Waarom Legaer zo vaak geblesseerd is

DINSDAG, 6 OKTOBER 2009, 10:22 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

Jonathan Legaer liep zondag tegen Brugge zijn zoveelste spierblessure op. Het Nieuwsblad trok naar sportdokter Chris Goossens voor een verklaring. "Eigenlijk is het een schande dat een profvoetballer een spierblessure oploopt."


"Spierblessures krijg je door te weinig en niet gericht trainen", zegt Goossens. "Maar pas op he, ik maak hier niet het proces van Anderlecht of Legear."

"In België traint men echter veel te explosief en te weinig aan wedstrijdritme. Een spierblessure loop je op als je spieren verzuurd zijn en je boven je mogelijkheden gaat. Profvoetballers moeten meer trainen om die verzuring zo lang mogelijk uit te stellen. Dat betekent langduriger trainen aan een hartslagritme tussen circa 140 en 180 zoals in matchen en dat niet negentig minuten, maar 20 procent langer: zo'n 108 minuten."

Volgens Goossens speelt het ook mee dat Legaer een explosief type voetballer is. "Sprinters met korte spieren zijn gevoeliger dan voetballers met langere spieren. Zo'n jongen moet dan net meer basis hebben en pas later zijn explosiviteit aanscherpen."

En wat is de invloed van een pintje na de match? "Er is niets slechter dan na een match nog vijf uur recht te staan in een discotheek en alcohol te drinken. Bovendien is ook de alcohol fataal. Na een inspanning moeten je lever en nieren al zoveel afvalstoffen afbreken dat een dosis alcohol er bovenop niet bevorderlijk is voor het herstelproces."



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.