Herfstanalyse: Grote drie

ZONDAG, 13 DECEMBER 2015, 02:33 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE Nu de kalender van Anderlecht, Club Brugge en KAA Gent voor 2016 vorm begint te krijgen, vonden wij het tijd om hun titelkansen tegen elkaar af te wegen. Eén ding staat nu al vast: spannende play-offs worden het sowieso.

“Als we in mei de titel mislopen zal dat enkel te wijten zijn aan de mentaliteit." Een straffe quote van Herman Van Holsbeeck in de aanloop naar de cruciale partij tegen Qarabag. Zonder het expliciet te zeggen, bedoelde de paars-witte manager dat Anderlecht over de beste kern in België beschikt.

Wij houden het liever wat voorzichtiger: als de mentaliteit top is, zal Anderlecht zeker tot het einde meestrijden voor de titel. Maar om de concurrentie nu al af te schrijven lijkt het ons wel heel erg vroeg.

Als Anderlecht besluit om voor elke bal te vechten, slaagt het er in om het ploegen als Tottenham en Monaco erg moeilijk te maken. Maar als die mentaliteit er even niet is, kan het zich evengoed laten vernederen door Qarabag of KV Kortrijk. Om nog maar te zwijgen over Spouwen-Mopertingen.

​Zonder afbreuk te willen doen aan de kwaliteit van clubs als KV Oostende, zou het ons serieus verbazen als een andere club dan Anderlecht, Club Brugge of Gent met de titel gaat lopen.

Club Brugge

Wij blijven er van overtuigd dat Club Brugge over de breedste kern beschikt. Zeker nu Lior Refaelov en Bjorn Engels terug fit zijn. Dat Club voor dezelfde positie zowel de nummer twee als drie uit de laatste editie van de gouden schoen heeft lopen, is veelzeggend.

Nu het Europees heeft uitgeschakeld, heeft Brugge meer dan voldoende manschappen om voluit te gaan op twee fronten.

Het wachten op een nieuwe titel wordt steeds pijnlijker voor de Bruggelingen. Bart Verhaege mag dan wel beweren dat de titel niet absoluut moet, maar meer dan de druk afhouden is dat niet.
Club wilt absoluut de titel en de bijhorende Champions League-miljoenen. De favorietenrol in Play-off 1 willen ze dan weer niet. En gelijk hebben ze.  

Gent

De matige Europese prestaties van blauw-zwart, staan in schril contrast met wat Gent op het kampioenenbal toonde. Hein Vanhaezebrouck kan op dit moment simpelweg het beste elftal tussen de lijnen brengen in België. Niet het elftal met de meeste individuele kwaliteiten, maar wel het beste collectief.

​Kilometervreters zonder vedettestreken. De enige die zich daar af en toe aan bezondigt, overweegt stilaan een snookercarrière omdat hij niet meer van de bank geraakt. Typerend voor Vanhaezebrouck.

Transfermarkt.de schat de marktwaarde van de Gentse kern op dit moment op een dikke 58 miljoen euro. Zelfs bij de laatste 32 van de Europa League doen maar zeven ploegen “slechter.” 

​Zelfs als Gent twee keer 5-0 krijgt aangesmeerd door pakweg Real Madrid, heeft het er een Europees seizoen opzitten waar Anderlecht de laatste vijftien jaar enkel maar van kan dromen.  Tenzij het in de play-offs buiten de top drie eindigt, is hun seizoen nu eigenlijk al geslaagd.

Anderlecht

Door de vroege bekeruitschakeling en het mislopen van de titel vorig seizoen, heeft Anderlecht weinig andere keuze dan de titel te pakken. De Europese overwintering was knap, maar tenzij paars-wit de finale van de Europa League haalt, volstaat dat niet om het seizoen te redden.

Als Gent de beste basisploeg heeft en Club de breedste kern, strandt Anderlecht twee keer op plaats twee. Spanning gegarandeerd met andere woorden.
Bij Anderlecht zijn er nog twee grote vraagtekens. Wat doet het in januari op vlak van transfers? En hoe gaat het verder met Matias Suarez?

We schreven al voor het seizoen dat paars-wit een tikkeltje genialiteit ontbeert. De zoveelste Boussoufa-soap draaide uit op een sisser en op de Argentijn leken we lange tijd niet meer te moeten hopen.

Tot Suarez eind november reïncarneerde. Thuis tegen OHL toonde hij opnieuw flarden van zijn onversneden klasse. Het was nog niet dé Suarez, maar ook niet langer een weifelende stukje mens dat over het veld sjokte.

Als hij tegen de play-offs zijn gouden schoen-niveau oppikt, kan Anderlecht met deze kern kampioen worden. Al is het wel heel erg gevaarlijk om te gokken op een speler die al een paar jaar op de dool is.

Op de tweede vraag krijgt u de komende dagen en weken uitgebreid antwoord. 
 



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.