Reacties op debuut Silvio Proto

MAANDAG, 29 AUGUSTUS 2005, 13:00 - Bacardiboy
Anderlecht-Online No Image Found

Doelman Silvio Proto maakte gisteren een opmerkelijk debuut tegen Racing Genk. Bij minstens twee van de drie doelpunten ging hij niet vrijuit. Hij zat dan ook in zak en as na de wedstrijd.


"Ik had beter kunnen doen", beweerde Silvio Proto achteraf. "Als je drie goals tegen krijgt, is het nooit goed. Het afstandsschot van Cornelis? Dat zag ik niet aankomen, er stond iemand in de weg. Bij het derde doelpunt kwam ik uit doel om de bal te pakken, maar ik stond op tijd terug op de doellijn. Ik probeerde de bal nog te stoppen, maar dat lukte niet. Ik doe dit ook niet met opzet natuurlijk... Ik kan enkel mijn best doen. Ik wist al van woensdag dat ik in doel ging staan, dat had de trainer mij verteld. Dus ik was goed voorbereid. Dit komt hard aan, maar c'est la vie."

"Je probeert het maximum te geven, maar je moet het geluk aan je zijde hebben. Niet dat ik het daarop wil afschuiven. Het is de taak van een keeper om geen doelpunten te slikken. Ik kreeg er 3 tegen. Dat zegt genoeg. Maar zo'n match motiveert me. Je moet fouten maken om er later geen meer te maken. Ik weet nog altijd wat ik kan. En wanneer ik thuis ben, vergeet ik het voetbal. Ik scheid privé en werk."

Coach Franky Vercauteren wou weinig commentaar kwijt. "Ik geef nooit individuele beoordelingen, dus vraag me dat nooit meer", sneerde hij. "Ik had zaterdag vier doelmannen op training, waarvan er twee twijfelachtig waren. Dat waren Zitka en Van Steenberghe. Ik heb zelfs nog eventjes eraan gedacht om Peersman op de bank te zetten... Zitka had me ook al verteld dat hij last had met het ritme van drie wedstrijden op een week. Als ik spelers laat rusten, waarom dan geen doelman?", vroeg hij zich af. "Ik heb geen spijt van mijn beslissing. Niemand zegt dat het met Zitka anders was geweest."

Doelman Daniël Zitka bleef gematigd achteraf. "Gisterenochtend vernam ik van de trainer dat ik op de bank zou zitten. Zaterdag trainde ik niet mee, omdat ik last had met de hamstrings. Maar dat was niet de reden waarom Proto speelde. Dit maakt gewoon deel uit van het rotatiesysteem, en dat accepteer ik. Ik begon me stilaan zelf al af te vragen wanneer er bij de doelmannen zou geroteerd worden. Of ik volgende wedstrijd in de goal sta? Ik hoop het alvast", besloot Zitka.

Bondscoach Aimé Antheunis predikte eveneens begrip voor de jonge doelman. "Vergeet niet dat die jongen pas 22 is. Na Griekenland kreeg hij lof voor zijn prestatie. Dat kan hij niet verleerd zijn", besloot de bondscoach.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.