Opinie: wil de verantwoordelijke nu opstaan, euh opstappen!

ZONDAG, 24 APRIL 2016, 23:28 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

WEBSITE - OPINIES Wederom een snertprestatie, wederom de ‘mentaliteit’ die achteraf werd aangehaald, wederom ligt de schuld niet bij Besnik Hasi. Bij wie ligt de schuld dan wel? Bij de spelers, welke dan? Bij het bestuur? Hoog tijd om namen te noemen en acties te treffen!

Frustratie, dat giert er al bijna vijf uur door onze aderen. Slapen lukt niet. We moeten het kwijt. Gelukkig zitten we niet (meer) in het stadion, maar achter onze computer. Woorden en zinnen, laat ons het daarmee doen.
 
In de play-offs, dan zou Anderlecht er staan. Dan zouden we wat zien. We zijn halfweg en na vier slappe partijen met puntengewin, kreeg Anderlecht tegen Oostende wat het al langer verdiende: een bolwassing. De commentaren achteraf hoorden we dit seizoen al o zo vaak. Maar daden? Wanneer zien we die eens?
 
Mentaliteit is ook een kwaliteit
 
Mentaliteit, o mentaliteit, waar ben je (gebleven)? Altijd weer is het datzelfde mantra dat we horen: ‘de mentaliteit van de spelers was niet goed’. Misschien moeten spelers, staf en de personen die de transfers doen eens beseffen dat mentaliteit ook een kwaliteit is? Ook daarop moet je spelers scouten en beoordelen voor je hen aantrekt.
 
Ronaldo, Messi en Suarez zouden nooit zo goed zijn als ze de kantjes eraf lopen. Romelu Lukaku bekeek honderden uren lang video’s van topspitsen om van hen te leren. Arsenal scoutte Thomas Vermaelen vanuit de bosjes tijdens een training om zijn mentaliteit in te schatten.
 
Wanneer gaan we namen noemen?
 
Na iedere zwakke prestatie wordt de gebrekkige mentaliteit van de spelerskern aangekaart. Maar om wie gaat het dan? Welke spelers moeten we viseren? Alle jongens blijven gewoon staan. Een speler wiens mentaliteit niet deugt, moet eruit.  Naar ‘de jeugd’ wordt er dan verwezen. Maar welke jeugdspelers staan er in het elftal? Dendoncker, Tielemans en Praet. De eerste was lang out, de tweede zat de voorbije maanden veel op de bank en Praet loopt en bikkelt zoveel dat hij amper aan voetballen toekomt. Ligt het probleem niet bij meer spelers dan enkel bij de jeugd?
 
En oh ja: als Besnik Hasi er maanden na elkaar niet in slaagt om de mentaliteit in de ploeg te krijgen, dan heeft het ook geen zin om nog met hem door te gaan. Een goede coach is tactisch sterk, maar ook psychologisch. Hij haalt het beste in zijn spelers naar boven, hij krijgt zijn manschappen met grinta tussen te lijnen. Als je dat als coach niet kan, dan mis je iets. Zo simpel is het.
 
Wie stelde deze kern samen?
 
“Het is niet de schuld van Besnik Hasi”, verkondigt Van Holsbeeck steevast. Dus wel die van de spelers, verstaan we daaronder. Maar wie stelde deze kern samen? Conté, Sylla, Okaka, Kara en Badji kwamen op nadrukkelijke vraag van Hasi. Djuricic en Büttner waren de witte konijnen die Van Holsbeeck in januari uit zijn hoed toverde. Nuytinck kreeg exact een jaar geleden een beter contract.
 
Flashback naar begin februari. Toen Van Holsbeeck gevraagd werd waarom Djuricic en Büttner geen nieuwe Marin en Rolando werden, antwoordde hij om zijn transfers pas na het seizoen te beoordelen. Djuricic en Büttner zouden tijdens de reguliere competitie ritme opdoen om er te staan in de play-offs. De play-offs zijn bezig en beiden zijn bankzitters geworden. We hoeven niet nog vijf matchen te wachten om een conclusie te trekken: de wintertransfers zijn een flop. Een dikke flop, meneer Van Holsbeeck! Want Badji en Galhardo zijn geen haar beter.
 
“Pas ingrijpen na het seizoen”
 
Na de wedstrijd van vandaag verkondigde Herman Van Holsbeeck dat er pas na het seizoen kan worden ingegrepen. We zijn benieuwd. Als Hasi niet de schuldige is, dan moet hij blijven. Maar dat impliceert wel dat je een halve spelerskern of meer bij het groot huisvuil moet zetten. En dat de eindverantwoordelijke voor het aankoopbeleid, u dus meneer Van Holsbeeck, hen gezelschap mag houden.
 
Weet u nog wat u zei op zondag 3 april, meneer Van Holsbeeck: “Als we geen kampioen worden, weet ik wat me te doen staat.” Wel, in een normale wereld wordt Anderlecht geen kampioen. En als we dat toch nog worden, dan is het een toevalstreffer en geen vrucht van de geleverde arbeid of scherpzinnige inzichten. Dus dan mogen, neen moeten, de lessen en daaruit voortvloeiende daden dezelfde zijn.
 
Laat ons eindigen met een oproep. Wanneer de titel ook mathematisch verloren is, zwier dan al die dikbetaalde vedetten met een verdorven mentaliteit naar de beloftenkern. Laat hen het seizoen afsluiten op een veldje zonder tribunes in Neerpede. Laat die laatste match(en) maar spelen door de U21. Wat hebben we te verliezen? Niets meer. Maar o, wat zou het een krachtig signaal zijn.
 



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.