"Grote kern was bewuste, maar misschien foute keuze"

ZATERDAG, 4 JANUARI 2020, 22:50 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

INTERVIEWS In een gesprek met Het Laatste Nieuws geeft Anderlecht-CEO Jo Van Biesbroeck uitleg over de rode cijfers in de boekhouding en hoe hij dat wil oplossen. "We zitten aan onze limiet, maar het is geen drama."

Over de redenen van de negatieve cijfers is al genoeg geschreven. Van Biesbroeck erkent deze. Wel geeft hij wat uitleg over de ruime spelerskern. "Dat was een bewuste keuze van het management, met de steun van de raad van bestuur", zo vertelt hij. Volgens Van Biesbroeck wilde Anderlecht flexibiliteit om te kiezen uit een grote groep. "Achteraf gezien was het misschien niet verstandig. En het is zeker niet voor herhaling vatbaar. Maar het was een bewuste keuze met de bedoeling sportief te scoren."

In die ruime kern moet nu gesnoeid worden. Van Biesbroeck zegt dat de clubs in het recente verleden voor sommige spelers te veel wilde cashen, waardoor ze finaal niet weg geraakt zijn. "De onervarenheid van het bestuur speelt daarin een rol", erkent de CEO. "Sommigen binnen de club dachten dat de kern vier keer zoveel waard was als in realiteit het geval was. Nu is er een meer realistische inschatting."

"Rode cijfers binnen het jaar wegwerken"

Hoe moet Anderlecht eruit raken? Volgens Van Biesbroeck is er stabiliteit nodig en is de komst van Vincent Kompany daarom een goede zaak. "Maar de rode cijfers moeten we binnen de twaalf maanden oplossen. Anders blijft het een zwaard van Damocles dat onze bewegingsvrijheid ontneemt."

"De kosten moeten omlaag", aldus Van Biesbroeck. De CEO noemt het positief dat transfers als die van Chadli en Nasri niet op lange termijn moeten worden afgeschreven. "Maar in de toekomst worden zulke profielen moeilijk haalbaar."

Van Biesbroeck hoopt ook wat te verdienen van de huurlingen. "Sommigen doen het goed bij hun huurclub. Nu kunnen we misschien het dubbele voor hen krijgen." De CEO vreest niet dat andere clubs zullen profiteren van het feit dat Anderlecht moet verkopen. "We hebben twaalf maanden om bij te sturen. We moeten niet verkopen aan dumpingprijzen."



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.