Opinie: Paars-witte remontada

ZONDAG, 15 APRIL 2018, 11:37 - WauteRSCA
Logo Anderlecht-Online

OPINIES Anderlecht ontvangt vanavond Club Brugge. Hoewel de titelstrijd na speeldag één van de play-offs definitief beslist leek, kan Anderlecht die vanavond weer helemaal opengooien. 

Het lijkt wel de week van de uitgetelde voetbalclubs. Barcelona, Real Madrid en Liverpool wonnen hun heenwedstrijden in de kwartfinale van de Champions League met drie doelpunten verschil. Barcelona moest alsnog de aftocht blazen, Real Madrid leek tot in blessuretijd verlengingen te moeten spelen en hoe het was afgelopen als de 2-0 van Manchester City op slag van rust niet onterecht was afgekeurd, zullen we nooit weten.

Ook in België zit er nog een remontada in. Op speeldag één incasseerde Anderlecht een mokerslag door in eigen huis te verliezen van Gent, terwijl Brugge in de slotminuut ontsnapte tegen Racing Genk. Op speeldag twee ontsnapte Gent dan weer toen Wesley Moraes in het absolute slot de -gevleide- gelijkmaker liet liggen. Anderlecht kwam dan weer erg goed weg door een elfmeter in geschenkverpakking op Mambourg. 

Wesley had de West-Vlamingen een zoveelste mentale boost kunnen geven, maar liet dat na. Anderlecht en Gent slopen zo tot op zes punten van Club. Ivan Leko en co reizen mede daardoor heus niet fluitend af naar de hoofdstad. Zelfs niet door de nederlaag van Gent gisterenavond. 

Toegegeven: het valt moeilijk te vatten als je bekijkt hoe diep Anderlecht zat na de openingsspeeldag. Maar als paars-wit vanavond wint, ligt de titelstrijd weer volledig open. Nee, Anderlecht voetbalt nog steeds niet goed. Maar het recupereert vanavond Adrien Trebel. Zonder de fransman pakte Anderlecht amper vier op achttien. De eerste zege zonder hem was die van afgelopen weekend. 

Lazar Markovic zette dan weer een bemoedigende prestatie neer tegen de 'Carolo's' en Andy Najar is er volgend weekend misschien opnieuw bij. Kara Mbodj en Henry Onyekuru blijven vraagtekens, maar elk kwartier dat één van hen nog kan spelen is mooi meegenomen. Zelfs aan negentig procent. 

We zullen vanavond pas zien hoe de stijgende lijn van Anderlecht zich verhoudt tegen de dalende blauw-zwarte. Want Club Brugge speelt een vreemd seizoen. In de Europese voorrondes was het nog nergens, maar het begon wel aan de competitie met dertig op 33 en pakte nadien 27 op 36. 57 op 69 dus. Club was maandenlang een machine. Maar na de winterstop won Club amper vier keer op elf wedstrijden. Bovendien is Brugge Kenneth Vermeer kwijt. Leko mag vanavond kiezen uit drie aan de kant geschoven doelmannen. Een onzekere doelman in het hol van de leeuw, waar Club sinds september '98 niet meer kon winnen. Om maar te zeggen...

Het is vier jaar geleden dat een club lange tijd zo dominant was als Club Brugge nu. Toen was dat Standard. En er zijn heel wat parallellen te trekken tussen het huidige seizoen en 2013-2014.

Vier jaar geleden begon Anderlecht (na halvering) aan de play-offs met vijf punten achterstand op de leider. Dit jaar waren dat er zes. Ook toen leek het 'game over' na een nederlaag op speeldag één. (Toen acht punten achterstand, dit jaar negen.) Ook dat jaar werd er na de openingsspeeldag in de geschiedenisboeken gezocht naar het laatste jaar dat Anderlecht naast Europees voetbal greep. Maar ook dat jaar kwam Anderlecht drie punten dichter op speeldag twee, en kon alles plots opnieuw.

Anderlecht voetbalde ook dat seizoen erg matig. De déclic volgde toen op speeldag twee. Thuis tegen... Club Brugge. Standard stond al sinds speeldag drie op kop, maar bezweek onder de stress en moest de titel aan Anderlecht laten. Het kan zomaar opnieuw gebeuren.

Natuurlijk beweert Club Brugge dat de druk bij Anderlecht ligt, dat de recordkampioen moet winnen en het zelf niets te verliezen heeft. Maar is dat wel zo? Club Brugge speelt een 'superseizoen', maar haalde zelfs de groepsfase van de Europa League niet. Het speelde ook geen bekerfinale. Als het naast de titel grijpt, blijft het met lege handen achter.

Anderlecht beleeft dan weer een erg moeilijk seizoen door de overname en moest het erg lang zonder drie sterkhouders doen. Het speelde drie goede en zes mooie wedstrijden in de Champions League en kon zich optrekken aan een nieuwe vracht jong talent.

Ook Gent is nog niet uitgeteld. De 'Buffalo's' stonden wekenlang voorlaatste en Play-Off I halen, leek lange tijd utopie. Het zou een overgangsseizoen worden na het succesvolle tijdperk onder Hein Vanhaezebrouck.

Twee clubs met zo veel problemen. Maar als Anderlecht vanavond wint, houden ze Club toch maar mooi in het vizier. Club zit dan aan amper vier overwinningen in de laatste twaalf wedstrijden. Hoeveel punten zou het dan nog laten liggen met nog zeven toppers op het programma? 

Natuurlijk blijft Brugge favoriet. Ook als het vanavond verliest. Natuurlijk kan Brugge vanavond virtueel de titel pakken als het wint in het Vanden Stockstadion. Maar het is al een klein wonder dat Anderlecht na zo'n seizoen vandaag nog steeds een reële kans heeft op de titel. We mogen blijven hopen, moeten dat misschien zelfs doen. 119 dagen na de beruchte tweet van Thomas Meunier.

 
 anderlecht-online forum