Pover spel en goedkope penalty zorgen voor draw

DONDERDAG, 1 FEBRUARI 2024, 22:49 - TCV

WEDSTRIJDEN Anderlecht heeft nog altijd niet kunnen winnen dit jaar. Vanavond strandde het op 2-2 in Mechelen. Anderlecht startte zeer dominant en scoorde snel via Hazard, maar Mechelen herpakte zich en Paars-wit combineerde moeilijker. Tien minuten na rust kwam het via Antonio op gelijke hoogte. Anderlecht speelde slecht na rust, maar kwam toch op voorsprong via de ingevallen Vazquez. In de slotfase kreeg Mechelen een zeer goedkope penalty waardoor het 2-2 werd. In de toegevoegde tijd had Coucke nog een knappe redding in huis om Hazard van de 2-3 te houden. Een gemiste kans om uit te lopen op de concurrenten voor Play-Off 1.

Patris en Arnstad wisselden van flank waardoor ze allebei voor hen op een vreemde positie kwamen te staan. Na zeven minuten dreigde Anderlecht voor een eerste keer, maar Dolberg kon net niet afwerken. Op de hoekschop die volgde scoorde Hazard zonder te veel tegenstand de 0-1 met een lage schuiver in de verste hoek. Anderlecht combineerde goed met een vlotte balcirculatie. Patris zette zich door, maar noch Dolberg, noch Leoni konden afwerken.

Na twintig minuten kwam Mechelen beter in de wedstrijd. De gelijkmaker van Cobbaut (ex-Anderlecht) werd afgekeurd vanwege duidelijk offside. Mechelen wachtte Paars-wit hoger op en Anderlecht vond moeilijker de combinatie. Stroeykens kreeg na 25 minuten wel een goede mogelijkheid nadat Coucke slecht had ontzet, maar hij plaatste net naast het gedeeltelijk lege doel. Schmeichel redde aan de overzijde een poging van de snelle Antonio. Net voor rust had Anderlecht de voorsprong moeten verdubbelen na slecht inspelen van Cobbaut. Hazard probeerde het zelf, maar Dolberg stond centraal alleen voor doel.

Anderlecht begon in slaapmodus aan de tweede helft en liet Mechelen rustig begaan. Antonio deed na tien minuten na rust waar Anderlecht om vroeg. Hij scoorde de gelijkmaker met een gekruist schot vanuit een scherpe hoek nadat hij te makkelijk Patris was gepasseerd. Weer een vermijdbaar tegendoelpunt dat zeer makkelijk tot stand kwam.

Op het uur moest Debast ontzetten bij een uitbraak van de thuisploeg. Geklungel achteraan bij Paars-wit werd niet afgestraft door Hairemans. Na 66 minuten liet Anderlecht eindelijk wat zien na rust, maar noch Hazard noch Dolberg kregen vrije baan om af te werken. Het spel van Anderlecht leek nergens op na rust, maar toch klom het weer op voorsprong. Dreyer kon ver doordringen en zijn voorzet belandde via Mukau voor de neus van Vazquez die pijlsnel reageerde en in doel kopte. Mechelen bekwam snel van de tegengoal en speelde alles of niets. Schmeichel redde een kopbal op corner.

In het slot wees De Creemer plots naar de stip nadat Stroeykens zijn arm liet hangen na een sprong en daardoor een speler van Mechelen raakte. Een goedkopere penalty kan je je nauwelijks inbeelden en de VAR stond vermoedelijk in de file van het boerenprotest, want die gaf geen teken van leven. Hairemans opende maar al te graag het cadeau vanop elf meter. Hazard werd nog bijna de matchwinnaar, maar in de laatste minuut haalde Coucke met een erg knappe redding de 2-3 uit doel.

Zo verspeelt Anderlecht kostbare punten tegen een gehavend Mechelen. De goedkope penalty is vandaag vermoedelijk doorslaggevend, maar Anderlecht lijkt gewoon niet op gang te komen in 2024. De afwezigheid van enkele geblesseerde spelers begint vermoedelijk toch te wegen. Als je een normaal niveau haalt, is die penalty niet meer dan een voetnoot in het verslag. Riemer spreekt vooral over fit te zijn tegen de Play-Offs, maar alle punten die je nu verliest, kan je nooit meer ophalen. Voorlopig zorgt dat nog niet voor té veel averij omdat de rechtstreekse tegenstanders in de stand ook met punten morsen (bijhalve Union, uiteraard), maar dit liedje blijft niet duren. Volgende opdracht thuis tegen een verzwakt Gent, een ploeg waartegen Paars-wit al jaren niet meer heeft kunnen winnen.

Score: 2-2
Goal(s): 0-1 Hazard 8', 1-1 Antonio 53', 1-2 Vazquez 78', 2-2 Hairemans 89' (PEN)

KV Mechelen:Coucke, Walsh (Bafdili 87'), Cobbaut, Bates, Foulon (Asante 87'), Hairemans, Mrabti, Lauberbach (Van Hecke 90'+1), Mukau, Antonio (Asare 90'+1), Pflücke
Anderlecht:Schmeichel, Patris, Debast, Vertonghen, Arnstad, Leoni (Verschaeren 68'), Rits, Stroeykens, Hazard, Dreyer, Dolberg (Vazquez 74')

Geel: Stroeykens 39', Walsh 58', Hairemans 90'+2