Vandenbergh wil spitsen van Anderlecht trainen

DONDERDAG, 10 MAART 2011, 11:19 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

Club Brugge stelde onlangs als eerste club in België een specifieke spitsentrainer aan. Volgens oud-topschutter Erwin Vandenbergh heeft elke topclub dit nodig, ook Anderlecht. "Enkele jaren terug bood ik me al aan bij Anderlecht."


"Mijn voorstel was dat ik ter beschikking zou staan van de A-kern", zo vertelt Vandenbergh deze week in Sport/Voetbalmagazine. "De hoofdtrainer blijft de baas. Hij bepaalt dus ook op welke momenten de spitsentrainer wordt ingeschakeld. Ik wou dit ook doortrekken naar de bovenbouw van de jeugd."

Tot zijn grote spijt draaide alles echter op niks uit. "Aan het financiële zijn we niet eens toegekomen. Jean Kindermans belde me op en zei me dat het tot zijn grote spijt niet doorging. Als reden kreeg ik te horen dat de technische staf groot genoeg was en dit ook moest kunnen."

"Lukaku? Kopspel en kaatsen kunnen beter"

Een van de jongens met wie Vandenbergh graag aan de slag zou gaan, is Romelu Lukaku. "Ik vind zijn kopspel redelijk goed, al kan het beter. En het kaatsen kan véél beter. Kracht en gestalte heeft hij, snelheid ook."

"Ik lees nu dat de verdedigers nu weten hoe ze tegen hem moeten spelen. Dat is toch om te lachen? Ik wist vorig jaar al hoe je op Lukaku moest verdedigen. Ik heb twintig jaar profvoetbal gespeeld, mij kenden ze op den duur ook. Maar ik bleef ze er wel in trappen."

"Lukaku doet enorm veel op kracht. Groot gelijk, want hij heeft die kracht, dus waarom er geen gebruik van maken? Alleen beseffen de verdedigers nu dat ze hem niet te kort op de huid mogen zitten. Daarom zou hij zijn spelstijl wat moeten veranderen. Iets, maar niet veel: hij mag tenslotte zijn rendement niet verliezen."

"De Sutter? Maakt steeds dezelfde fout"

Ook Tom De Sutter zou Vandenbergh een pak beter kunnen maken, zo denkt hij. "Die gedrevenheid voor de goal, die zie ik niet bij hem. Weet je wat ik ook vaak zie? Een spits die zij aan zij met zijn verdediger op een voorzet inloopt. Dat is toch niet verrassend? Die verdediger ziet tegelijk mij en de bal."

"Maar als ik een metertje áchter hem ga staan, moet hij zich voortdurend omdraaien om mij te zien en kan hij onmogelijk tegelijk de bal in het oog houden. Als ik dan vertrek, kan hij me nooit meer bijhalen. Ik zie De Sutter die fout telkens weer maken", aldus de zesvoudige topschutter.

Ook het kopspel van De Sutter kan volgens Vandenbergh veel beter. Op training vliegen de ballen vaak alle kanten op. "Daar moet je veel op trainen en dan komt dat. Als ik twee maanden met De Sutter kan werken, weet ik dat hij het kader met zijn ogen dicht weet staan."

Bron: Sport/Voetbalmagazine



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.