Opinie: Najar out, wat nu?

MAANDAG, 18 APRIL 2016, 17:35 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

WEBSITE - OPINIES Het is alsof Murphy er zich persoonlijk mee gemoeid heeft: de enige speler die Anderlecht niet mocht verliezen, is out voor de rest van het seizoen. Hoe kan Anderlecht de blessure van Andy Najar opvangen?

Steven Defour, Stefano Okaka, Dennis Praet: alle drie zijn het sterkhouders van dit elftal en hun gemis zou zwaar vallen, maar voor alle drie zijn er alternatieven voor handen. Uiteraard niet van hetzelfde kaliber, maar toch. Voor Andy Najar is dat er niet. Anderlecht heeft momenteel geen tweede rechtsachter die meteen inzetbaar is. Of dat lijkt toch zo.

Nu Najar out is, zal ongetwijfeld weer de roep om Anthony Vanden Borre de kop opsteken. Maar hoe realistisch is het om hierop te hopen? Vrijdag verklaarde Herman Van Holsbeeck nog dat een terugkeer pas na het seizoen bekeken zal worden. En laat ons eerlijk zijn: niet alleen Besnik Hasi verhindert een rehabilitatie. Ook een significant deel van de spelersgroep (vandaag leerden we dat 'significant' niet gelijk staat aan 'veel', maar aan 'niet onbelangrijk') verzet zich hiertegen.

Stel dat alle betrokkenen hun ego aan de kant zouden schuiven en het clubbelang voorop zouden plaatsen, zou Vanden Borre dan meteen een meerwaarde zijn voor dit elftal? Het is al van augustus geleden dat hij nog een wedstrijd met inzet speelde. Hij trainde maanden op z'n eentje, daarna bij de beloften en bij deze laatste blijven zijn wedstrijden ook beperkt tot invalbeurten van twintig minuten. Is het niet naïef om te geloven dat Vanden Borre donderdag of zondag gewoon kan meedraaien in Play-Off 1?

De meest logische optie is om Rafael Galhardo voor de leeuwen te gooien. De Braziliaan heet een aanpassingsperiode nodig te hebben, maar hoe lang duurt die? Tegen STVV begin februari was het zwakjes. Dat Najar de voorkeur kreeg daarna, was logisch. Maar nu? Wie moeten we nu opstellen? Galhardo opstellen is een risico, maar soms kan je niet anders dan een risico nemen. Nu bijvoorbeeld.

Galhardo is niet het enige risico dat je kan nemen. Je kan ook gokken met Emmanuel Adjei Sowah. De Ghanees kwam eveneens in januari bij Anderlecht en bij de beloften maakte hij tot nogtoe een prima indruk. Maar de beloften zijn natuurlijk de A-ploeg niet. En een tweede Seck kunnen we momenteel missen. Al is het maar om de speler zelf zo'n rotervaring te besparen. Misschien Sowah toch maar intensief laten meetrainen met de A-kern om te zien wat hij al waard is?

Tot slot zijn er nog Stéphane Badji en Michaël Heylen. Die eerste depaneerde gisteren na het uitvallen van Najar en trok zijn plan. Ook Heylen speelde in het verleden al met wisselend succes op deze positie. Beiden zijn stoplappen, een gebrek aan beter. Dit Anderlecht speelt met offensieve backs en dat zijn ze niet.

Kortom, een duidelijke oplossing om Najar te vervangen is niet voor handen. Wie het ook wordt, hij zal nooit van hetzelfde niveau zijn. Om het oneerbiedig uit te drukken: het wordt kiezen tussen de pest en de cholera. Elke keuze kan meevallen, maar ook zwaar tegenvallen. Een eenduidige keuze is er niet. Wie het ook wordt, we zijn verplicht om deze speler krediet te geven en de coaches te vertrouwen voor de keuze die ze maken. Zij zien de spelers dagelijks bezig. Zij zijn het best geplaatst om een keuze te maken.
 



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.