Anderlecht pakt de volle buit in Westerlo

VRIJDAG, 1 DECEMBER 2023, 22:51 - TCV

WEDSTRIJDEN Anderlecht heeft gedaan wat het moest doen met een 1-3 zege in Westerlo. De 0-1 van Dreyer was een magere oogst, want Paars-wit morste met kansen. In het slot van de eerste helft kreeg Westerlo enkele goede kansen, maar na rust zette Anderlecht orde op zaken via Delaney en Dolberg, ook al miste het alweer enkele grote kansen. In de slotfase scoorde Westerlo dan toch nog tegen. Verschaeren vierde zijn terugkeer sinds maart. Anderlecht kan nu de resultaten van de concurrentie afwachten.

Anderlecht toonde meteen het nodige initiatief. Mistasten in de defensie van Westerlo bezorgde Raman en Dreyer een enorme kans na vijf minuten. Dit had altijd de 0-1 moeten opleveren. Vijf minuten later kreeg Raman een tweede kans, maar hij trapte over. In minuut 19 was het dan toch raak. Stroeykens vond Dreyer en deze maal werkte de Deen koelbloedig af in zijn gekende stijl.

Paars-wit bleef aandringen. Na een goede aanval besloot Dreyer op een Westerlo-speler in plaats van op doel. Op het half uur zette Augustinsson te hard voor vanuit een gevaarlijke positie. Westerlo moest achteruit, maar het ging voluit zijn kans wanneer het ten aanval trok. Raman kreeg van Dolberg kans drie aangeboden op een gouden schotel. Bolat grabbelde echter simpel de bal uit zijn voeten.

Dat Westerlo nog steeds in de match zat, had Anderlecht enkel aan zichzelf te danken. In de slotfase van de eerste helft kwam de thuisploeg opzetten. In minuut 38 stond het bijna gelijk, maar Augustinsson haalde een bal van Yow uit het lege doel. Een eerste serieuze waarschuwing en er zouden er nog volgen. Schmeichel diende even later namelijk tweemaal attent te reageren op nieuw Kempens gevaar. In de slotfase dreigde Raman nogmaals, net als Yow die voorlangs besloot.

Anderlecht ging na rust door met het missen van kansen via een nochtans sterk spelende Stroeykens. Niet veel later week een poging van Dolberg af op de lat en trapte Delaney hard naar doel. Anderlecht dirigeerde opnieuw het spel, maar bleef maar morsen met (grote) kansen. Dreyer en Raman profiteerden weer niet van een nieuwe flater achteraan bij de thuisploeg.

In minuut 66 vierde Verschaeren zijn verwachte terugkeer sinds maart. Een minuut later schoof Delaney eindelijk de 0-2 in doel voor Anderlecht na een combinatie tussen Dreyer en Sardella. Een mooie run van Augustinsson werd in minuut 78 door Dreyer net niet omgezet in de 0-3. Maar dat gebeurde niet veel later wel door Dolberg die ogenschijnlijk eenvoudig langs enkele spelers gleed en de 0-3 naast Bolat deponeerde.

In de slotfase toonde de thuisploeg zich opnieuw. Daci prikte de beste mogelijkheid voor de thuisploeg net naast in minuut 87. Na balverlies van Debast moest Schmeichel zich strekken op een schot van Van den Keybus. Westerlo scoorde in minuut 90 toch nog een verdiende tegentreffer via Bos die in een kopduel de ingevallen Patris aftroefde.

Mooie zege van Anderlecht dat vandaag had kunnen uitpakken met een monsterscore had het vizier van enkele spelers wat beter afgesteld was geweest. Anderlecht heeft op dit moment meer punten dan in 2017 toen het kampioen werd. Nu volgt de geladen dubbele confrontatie tegen Standard. Na de nederlaag in Luik valt er wel wat recht te zetten.