Shakhtar maatje te groot voor Anderlecht

DONDERDAG, 10 MAART 2016, 21:02 - Garrincha
Logo Anderlecht-Online

WEDSTRIJDEN Het Europees verhaal van Anderlecht lijkt te stranden in de achtste finales van de Europa League. Shakhtar Donetsk kende weinig moeite met paars-wit. Vooral voor de rust werd Anderlecht een tijdlang volledig weggespeeld.

Shakhtar begon rustig aan de partij. De Oekraïners namen het balbezit, maar deden er voorlopig nog niet veel mee. De eerste grote mogelijkheid was voor Anderlecht. Acheampong werd alleen in het straatje gestuurd, maar in plaats van te trappen, kapte hij terug en weg kans. Niet veel later mocht Suarez vrij koppen, maar zijn vizier stond slecht afgesteld.

Na twintig minuten schakelde Shakhtar drie versnellingen hoger. Het drukte Anderlecht weg en twee individuele fouten leverden Shakhtar twee doelpunten op. Eerst verstuurde Defour een gevaarlijke bal die werd opgepikt door Shakhtar. Proto kon eerst nog redden, maar in tweede instantie kon Taison wel scoren. Wat feller verdedigen van onder meer Deschacht had zeker gemogen.

Het openingsdoelpunt leek Anderlecht van slag te brengen. Amper drie minuutjes later ging Kara op de bal staan. De Oekraïnse aanvalsmachine pikte het leer op en gelukkig voor Anderlecht kon Nuytinck nog redden op de lijn. Uit de corner die volgde kopte verdediger Kucher wel de 2-0 tegen de touwen. Hier was het Okaka die zijn mannetje zomaar liet lopen.

Na de twee doelpunten was het pompen of verzuipen voor Anderlecht. Shakthar voetbalde als een pletwals en verscheen met vele spelers voor het Anderlecht-doel. Proto moet redden op een poging van Ferreyra en Eduardo trapte op de paal. Anderlecht mocht blij zijn dat het met maar een 2-0-achterstand de kleedkamer in kon.

Wie het ergste vreesde voor het vervolg, kwam bedrogen uit. Was de brandstof van Shakhtar opgebruikt, spaarden ze zich of wilden ze Besnik Hasi niet nog dieper in de miserie storten? Hoe dan ook, we zagen een heel ander Shakhtar na de pauze. Het was zelfs Anderlecht dat de partij in handen nam. Al leek het ons toch met goedkeuring van de Oekraïners te zijn.

Defour kreeg twee goede mogelijkheden en Anderlecht had ook een strafschop moeten krijgen, maar het was een dubbele wissel van Hasi die succesvol bleek. Conté mocht voor het eerst sinds 17 januari nog eens opdraven en bedankte voor het vertrouwen. De Guineër schilderde een voorzet piekfijn op het hoofd van Acheampong en die scoorde zijn vierde doelpunt van deze Europese campagne.

Anderlecht ging opnieuw geloven in een goede afloop, maar tien minuten voor tijd deed Eduardo de boeken toe. De Kroaat met Braziliaanse roots kopte een hoekschop via de onderkant van de lat voorbij Proto. Kara probeerde met een 'hand van god' nog te milderen, maar scheidsrechter Dias had het opgemerkt. Geen doelpunt, wel geel voor de Senegalees.

Zo verloor Anderlecht met 3-1 en lijkt de Europese campagne voorbij. De Brusselaars kunnen zich nu volledig focussen op de competitie, te beginnen zondag tegen Kortrijk, en dat lijkt ons geen slechte zaak.

Score: 3-1
Goal(s): 22' Taison 1-0, 25' Kucher 2-0, 69' Acheampong 2-1, 80' Eduardo 3-1

Shakhtar Donetsk:Pyatov, Srna, Kucher, Rakitskiy, Ismaily, Malyshev, Kovalenko, Marlos (75' Wellington Nem), Taison (46' Bernard), Eduardo (89' Dentinho), Ferreyra
Anderlecht:Proto, Najar, Kara, Nuytinck, Deschacht, Badji (75' Tielemans), Defour, Praet (68' Conte), Suarez (68' Djuricic), Okaka, Acheampong

Geel: 55' Badji, 88' Kara
Rood: /

Scheidsrechter: Arthur Dias (Por)
Stadion: Lviv Arenaanderlecht-online forum