw.

Ook Jorn Vancamp verliet deze zomer Anderlecht definitief. Over hem was er meer eensgezindheid dat hij nog niet klaar was voor Anderlecht. Hij probeert zich dit seizoen definitief te lanceren bij Beerschot-Wilrijk in 1B.

Van de generatie van ’98 voetbalt niemand meer voor Anderlecht. Maar dat heeft veel te maken met de ijzersterke generatie van ’99…

1999

Dit is misschien wel de meest invloedrijke generatie sinds lang voor Anderlecht. De prestaties van deze jongens in het –moeilijke- afgelopen seizoen waren cruciaal voor Marc Coucke in zijn keuze om vol in te zetten op de jeugd.
 
Francis Amuzu liet in zijn eerste 156 minuten de paars-witte fans kirren van de pret. Hij lijkt niet echt gemaakt voor het systeem-Vanhaezebrouck, maar start vrijdag wellicht toch in de basis op de linkerkant.

Alexis Saelemaekers  debuteerde afgelopen seizoen pas op speeldag 27, maar speelde uiteindelijk mee in de tien wedstrijden van Play-Off I. Op speeldag één en twee van dit seizoen was Saelemaekers meteen één van de uitblinkers bij Anderlecht.

Net als Saelemaekers werkte ook Albert Sambi Lokonga afgelopen seizoen eerst vijf wedstrijden in de Youth League af alvorens te debuteren voor het eerste elftal. Hij stond uiteindelijk drie keer in de basis en mocht drie keer invallen.

Sebastiaan Bornauw  was de verrassing op speeldag één. Met een heerlijke crossbal betrokken bij de knapste goal van de dag en defensief zo goed als foutloos.

Op speeldag twee mocht ook Hannes Delcroix zijn debuut vieren. Hij verving halverwege de geblesseerde Antonio Milic.

Twee andere jongens zitten momenteel bij de beloften. Aangezien er al heel wat jongelingen in de A-kern zitten, wordt het dit seizoen lastig voor hen om een plekje in het eerste elftal af te dwingen.

​​​​​​​Gelukkig rekent de club op (middel)lange termijn wel nog op hen. Het is onduidelijk of ze dit jaar ervaring opdoen in de Youth League en de (te zwakke) beloftecompetitie of ze nog worden uitgeleend. We hebben alleszins al een aantal eersteklassers in actie gezien die hen best zouden kunnen gebruiken.

Twee namen om in de gaten te houden: Milan Corryn en Sieben Dewaele.

​​​​​​​Corryn is een creatieve en technisch sterke middenvelder die op verschillende posities op het middenveld uit de voeten kan, maar het best tot zijn recht komt als nummer acht. Daar kan hij gebruik maken van zijn vista, goed positiespel en stevig schot. Hij bezit de nodige power.

In juli van vorig jaar was hij onder René Weiler de uitblinker in het oefenduel tegen Dender.
 
Dewaele is een erg intelligente verdedigende middenvelder met een goed positiespel. Hij is buitengewoon in de balrecuperatie en infiltreert ook goed. Hij is één van de favoriete spelers van Ouahbi. Die schat hem erg hoog in omwille van zijn kwaliteiten en zijn uitstekende mentaliteit.
 
Morgen: de generatie van het jaar 2000 met onder meer Jakub Kiwior, Jerko Guldix en Alan Mayanga.
 
Door DavidBXL en WauteRSCA
 



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.