'Badpak' moet blessures voorkomen

WOENSDAG, 12 JANUARI 2011, 08:29 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

Tijdens de stage in La Manga worden de Anderlecht-spelers aan allerlei tests onderworpen. Zo wordt orthopedisch kabinet Vigo ingeschakeld om aan letselpreventie te doen. Een speciaal soort 'badpak' wordt hiervoor ingeschakeld.


Op het trainingsveld in La Manga heeft Vigo een metalen constructie van zo'n 40.000 euro opgetrokken om de spelers te onderwerpen aan een looptest. Vanuit vier standpunten worden ze gefilmd en achteraf analyseert men de beelden om te kijken of een speler goed loopt en wat er beter kan.

"Na analyse van de beelden en overleg met de medische staf wordt beslist of een speler steunzolen en/of een sturingspak moet dragen", vertelt Anderlecht-dokter Kristof Sas in Het Nieuwsblad. "Het is een driedimensionaal pak dat de vorm aanneemt van het lichaam en de spieren. Het drukt op bepaalde delen van het lichaam, waardoor de houding en het looppatroon wijzigt en verbetert. Dit kan blessures voorkomen."

Momenteel dragen negen spelers al zo'n pak: Wasilewski, Diandy, De Sutter, Proto, Lukaku, Bernardez, Schollen, Cordier en Legear. "Bij Legear merken we bijvoorbeeld dat als hij geblesseerd is, hij minder lang out is. De spelers die het dragen lopen minder blessures op. Met deze tests doen we dus eigenlijk aan letselpreventie", aldus dokter Sas. "Iemand als Polak heeft dit niet nodig, zijn lichaam is zeer stabiel als hij loopt."

Het onderzoek heeft alvast de interesse gelokt van andere clubs die in de buurt op stage zijn. Zo kwamen PSV, Twente en Hoffenheim al een kijkje nemen.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.