Hervorming van de Voetbalbond

DONDERDAG, 22 DECEMBER 2005, 15:40 - D.A.B.
Anderlecht-Online No Image Found

Vandaag kiest het Uitvoerend Comité van de Bond een nieuwe bondscoach en buigt zich over de bondshervorming. Die hervorming is een plan van Roger Vanden Stock. Hier volgt een samenvatting.


- Het Uitvoerend Comité wordt vervangen door een bondsraad. Die bestaat uit 25 leden en houdt zich niet langer bezig met het dagelijks bestuur. Hij controleert de verschillende departementen.

- Het directiecomité bestaat uit vijf directeurs die elk een departement onder zich hebben.

- De directeur-generaal wordt de machtigste man. Hij houdt zich bezig met de dagelijkse leiding en is de link tussen de bondsraad en het directiecomité.

- Er komt een splitsing tussen betaald en amateurvoetbal. De 1e en 2e klasse moeten fuseren in een vzw Betaald Voetbal en worden autonoom geleid.

- Er komt een regionale splitsing. Het Betaald Voetbal blijft unitair, maar het Amateurvoetbal (vanaf 3e klasse) zou gesplitst worden in twee vzw's: een Vlaamstalige en een Franstalige.

- Een vermindering van het aantal clubs in 1e en 2e klasse van 18 naar 14, met een tussenstop op 16. Vanden Stock heeft dit, ondanks protest van enkele clubs, toch in zijn plan opgenomen.

- Alle clubs van de 1e klasse moeten in het bezit zijn van een Uefa-licentie.

- Er komen twee Bekers van België: één voor de clubs uit eerste, tweede en derde klasse en één voor de clubs uit vierde klasse en provinciale.

- De disciplinaire comités hebben nog maar drie leden. Ze zullen schorsingen voor een rode kaart sneller uitspreken: binnen een week voor eerste- en tweede klassers binnen het Betaald Voetbal.

- Het bondsreglement wordt aangepast. François de Keersmaecker zal dat bondsreglement herschrijven en zal daarvoor helemaal van nul beginnen. De statuten van de wereldvoetbalbond Fifa zullen de basis daarvoor vormen.




Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.