Anderlecht wint met het kleinste verschil

ZATERDAG, 30 MAART 2024, 22:52 - TCV

WEDSTRIJDEN Anderlecht is goed begonnen aan de Champions play-offs. Het won met 1-0 tegen Antwerp al mag het morgen wel een dikke mand chocolade eieren brengen naar Wijndal die dom rood pakte kort voor de rust. In die eerste helft had Anderlecht het namelijk moeilijk, maar na rust kwam het tegen een man minder wel tot kansen. Sardella duwde een voorzet in doel en ook daarna had het nog enkele malen kunnen scoren. Antwerp kreeg na rust een grote kans via Balikwisha, maar verder kende Paars-wit geen problemen met de kampioen.

Een energiek begin van beide clubs zonder dat het resulteerde in kansen. Dolberg kon bijna bij een voorzet van Sardella na 5 minuten. Anderlecht liet Antwerp het balbezit en de bezoekers, die zuiverder waren in de passing, dreigden voor het eerst rond het kwartier. Janssen trapte op het half uur een meter naast.

Antwerp hield Anderlecht in de greep en Paars-wit vond nauwelijks voetballend een oplossing. In minuut 38 kreeg Rits veel tijd en ruimte om te trappen, maar de bal vloog over. Even later ontstond er een klein opstootje tussen Wijndal en Hazard. De Nederlander had een kleine reactie in huis, wat toch genoeg was voor Vergoote om rood te trekken.

In de extra tijd trapte de pas ingevallen De Laet over de bal, maar Anderlecht kon ook nu niet profiteren. Anderlecht speelde een moeilijke eerste 45 minuten, al was het uitkijken of de thuisploeg het tij kon keren tegen een man minder. Van Bommel wisselde twee spelers tijdens de rust en was nog niet van plan om de handdoek in de ring te gooien.

Anderlecht begon goed na rust. Vijf minuten na de pauze had Hazard net iets te veel tijd nodig en Dryer trapte hard naar doel. In de volgende fase kon Sardella zijn eerste doelpunt voor Anderlecht maken door een voorzet in doel te duwen. Toch bleef het uitkijken. Antwerp brak uit, maar Balikwisha besloot de grote kans zwak op Schmeichel. Ook Anderlecht kreeg een grote kans. Dreyer mikte net naast, al blokte Van Den Bosch de bal nog af.

Net na het uur volgde er een belegering van het doel van Butez. Dryer, Augustinsson en Hazard (tweemaal) mochten het allemaal proberen. Hazard kwam er wel heel dicht bij, maar Alderweireld redde op de lijn. Antwerp wachtte Anderlecht op en rekende op een nieuwe uitbraak of een stilstaande fase. In minuut 73 vierde Amuzu zijn terugkeer sinds 10 december, hij verving Stroeykens. Delaney kwam Rits aflossen. Antwerp had zich wat herpakt en Anderlecht had de grote druk intussen moeten lossen ook al zorgde het af en toe wel voor wat dreiging.

In minuut 83 ging Van Den Bosch in de fout. Amuzu stond vrij voor doel, maar Butez greep in. Vergoote wees naar de stip voor een fout van de doelman, maar de fase werd herroepen door de VAR voor offside van Dreyer. Butez leek bovendien ook de bal te spelen. Hazard ging in minuut 88 langs Butez, maar Van Den Bosch verwerkte in corner. Alderweireld trok zoals wel vaker in de slotfase mee naar voor, maar Anderlecht bleef goed druk zetten. In de toegevoegde tijd werd Dreyer nog alleen op doel gestuurd, maar Butez hield de 2-0 tegen.

Zo start Anderlecht uitstekend, al speelde het wel een zeer moeizame eerste helft. Het zet Antwerp nu op negen punten en komt op 'gelijke' hoogte van Union (dat nog altijd een half punt meer heeft door de halvering van de punten).