Anderlecht verliest en is opnieuw nergens tegen Union

VRIJDAG, 28 JULI 2023, 22:59 - TCV

WEDSTRIJDEN Een dramatisch Anderlecht heeft alweer verloren van Union, het zevende verlies op rij. Het verloor kansloos met 2-0. Union, dat bovendien heel wat basisspelers zag vertrekken, domineerde de eerste helft waarin het slechts een keer scoorde. Het had best 4-0 kunnen staan aan het rustsignaal. Na rust mocht Anderlecht de bal hebben, maar het slaagde er slechts in de slotfase in om tot enkele (halve) kansen te komen. In de slotfase kreeg Union een penalty cadeau waardoor het de score verdubbelde. Nieuwe wijn in oude zakken dus. Anderlecht kan volgend weekend meteen serieus aan de bak tegen kampioen Antwerp.

Dat Union het sinds zijn terugkeer Anderlecht moeilijk maakt, is een eufemisme. Ook vanavond klonken de Paars-witte alarmbellen reeds in minuut twee. De linkerflank lag helemaal open voor Lapoussin, maar Dupé voorkwam de snelle goal met de voet. Union voetbalde vrijuit en benutte makkelijk de ruimte. In minuut twaalf kwam Vertonghen goed tussenbeide om een gevaarlijke voorzet onschadelijk te maken. Sommige spelers van Anderlecht hadden nog steeds geen bal geraakt. Union bleef domineren. Vertonghen verhinderde onbewust een gevaarlijk schot in hoekschop na 20 minuten. Anderlecht had ook het nodige geluk toen een dramatische pass van Ashimeru werd onderschept, maar Nieuwkoop de kans tegen de paal trapte. Een nerveuze Riemer kreeg geel onder de neus geduwd.

Op het half uur was het dan toch raak voor de thuisploeg. De verdediging van Anderlecht liet zich op kinderlijke wijze verrassen. Een uittrap van Moris werd door Lapoussin voor doel gebracht waar Eckert scoorde. Debast stond in die fase veel te hoog (om Puertas te dekken) en Patris en N'Diaye dekten aan de verkeerde kant. In minuut 40 kreeg Dreyer de eerste kans voor Anderlecht. Na een vrije trap schoot hij in de vlucht over. Niet lang voor rust trof Union opnieuw de paal nadat Eckert Debast aftroefde in een kopduel. Lynen mocht ook nog eens vrij uithalen in het strafschopgebied.

Een dramatische eerste helft van Paars-wit op het niveau van vorig seizoen. Vooral het middenveld was een puinhoop. Ashimeru stond veel te laag, Arnstad is onvoldoende voor dit niveau en de beste pass van Diawara vond plaats toen hij een bal toevallig tegen het scheenbeen kreeg. Anderlecht mocht van veel geluk spreken dat het maar 1-0 stond aan de rust. Riemer besloot om geen wissels door te voeren bij de rust, veel kwaliteit zat er dan ook niet op de bank.

Na rust mocht Anderlecht de bal meer in eigen rangen houden van Union, maar het bleef slechte passes en verloren duels opstapelen. Pogingen van Amuzu en Dryer werden geblokt. Riemer wisselde na 68 minuten Patris (een van de minst slechten) en Arnstad voor Sardella en Leoni. Union hield zonder moeite stand al zorgde Sardella tweemaal voor wat dreiging. Union, dat wel heel wat gele kaarten verzamelde, kwam een kwartier voor tijd nog eens opzetten met een kopbal van Machida. Anderlecht sleepte zich ondertussen naar de slotfase. Raman zorgde warempel voor de eerste poging tussen het kader. Paars-wit kreeg nog zes minuten uitstel van executie via de extra tijd en daarin kreeg Dolberg nog een goede kans, maar de afwerking leek nergens op.

In de absolute slotfase kregen we ook meteen de eerste slapstick van de VAR dit seizoen. Vertonghen kreeg een bal tegen de rug, maar toch wees Van Driessche naar de stip. Puertas klaarde de klus, maar het kalf was al negentig minuten eerder verdronken.

We zijn nu wel al wat gewoon in de laatste jaren, dus paniek is nog niet meteen aan de orde. Maai Indien dit Anderlecht een rol van betekenis wil spelen in de competitie dit seizoen en Play-Off I wil halen, zal Fredberg nog fameus wat overuren mogen kloppen in augustus. Zonder vier of vijf goede transfers (vooral versterking voor het middenveld) wordt dit opnieuw een seizoen in de middenmoot. De speling op de bank is ook flinterdun en Anderlecht onwaardig. Er zijn op dit moment zonder twijfel clubs in de Challenger Pro League met een sterkere bank.