"Zelfs OHL kan interessanter project voorstellen dan wij"

DONDERDAG, 11 MEI 2023, 10:26 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

JEUGD Anderlecht vreest deze zomer heel wat beloftevolle jongeren te zien vertrekken. Verschillende factoren spelen daarbij een rol. "Vroeger zei je 'ja' nog voor je gevraagd werd, nu hebben we minstens drie of vier gesprekken nodig om de ouders te overtuigen", klinkt het in Het Laatste Nieuws.

Met Konstaninos Karetsas (in januari) en Alexander Reumers tekenen twee 15-jarigen van Anderlecht hun eerste profcontract bij Genk. De amper 10-jarige Joris Manzila ruilt Anderlecht voor Club Brugge. En zij zullen niet de laatste vertrekkers zijn, zo vreest men in Neerpede. Waar Anderlecht vroeger het absolute summum was, is die status intussen heel erg afgebrokkeld.

"Gevraagd worden door Anderlecht, dat betekende iets. Je was een van de uitverkorenen, daar was je trots op", vertelt een ancien van Neerpede in Het Laatste Nieuws. Hij haalt de anekdote van Youri Tielemans aan. Diens vader wilde de aansluitingskaart meteen tekenen, nog voor hij de club had bezocht. Nu zijn er drie tot vier gesprekken met de ouders nodig om hen te overtuigen, zegt de persoon in kwestie.

Vele redenen

Vanwaar die ommekeer? Tegenstanders van Wouter Vandenhaute verwijzen meteen naar de situatie rond Jean Kindermans, maar er is natuurlijk meer. Want daar tegenover staat dat het zelden gemakkelijker was dan vandaag om bij Anderlecht de A-kern te halen.

Wat speelt er nog? Het financiële uiteraard. Anderlecht zwaait niet langer met monsterbedragen naar jonge spelers en hun ouders. Bijkomend: de laatste jaren heeft Anderlecht niet alleen op sportief vlak veel van zijn pluimen gelaten, ook naar prestige toe is de club niet meer wat ze ooit was. En qua infrastructuur is de RSCA Academy aan een flinke opknapbeurt toe.

Maar misschien de belangrijkste reden: de andere topclubs hebben op het vlak van opleiding een ferme sprong voorwaarts gemaakt zodat ze met Anderlecht kunnen concurreren. De voorsprong die Anderlecht jaren had, is ze kwijt. Iemand die in Neerpede werkt, vertelt dat niet enkel Genk of Club Brugge jeugdspelers komt weghalen. "Zelfs OH Leuven deinst er niet voor terug om achter onze talenten aan te gaan", klinkt het. "Als zelfs zij een interessanter sportief project kunnen voorstellen."



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.