"Anderlecht doet wat Chelsea doet, maar kleiner"

DONDERDAG, 16 FEBRUARI 2012, 08:34 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

In Het Nieuwsblad wijdt journalist Koen Van Uytvange een opiniestuk aan de transfer van Mohammed Aoulad en de nakende komst van Abdelhakim Bouhna (Diegem) naar Anderlecht. Wij willen u het stuk niet onthouden.


"Anderlecht legde Mohammed Aoulad vast, een 20-jarige speler van tweedeklasser FC Brussels, en is rond met Abdelhakim Bouhna, die in derde klasse uitkomt bij Diegem. Het zijn vooralsnog berichtjes die enigszins tussen de plooien van de Europa League-wedstrijden vallen maar schrik niet als er straks een heuse strategie achter blijkt schuil te gaan."

"Kennelijk leert Anderlecht uit zijn fouten. 'Eigenlijk had Meunier voor Anderlecht moeten spelen', onthulde Herman Van Holsbeeck vorige maand nog. De zure oprispingen die hij krijgt bij de gedachte dat de jonge aanvaller onvoldoende werd geacht door de scouting, hebben hem geïnspireerd. Zijn woorden zijn amper koud of hij voegt de daad bij het woord. Jongeren uit lagere klassen vroegtijdig vastleggen is -naast uiteraard zelf opgeleide jeugd laten doorstromen-de manier om in de toekomst te vermijden dat je als gegoede club te diep in de buidel moet tasten voor een speler die uit het niets doorbreekt bij een reeksgenoot. François Sterchele, Jeroen Simaeys, Nabil Dirar, Guillaume Gillet, Christian Brüls: de jongste jaren kwamen er voortdurend talenten uit de lagere divisies -al dan niet via een omweg- aan de oppervlakte piepen die rijp bleken voor de Belgische top."

"Dalibor Veselinovic, die bij Brussels werd weggeplukt, was ook zo'n transfer. Voor deze jongens geldt dezelfde ijzeren wet als voor eigen kweek: als er een uit het dozijn de norm haalt, doet Anderlecht een gouden zaak. Wie niet over de lat geraakt, kan nog steeds elders gesleten worden maar arm zal paars-wit er niet van worden. Kouyaté, die destijds bij het degraderende Brussels werd gehaald, is het schoolvoorbeeld. Op hetzelfde ogenblik kochten de Brusselaars Sutchuin (toen Brussels, nu Roda JC) en Servaes (toen Dender, nu Woluwe). Kouyaté staat in de ploeg, de rest is verkast. Dergelijke operaties kostten minder dan een Braziliaan van het zevende knoopsgat (zie Diogo of Samuel) en vervolgens hun contract ontbinden. En het zijn Belgische transfers."

"In de marktplaats waartoe voetbal verworden is, moet je creatief zijn. Wat Anderlecht doet, is eigenlijk precies hetzelfde als wat Chelsea doet met Lukaku, De Bruyne of Courtois, zij het dan op een andere schaal. Het enige waar de Brusselaars voor moeten zorgen is dat dergelijke spelers straks ook ergens aan voetballen toekomen en bij voorkeur niet de beloftencompetitie. Want zeker voor dat soort jongens is speeltijd levensnoodzakelijk voor de ontwikkeling."




Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.