Anderlecht wint eindelijk van Union, maar verliest Hazard

ZONDAG, 14 APRIL 2024, 20:44 - TCV

WEDSTRIJDEN Anderlecht heeft eindelijk eens van Union kunnen winnen. Het werd 2-1 na alweer een incidentrijke derby. Anderlecht sloeg vroeg toe via Dolberg, maar verloor Hazard voor rust met vermoedelijk een ernstige knieblessure. Union, dat meer balbezit had, klom na rust op gelijke hoogte via een penalty na ingrijpen van de VAR. Debast mocht met tweemaal geel beschikken. Met een man minder bleef Anderlecht strijden voor wat het waard was. Sardella bereikte Amuzu die Anderlecht de zege bezorgde. Een belangrijke zege voor Paars-wit, maar uiteraard nog lang niet beslissend want er zijn nog veel wedstrijden te spelen, wedstrijden waarin Anderlecht waarschijnlijk niet op Hazard zal kunnen rekenen.

Beide teams startten erg gretig en nerveus. Bij de eerste gevaarlijke actie kwam Anderlecht op voorsprong. Sardella plaagde Moris met een schot dat de Luxemburger niet kon klemmen. Dolberg reageerde het snelst en duwde in doel na elf minuten. Union speelde de bal beter rond en Anderlecht beperkte zich tot de lange bal. Na 22 minuten kreeg Union een eerste mogelijkheid. Puertas kopte vanuit een moeilijke positie over.

Anderlecht bouwde daarna een mooie aanval in elkaar, maar Sardella kreeg net niet genoeg tijd om uit te halen. Na een corner kreeg Augustinsson een schietkans, maar hij stond te schuin voor doel. Net voor het half uur was het tweemaal alarm voor het doel van Schmeichel. Sardella kon een gevaarlijk kopbal van Machida in corner verwerken en daarna haalde Schmeichel een kopbal van Nilsson uit doel. Niet veel later kon de lange Zweed net niet naar doel koppen.

In minuut 37 verliet Hazard het veld met een knieblessure en een pijnlijke grimas. Afwachten op de diagnose, maar na een eerste controle werd gevreesd voor de ligamenten. Amuzu was zijn vervanger. Enkele minuten later kon Dolberg na een corner uit de draai besluiten, maar Sykes haalde de bal van de lijn. Puertas kreeg nog een grote kans in de toegevoegde tijd, maar mogelijk was de bal eerder buiten de lijnen gegaan.

Na rust zorgde Union voor het eerste gevaar. Schmeichel maakte zich goed breed om een poging van Puertas te stuiten. Stroeykens leidde de eerste goede aanval van Paars-wit na de rust. De VAR vond dat de tijd echter gekomen was om de show te stelen. Op het uur ging Nilsson neer toen hij de elleboog van Debast tegen de neus kreeg in het strafschopgebied. Er was zeker en vast contact, maar was dit vrijwillig? De VAR bekeek de fase en Lambrechts wees naar de stip. Puertas scoorde de gelijkmaker. Bovendien kreeg Debast zijn tweede geel (zijn eerste was voor een domme handsbal voor rust) en zo kon Anderlecht dus met tien verder. Waar was de VAR voor rust toen er zowel op Leoni als Vertonghen tijdens een corner een fout werd gemaakt? Burgess trok Leoni toen omver en Vertonghen kreeg een elleboog van Nilsson tegen het hoofd.

Maar ondanks de VAR-show klom Anderlecht toch weer op voorsprong. Sardella nam na een aarzeling bij Union een prima lange bal van Vertonghen goed mee en bereikte Amuzu die scoorde. In minuut 80 had Anderlecht wat geluk toen Terho half over de bal schoof. Er werden zes minuten extra tijd gerekend waarin eerder werd geworsteld dan gevoetbald. Anderlecht hield stand en boekte een belangrijke zege, de eerste sinds 2018 tegen Union.

Anderlecht staat nu aan de leiding, maar in de Champions play-offs kan het tij snel keren. Anderlecht speelt volgende zaterdag in Genk.