Goedkope penalty nekt zwak Anderlecht

ZATERDAG, 20 APRIL 2024, 23:01 - TCV

WEDSTRIJDEN Anderlecht heeft na een zwakke wedstrijd met 2-1 verloren in Genk. De nederlaag is niet onverdiend, maar de manier waarop smaakt wel zuur. Genk kreeg laat in de wedstrijd bij een 1-1 stand een goedkope penalty nadat Sardella van dichtbij de bal tegen de arm kreeg getrapt. Anderlecht startte zwak en kwam al na een kwartier op achterstand. Paars-wit kon pas na rust dreigen via Amuzu die de paal raakte. Genk nam echter weer de bovenhand totdat Dreyer knap gelijkmaakte. Maar de licht gegeven penalty zou Anderlecht deze maal wel nekken. Door de nederlaag mengt Genk zich weer in de titelstrijd en moet Anderlecht vol aan de bak in de dubbele confrontatie tegen Cercle.

Tijdens de eerste uitwedstrijd in de play-offs maakte Anderlecht een zeer zwakke beurt en heel scherp begon het ook nu weer niet. Genk startte wel scherp. Schmeichel hield al na vijf minuten Arokodare en El Ouahdi van een doelpunt. Na veertien minuten was het wel raak. Vertonghen en Augustinsson stonden iets te ver van hun man waardoor Arokodare een pass van El Ouahdi in doel kon verlengen.

Genk kon daarna het gaspedaal even loslaten omdat Anderlecht er toch niets van bakte. Verdediger Sadick kreeg een nieuwe kans na 25 minuten, maar hij kon de bal niet naast Schmeichel plaatsen. Anderlecht grossierde in balverlies, mede door de druk van Genk. Pas na 28 minuten diende Vandevoordt voor het eerst in te grijpen op een voorzet van Leoni. Schmeichel lette gelukkig goed op toen een achterwaartse pass van Dreyer Arokodare kon lanceren.

Na 35 minuten probeerde Augustinsson het vanop afstand, de eerste echte doelpoging van Paars-wit. Anderlecht kwam iets beter voor de dag in de duels, maar voetballend lukte er niets. Net voor rust werd Sardella makkelijk van de bal gezet, maar de voorzet werd in corner verwerkt. Anderlecht mocht niet klagen met de 1-0 ruststand.

Anderlecht, met Delaney voor Leoni, begon iets beter na rust. Na enkele minuten kon Dolberg net niet goed koppen, maar de bal viel nog verraderlijk. Op de corner die volgde kreeg een vrijstaande Gattoni een grote kopkans, maar de Argentijn kopte over. In minuut 56 kwam Anderlecht nog dichter bij de gelijkmaker. Amuzu trapte van ver tegen de verste paal, bijna een herhaling van zijn goal in de reguliere competitie.

Een paar minuten later kwam Genk bijna op 2-0 na balverlies van Gattoni. Aan de tweede paal duwde El Ouahdi de eerste kans van Genk na rust net naast. Genk had het evenwicht weer hersteld en Schmeichel moest in minuut 64 gepast ingrijpen op een volley van Galarza. Sardella, bezig aan een van zijn zwakste wedstrijden dit seizoen, liet zich zomaar de bal ontglippen, maar Gattoni hinderde Fadera nog voldoende zodat hij Arokodare niet kon bedienen. Riemer bracht Vazquez en Ashimeru voor Amuzu en Stroeykens in minuut 70.

Een kwartier voor tijd sloeg Paars-wit plots toe. Dreyer kreeg voor het eerst wat ruimte na balverlies van McKenzie. Bij zijn eerste actie van de avond plaatste de Deen de bal erg knap in de verste winkelhaak. Even daarna trapte de ingevallen Zeqiri na een slechte bal van Delaney, maar de Zwitser stond te schuin voor doel.

Drie minuten voor tijd wees Lardot resoluut naar de stip toen Sardella vanop een paar meter een bal tegen de arm kreeg. Een cadeau van jewelste van de arbitrage en de VAR (spookte penaltygate misschien nog door het hoofd?) want Sardella hield de armen wel degelijk dicht bij het lichaam. Zeqiri zette de strafschop om. In de resterende minuten (bijna tien) kwam Anderlecht niet meer tot een kans.

Zo verliest Anderlecht voor de tweede keer hun wedstrijd op verplaatsing in de play-offs. Genk nadert en doet weer mee voor de titel. Indien Anderlecht kampioen wil worden, moet het beginnen met zes op zes te halen tegen Cercle, met alle respect voor de Bruggelingen.