Voorbeschouwing: Gouden Schoen

WOENSDAG, 11 JANUARI 2012, 16:38 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

Het casino van Oostende is vanavond het decor voor de uitreiking van de achtenvijftigste Gouden Schoen. Een logische locatie, want het is dit jaar haast onmogelijk om de winnaar te voorspellen: het is een kwestie van gokken.


Door het massale vertrek van getalenteerde voetballers in de Zomer, kan niemand met zekerheid zeggen wie dit jaar de felbegeerde trofee mee naar huis zal mogen nemen. Witsel, Courtois, Perisic, Defour, Lukaku, Paulo Henrique, Carcela en Lukaku. Het zijn maar enkele namen die afgelopen zomer onze competitie verlieten. Spelers als Biglia en De Bruyne waren te vaak geblesseerd om écht kans te maken. Deze twee factoren zouden er wel eens voor kunnen zorgen dat het vanavond de spannendste verkiezing sinds lang wordt.

De Vlaamse pers bombardeerde Thibaut Courtois tot topfavoriet. Het staat buiten kijf dat de jonge doelman samen met Axel Witsel de eerste stemronde zal domineren. Het is echter maar de vraag of dat zal volstaan om de trofee in de lucht te mogen steken.

Bij de (doorgaans chauvinistisch stemmende) Waalse pers zou Witsel wel eens op nummer één kunnen staan. Bovendien zijn er (aan beide kanten van de taalgrens) zonderlingen die Bolat een betere doelman noemen dan Courtois.

In de tweede stemronde zullen Suarez, Vadis, Gillet en Perbet de meeste stemmen achter hun naam krijgen. Dit kwartet heeft het voordeel dat er meer stemformulieren zijn ingediend voor deze tweede stemronde. Na de play-offs werden 101 formulieren ingediend, aan het begin van de winterstop 127. In de praktijk wil dit zeggen dat de winnaar van de heenronde een pak dominanter zal moeten zijn dan de winnaar van de terugronde.

Ten slotte zijn er ook nog een aantal spelers die in de twee stemrondes punten zullen krijgen. Dan denken we in de eerste plaats aan Vadis en Vossen. Die laatste heeft echter het nadeel dat hij vaak in de schaduw van zijn voormalige doelman stond en Vadis deemsterde een beetje weg sinds de komst van Daum en het overlijden van zijn grootmoeder. Bovendien blijft voetbal een genadeloze sport: je bent maar zo goed als je laatste wedstrijd.

Naar onze bescheiden mening zal Courtois de eerste stemronde wel winnen, maar met minder verschil dan algemeen wordt aangenomen. In dat geval zou de winnaar van stemronde twee wel eens met de hoofdprijs kunnen gaan lopen. En als het van ons afhangt, mag de gouden schoen gerust een paars randje krijgen. Daarbij denken we dan vooral aan Suarez, hoe belangrijk Gillet de afgelopen maanden ook geweest is voor Anderlecht...

De uitreiking van de gouden schoen is vanavond vanaf tien voor negen te volgen op VTM.




Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.