Opinie: de schaam van België

DONDERDAG, 13 FEBRUARI 2014, 23:43 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

Twee seizoenen geleden haalden de supporters van Bergen het legendarische “Schaam van België”-spandoek boven. Ze viseerden toen Racing Genk na de 5-0 nederlaag tegen Chelsea. Dit jaar ambieerde een ander Belgische team die titel.


Red het Belgisch clubvoetbal

Gisteren verscheen er een open brief met de weinig verhullende titel 'Red het Belgisch clubvoetbal'. 47 prominenten uit onder andere de voetbal- en politieke wereld ondertekenden de brief.

De aanleiding voor de brief is de “groter wordende kloof met de Europese subtop” en het feit dat “Nederland, Portugal en zelfs Zwitserland het beter doen dan wij.”

Waarop men zich baseert om dit soort uitspraken te doen, is niet helemaal duidelijk. België haalde vier van de afgelopen vijf seizoenen meer punten dat Zwitserland voor de Uefa-coëfficiënt, de Europese clubranking. Bovendien heeft Zwitserland, net als België, maar één club die Europees overwintert.

Nederland is dan weer goed op weg om voor het tweede jaar op rij minder punten te scoren dan België voor deze ranking. Portugal staat al vele decennia boven België geplaatst en doet het dit jaar trouwens allesbehalve fenomenaal.

Interne vijandelijkheid

Natuurlijk zijn alle voorstellen om ons clubvoetbal te verbeteren welkom en er staan heus wel een aantal interessante voorstellen in de open brief. Het eeuwige pessimisme rond onze vaderlandse competitie gaat ons echter geen stap vooruit helpen.

In de brief worden voornamelijk de politici tot actie aangemaand om werk te maken van onder andere nieuwe stadions. Zou het echter geen mooie eerste stap zijn om alle clubleiders op één lijn te krijgen? De grootste tegenstander van het Eurostadion in Brussel bevindt zich namelijk niet in de politiek, maar binnen de voetbalwereld zelf.

Bart Verhaeghe, alias de koning van de open brief. Tel daarbij nog eens de pogingen van Club Brugge-manager Vincent Mannaert om Thorgan Hazard naar het buitenland te loodsen, en je stuit misschien wel op het grootste probleem van het Belgische clubvoetbal: allesverterende jaloezie.

Europese campagne Standard

Er dreigt dit seizoen echter nog een groter probleem te ontkiemen. België verzamelde dit seizoen al een acceptabele 6.2 punten voor de Uefa-coëfficiënt. Een klein wonder als je ziet hoe de leider uit de Jupiler League dit seizoen de Europa League verwaarloosde.

Standard telt op dit ogenblik 22 punten meer dan Racing Genk. Alle waarnemers zijn het er over eens dat Standard dit seizoen de sterkste en breedste kern van België heeft. Toch slaagden ze erin om in een groep met Europese laagvliegers als Esjberg en Elfsborg 1 op 18 te scoren.

Club Brugge haalde de groepsfase van de Europa League zelfs niet. Ze lieten zich verrassen door het Poolse Wrocklaw. Racing Genk ging – ondanks een smalle kern - toch voluit in de Europa League en haalde een knappe 14 op 18 in een veel sterkere groep.

De zes extra Europese wedstrijden zorgden echter voor vermoeidheid en enkele blessures, waardoor Racing Genk nu met Play-Off 2 flirt. Standard staat met tien punten voorsprong eerste. De Europa League was voor Standard enkel goed om hun bankzitters wat speelminuten te gunnen. Financieel was het onaantrekkelijk en dus compleet onbelangrijk.

Standard denkt enkel aan de Champions League-miljoenen. De Belgische coëfficiënt kan hen gestolen worden. De Rouches droegen de afgelopen vier jaar nauwelijks of niets bij aan de Belgische coëfficiënt, maar dreigen op het einde van het seizoen wel met de jackpot te gaan lopen.

Racing Genk, dat samen met Anderlecht, al jaren diep gaat om het rechtstreekse CL-ticket te bemachtigen en te behouden, zou zomaar naast Europees voetbal kunnen grijpen.

Als Standard dit jaar – mede - dankzij hun anti-Europa Leauge-formule de titel pakt, zal dat meer dan waarschijnlijk andere clubs aan het denken zetten. Als die formule
de komende jaren navolging krijgt, zal de kloof met landen als Portugal en Nederland inderdaad groter worden. Dát zou pas de schaam van België zijn.

Alle opmerkingen, vragen of suggesties zijn welkom op [email protected]



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.