Marc Coucke: "Anderlecht staat niet te koop"

ZATERDAG, 5 AUGUSTUS 2023, 11:10 - TCV
Anderlecht-Online No Image Found

INTERVIEWS Het Laatste Nieuws publiceerde vandaag een lang interview met Marc Coucke over Anderlecht. Coucke benadrukt dat de club niet te koop is, ondanks interesse, en dat hij blijft geloven in het potentieel van Anderlecht.

Coucke gaf een uitgebreid interview, dus we vatten de belangrijkste dingen samen.

Over de match in Union
Marc Coucke was aanwezig op de première van de grote avondshow van Het Witte Paard in Blankenberge, een datum die al lang in zijn agenda stond geprikt. Hij volgde de wedstrijd via de smartphone en bekende dat het leek alsof hij wedstrijd 35 van vorig seizoen had gezien. Coucke relativeerde de wedstrijd, die hij de dag daarna bekeek, door te zeggen dat er in een seizoen altijd slechte matchen zitten en dat de ploeg er nu al zo een achter de rug heeft. Coucke moet het nu allemaal meer vanop afstand bekijken, maar hij hoopt wel dat er niet te veel van zulke slechte matchen gaan volgen dit seizoen. Maar hij bekent ook eerlijk dat hij daar niet 100% van overtuigd is dat het niet gaat gebeuren. Hij weigert te spreken van een overgangsjaar en wil dat Anderlecht het historisch slechte resultaat van vorig seizoen rechtzet.

Over de onvrede van de supporters
Coucke beseft en begrijpt de onvrede van de supporters, zeker wanneer er voor de zevende maal op rij van Union wordt verloren en wanneer er zo lang naar de eerste match werd uitgekeken. Hij verkiest ook spandoeken met daarop 'Coucke buiten' dan supporters die het veld betreden. Coucke spreekt ook over een verschil tussen kritisch zijn, wat moet als supporter van Anderlecht, en tussen de club financiële schade bezorgen door bijvoorbeeld het veld te betreden of amok te maken in de tribunes.

Over de moeilijke terugkeer naar de top
Coucke zei nog in 2017 dat hij van Anderlecht een Europese subtopper wilde maken, maar kwam dan een aantal financiële lijken tegen die in de kast zaten. "Financieel zijn we weer gezond. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar de kracht van Anderlecht is groter dan ooit.”, bevestigt Coucke. Hij spreekt het vertrouwen uit in het grote aantal supporters van de club en hij wil niet horen dat supporters van Anderlecht 'successupporters' zijn. De mensen vragen hem nog altijd het vaakst naar Anderlecht en hij ervaart de supporters van de club als zeer trouw. Er komt terug meer volk naar het stadion en Anderlecht wordt het vaakst bekeken op televisie. "Ik ben hen daar bijzonder dankbaar voor, want dankzij hen voelen we elke dag de kracht van Anderlecht.”, voegt Coucke toe.

Over de ambitie(s)
Coucke wil op termijn weer elk seizoen bij de drie grote favorieten voor de titel horen. Dit jaar moet absoluut Play-Off 1 worden gehaald en dan worden de ambities bijgesteld, bijvoorbeeld of het halen van Europees voetbal mogelijk is. Coucke benadrukt dat de financiële problemen van Anderlecht achter de rug liggen. "Dus al die verhalen dat Anderlecht budgettair niet meer zou meekunnen en dat we eerst moeten verkopen om te kunnen kopen: vergeet het. Jesper (Fredberg, red.) heeft een heel mooi budget gekregen om transfers mee te doen, waar je echt onze ambities mee moet kunnen realiseren." aldus Coucke.

Over de mislukte voorbije jaren
Coucke beweert dat de mislukte seizoenen van de voorbije jaren voor een derde te wijten zijn aan de lijken die hij aantrof na de overname van de club. Hij zegt trouwens dat justitie daar nog steeds mee bezig is. Een ander derde is volgens hem te wijten aan corona. Toen de competitie werd stilgelegd had Anderlecht net zijn beste wedstrijden van het seizoen afgewerkt en de lonen moesten gewoon betaald worden. Alle inkomsten vielen weg, net op het moment dat de zaken financieel redelijk in orde waren. En het laatste derde is te wijten aan slechte beslissingen. Zo'n beslissingen zouden nu niet meer mogen gebeuren door de talloze interne veranderingen in de club.

Over het verkopen van Anderlecht
Coucke bevestigt de interesse in Anderlecht van buitenlandse investeerders. "Het interesseert me zelfs niet. De dag dat er me iemand belt om te zeggen dat Amerikanen of oliesjeiks veel geld willen leggen voor ­Anderlecht, ga ik niet eens vragen of het serieus is. Anderlecht staat níet te koop.”, zegt Coucke duidelijk. Door de transfer van Verbruggen hoefde de kapitaalsinjectie er eigenlijk niet meer te komen, maar Coucke bevestigt dat die gewoon zal plaatsvinden zoals gepland.

Over Voorzitter Vandenhaute
Coucke kan uiteraard niet tevreden zijn over Vandenhaute en over vorig seizoen, maar hij hoopt dat de voorzitter zal beloond worden zijn engagement. Hij beseft dat hij zelf geen goede voorzitter was, want er werd geen enkele prijs gepakt. Maar hij laat ook blijken dat hij niets te maken had met sportieve beslissingen zoals de aankoop van dure mislukkingen zoals Sanneh of Vlap. Coucke zegt dat dit toen de keuze was van de sportieve leiding van de club en dat hij geen alternatieven kreeg aangeboden en ten einde raad toch maar akkoord ging.

Over Kompany en het recente verleden
Coucke geeft toe dat hij de sector wel degelijk  kende (van bij Oostende), maar dat hij de toestand van Anderlecht overschatte, net als de druk die er constant is. “Ik ben in het begin op zoveel rariteiten gebotst, dat ik bij het wegsnijden van al die tumoren helaas ook wat vlees mee heb gehad.", zei Coucke.

Indien hij de kans zou krijgen om terug te gaan in de tijd, zou hij de bekerfinale tegen Gent opnieuw willen spelen. "Dat had een gamechanger kunnen zijn voor Anderlecht.”, zegt Coucke die nog steeds contact heeft met Kompany en blij is wanneer Burnley wint. Coucke wenste zich verder niet uit te spreken over het vertrek van Kompany, maar zei wel dat hij als voorzitter twee goede dingen heeft gerealiseerd: elf jeugdspelers (waaronder Doku en Verschaeren) een contract geven en het binnenhalen van Kompany, ook al leidde dat finaal niet tot het verhoopte succes.

-------
Tot slot richt Coucke zich ook naar alle supporters van Paars-wit en bedankt hij alle supporters - zowel die elke speeldag in het stadion zitten als zij die thuis naar de televisie kijken - voor hun trouw aan de club. Hij vraagt aan de supporters om kritisch te blijven voor de club, maar zonder de grenzen te overschrijden. Hij is er zeker van dat wanneer iedereen positieve energie in Anderlecht blijft steken, dat het echt gaat lukken.



Bron: Het Laatste Nieuws



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.