"Ik hoop dat Boussoufa graag vliegt"

VRIJDAG, 11 MAART 2011, 13:07 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

In Rusland wacht Mbark Boussoufa een heel ander leven dan in België. Het Laatste Nieuws sprak met vier ervaringsdeskundigen over wat Boussoufa er te wachten staat. "Russen blijven altijd fanatiek supporteren. Ze fluiten nooit."


Raak gewend aan vliegtuigen
"Als er één iets is waar ik mij zelfs na vier jaar in Rusland nog aan erger, dan zijn het wel de verre verplaatsingen", vertelt Nicolas Lombaerts. "Je begint minder fit aan een match en je verliest ontzettend veel tijd." Cédric Roussel (ex-Rubin Kazan) beaamt dit. "Zelfs voor de kortste afstanden, moet je de vlieger nemen. Als de vlucht minder dan een uur duurt, spreken ze in Rusland al van een derby. Ik hoop echt dat Boussoufa graag vliegt, want in Rusland is dat geen pretje."

Heb geduld met Russische mannen, let op voor de vrouwen
"De Russen zijn een trots, maar stug volkje", aldus Jelle Goes, oud-coach van de reserven van CSKA Moskou. Volgens Cor Pot, tussen 2006 en 2009 aan de slag bij Zenit, zijn het vooral de mannen die afstandelijk zijn. "Ze kijken graag de kat uit de boom. Pas wanneer ze weten of ze je kunnen vertrouwen, ontdooien ze." De vrouwen zijn iets toegankelijker. "Die zijn meestal al van bij het begin heel open, bijdehand en zelfs flirterig", aldus Pot.

Blijf binnen de lijntjes
"Russen zijn heel prestatiegericht en daardoor erg streng voor anderen en zichzelf", zegt Goes. "Ze denken alleen maar aan winnen. Ze hebben een doel voor ogen en dat doel moet gehaald worden." Volgens Roussel moet Boussoufa ook opletten met zijn immense hoofdtelefoon. "Tijdens mijn eerste training bij Kazan kwam ik aan met zo'n ding. 'Afgeven', snauwden ze. Mijn ploegmaats verklaarden me gek. Een walkman meebrengen naar de training? Dat doe je toch niet?"

Bereid je voor op extreme armoede (en extreme rijkdom)
"Rusland kent geen middenklasse en is daardoor verdeeld in arme en rijke mensen", vertelt Roussel. Lombaerts vult aan. "Der meeste steden zijn erg grauw en troosteloos en je ziet er schrijnende toestanden. Het omgekeerde heb je dan ook weer. Als een Rus rijk is, dan laat hij het breed hangen."

Vergeet fluitconcerten
"Russen zijn volbloed nationalisten. Trots op hun land, stad en club", zegt Goes. "Bij de supporters vertaalt dat nationalistische trekje zich in onvoorwaardelijke steun voor het team." Het gevolg is dat de supporters hun team zelden uitfluiten. "Ik heb me tijdens een snertmatch soms al eens afgevraagd: 'Wanneer gaan ze nu eens fluiten?' En toch blijven ze positief supporteren", aldus Lombaerts.

Leer Russisch (of zoek een goede tolk)
"Je verstaanbaar maken in Rusland is een echt probleem", zegt Roussel. "De taal is bijna onmogelijk te leren en weinig of geen Russen spreken Engels." Er wordt dan ook vaak gewerkt met tolken, maar ideaal is dit niet. "elkens de coach richtlijnen gaf, zag je de tolken het veld opstuiven om ze te vertalen voor de buitenlanders", aldus Roussel.

Let op voor racisten
Bij Kazan werd Ebou Sillah (ex-Club Brugge) meermaals het slachtoffer van racisme. Van de vier mannen aan het woord kan enkel Pot bevestigen dat de Russen erg racistisch zijn. "Het is jammer dat ik het moet zeggen, maar tegenover de Afrikanen zijn Russen nogal vijandig. Bij moslims valt het een stuk beter mee, want een flink deel van de Russische bevolking heeft de islam als godsdienst."

Raak gewend aan politiecontroles
"Echt overal staat politie", zegt Roussel. "Voor het traingscomplex, voor het hotel, op straat. Overal. En ze houden je voortdurend tegen. Als voetballer laten ze je gelukkig snel weer gaan, maar het blijft vervelend."

Bereid je voor op extreme weers- omstandigheden
"In de zomer snikheet en in de winter ijskoud", zo omschrijft Lombaerts het klimaat in de Kaukasus-regio. "In de winter loop je liever niet te veel buiten, want de temperatuur daalt dan tot -30."

Leer omgaan met dronken Russen
"Het cliché dat Russen graag wodka drinken, klopt", vertelt Roussel. Volgens Lombaerts heeft dit soms grappige effecten. "Als ze aan de wodka gaan, bereid je dan voor op ontelbaar veel speeches. Bij élke slok steken ze er een af. Soms minutenlang. Een vreemde, maar grappige bedoening."

Bron: Het Laatste Nieuws



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.