"Genk niet als grootste concurrent verwacht"

VRIJDAG, 4 MAART 2011, 10:04 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

Het Laatste Nieuws bracht aan de vooravond van de Anderlecht - Genk de managers van beide clubs samen. Herman Van Holsbeeck en Dirk Degraen spraken onder meer over de titelstrijd, jonge talenten en de competitiehervorming.


Dat Anderlecht en Genk in deze fase van de competitie samen op kop zouden staan, had geen van beide heren verwacht. "Anderhalf jaar geleden was dat een gekke wensdroom geweest", aldus Dirk Degraen. Ook Van Holsbeeck is verrast door de sterkte van Genk. "Bij het begin van het seizoen had ik Genk niet als grootste concurrent verwacht. Ze konden niet te veel doen op de transfermarkt en hebben dan maar het vertrouwen gegeven aan jonge spelers. Met succes."

"Ik spreek wel nog niet over de titel", zegt Degraen. "Maar ik ben ervan overtuigd dat Frankie de groep scherp zal houden en ze voor het hoogst haalbare zullen gaan. Wij hebben een hongerig groep, die door het huidige succes voelt dat er méér in zit." Vercauteren probeert de druk ook bij Anderlecht te leggen. Terecht meneer Van Holsbeeck? "Zeker, maar het mag nu wel ophouden. Genk staat op kop en we spelen vanavond dé topmatch."

Transfers jeugdspelers

Een van de spelers die het bij Genk goed doen, is Kevin De Bruyne. Vorige zomer werd die nog gelinkt aan Anderlecht, wat leidde tot heel wat media-aandacht. "Wij waren geïnteresseerd in De Bruyne. Wij hebben er maar één keer met mekaar over getelefoneerd", aldus Van Holsbeeck. "Achteraf gezien denk ik dat ik beter had moeten communiceren. Ik heb toen waarschijnlijk een cijfer vernoemd. Had ik niet moeten doen, maar ik heb me daarvoor al bij Dirk geëxcuseerd." Degraen beaamt dit. "Ik vond het toen alleen vervelend dat er bedragen werden genoemd."

Anderlecht slaagde er wel in belofte Dennis Praet weg te halen bij Genk. DHier zit Degraen wel mee in de maag. "Voor zover ik begrepen heb, was er een stilzwijgend akkoord tussen de grotere clubs om geen spelers bij mekaar weg te plukken. Herman heeft gezegd: 'Wij gaan daarin niet naïef zijn.' Geen probleem, maar dat wordt dan een wederzijds gevecht. (lachje) Ik denk dat we binnen afzienbare tijd over een speler om de tafel zullen zitten."

Competitiehervorming

De jongste weken waren Van Holsbeeck en Degraen meer ploegmaats dan tegenstanders. In de strijd om de competitiehervorming trokken ze aan hetzelfde zeel. "Dit is de eerste keer dat de groten tegen de kleintjes hebben gezegd: no way. Gaan we met achttien, dan is het chacun pour soi - ieder voor zich. Vroeger waren er altijd barsten tussen de grote clubs en daar hebben de kleintjes van geprofiteerd. Nu zijn we solidair", aldus Van Holsbeeck.

Vanuit Waalse hoek wordt er na het akkoord met scherp geschoten op Anderlecht. Onterecht, vindt Genk-manager Degraen. "Anderlecht is zogezegd de sjoemelaar, de grote boeman. Dat is absolute onzin. Anderlecht is door ons, de G4, naar voren geschoven als woordvoerder, omdat paars-wit de grootste club van België is. Anderlecht heeft de visie van vier clubs verdedigd, Bayat had ook op de drie andere kunnen schieten."

Dat Standard nooit is uitgenodigd, klopt trouwens niet volgens Degraen. "Ik heb Pierre François twee keer uitgenodigd, maar ik kreeg twee keer het antwoord dat het hen niet interesseerde. Dan moet je niet klagen als je van niets weet. Hun houding heeft anderen trouwens gesterkt om geen compromis te vinden."

Beide heren beseffen wel dat het huidige format niet zaligmakend is. "Als er een beter alternatief is, staan wij daarvoor open", aldus Degraen. Van Holsbeeck beaamt dit. "Wij zijn ook voorstander van een grondige studie door een topbureau, waarin alle actoren worden gehoord. Eén waarvoor iedereen vooraf tekent dat ze de uitkomst zal aanvaarden. Ik denk dat wij twee direct onze krabbel zetten."



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.