Europese droom eindigt op strafschopstip

DONDERDAG, 20 APRIL 2023, 20:43 - Garrincha

WEDSTRIJDEN Geen eerste Europese halve finale sinds 1990 voor Anderlecht. In de kwartfinale van de Conference League ging Anderlecht eruit naar strafschoppen. Een rampzalig wedstrijdbegin tegen AZ deed paars-wit de das om.

Dan strijd je in de heenwedstrijd negentig minuten lang met hart en ziel voor een 2-0-bonus, dan geef je die in amper dertien minuten in geschenkverpakking weer weg. Van het openingskwartier konden we als Anderlecht-fan niet vrolijk worden.

Na amper vijf minuten knalde Pavlidis AZ vanaf de stip op 1-0. Murillo zou Kerkez net binnen de zestien hebben aangetikt. Discutabel, maar sowieso dom. Amper acht minuten later mocht Pavlidis vrij intikken nadat Odgaard de vrije baan kreeg op de rechterflank van AZ. We dachten buitenspel te zien, maar de schouder van Murillo stond aan de overkant blijkbaar gelijk met de voet van Odgaard.

Anderlecht was aangeslagen. AZ controleerde, brak uit en zorgde voor gevaar. Gelukkig is de Nederlandse club niet in bloedvorm en lieten ze na Anderlecht meteen dood te knijpen. Ofwel misten ze de kansen, ofwel vonden ze Verbruggen op hun weg. En Anderlecht? Dat gaf AZ-doelman Ryen de status van eerste toeschouwer.  Paars-wit ging dus met een 2-0-achterstand de rust in

Geen Pavlidis meer bij AZ na de pauze. De doelpuntenmaker bleef binnen met een blessure. Toch was het opnieuw AZ dat de wet dicteerde. In minuut 53 kreeg Dreyer plots ruimte voor een schot, maar hij trapte ver naast. De eerste doelpoging van Anderlecht en het sein om te groeien in de wedstrijd. Iets voorbij het uur was daar plots de eerste noemenswaardige kans voor Anderlecht. Refaelov kwam in schietpositie, maar zag zijn schot geblokt. N'Diaye knalde de rebound van uit een erg scherpe hoek op doelman Ryan.

Terwijl Anderlecht steeds vaker opdook op de helft van AZ, bleef het wel opletten geblazen aan de overkant. Vertonghen moest enkele keren broodnodig ingrijpen en ook Verbruggen deed er goed aan om bij de pinken te blijven. Want de uitbraken van AZ bleven gevaarlijker dan hetgeen Anderlecht probeerde. Zeven minuten voor tijd leek Van Brederode alleen op weg naar de 3-0, maar Amuzu en N'Diaye waren net op tijd terug. Twee minuten later trapte Kerkez hard op de paal. Verbruggen stond aan de grond genageld.

In de 89e minuut was daar plots hét moment voor Anderlecht. Sardella met de uitbraak op rechts en de goede voorzet. Slimani stond echter te dicht bij het doel en kreeg de bal tegen zijn foute voet. Het leer hobbelde naast. In de toegevoegde tijd stormde Stroeykens richting het AZ-doel. Sardella en Slimani waren mee, maar niet echt aanspeelbaar en dus trapte Stroeykens zelf. Op Ryan.

En dus gingen we verlengingen spelen. De eerste vijftien minuten waren alvast een maat voor niets. Bij AZ begon de vermoeidheid te spelen en Anderlecht kon de kansen om uit te breken onvoldoende benutten. In de tweede verlenging probeerde invaller Angulo iets te forceren, zag Odgaard een doelpunt terecht afgekeurd voor meters buitenspel en trapte Arnstad een vrije trap binnen het bereik van Ryan. Strafschoppen dus.

AZ mocht als eerste trappen en Clasie faalde niet. Dat deed Vertonghen vlak erna wel. Ook Sardella miste vanaf elf meter. Sneu, beiden waren misschien wel de beste Anderlecht-spelers tijdens de wedstrijd. In tegenstelling tot de partij tegen Ludogorets slaagde Verbruggen er nu niet in om een strafschop te stoppen. AZ scoorde zijn eerste vier elfmeters en mag naar de halve finales.

Score: 2-0 (4-1)
Goal(s): 5' Pavlidis (1-0, pen.), 13' Pavlidis (2-0)

Strafschoppen: Clasie (1-0), Vertonghen (mis), Sugawara (2-0), Kana (2-1), Reijnders (3-1), Sardella (mis), Meerdink (4-1)

AZ:Ryan, Sugawara, Hatzidiakos, Beukema, Kerkez (101' De Wit), Mijnans (113' Bazoer), Clasie, Reijnders, Odgaard (113' Mihailovic), Van Brederode (101' Meerdink), Pavlidis (46' Lahdo)
Anderlecht:Verbruggen, Murillo (62' Sardella), Debast, Vertonghen, N'Diaye, Diawara (111' Kana), Ashimeru (90' Arnstad), Refealov (76' Stroeykens), Dreyer, Slimani (106' Angulo), Amuzu

Geel: 29' Reijnders, 32' Diawara, 40' Pavlidis, 55' Amuzu, 60' Kerkez, 80' Mijnans, 114' Clasie

Scheidsrechter: Davide Massa (Ita)
Stadion: AFAS Stadion