"Hoezo, geen fysieke data?" vs. "Voetballend niet goed genoeg"

VRIJDAG, 13 JANUARI 2023, 16:02 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE Het Nieuwsblad pakt vandaag uit met details over de discussies die Jean Kindermans zijn hoofd gekost hebben als directeur van de jeugdopleiding. De onbeschikbaarheid van fyieke data van de grootste talenten en rechterhand die slabakt, zouden daar onder meer bij zijn.

Tijdens een meeting tussen Peter Verbeke en Kindermans kwam ooit naar boven dat Anderlecht amper diepgaande fysieke gegevens heeft over de toptalenten van de jeugdacademie. Volgens Het Nieuwsblad vindt Kindermans dat niet zo zinvol. Verbeke en voorzitter Wouter Vandenhaute hebben het hier moeilijk mee. Kindermans vraagt vaak (dure) profcontracten voor veelbelovende spelers, maar Verbeke en Vandenhaute vinden dat met data onderbouwd moet kunnen worden of ze de fysieke kwaliteiten hebben om in het profvoetbal door te breken. Kindermans zou echter van geen wijken willen weten en wil blijven voortwerken op zijn manier, zo klinkt het.

Als reactie verwees Kindermans naar de transfer van Ishaq Abdulrazak. Anderlecht betaalde in de zomer 3 miljoen euro voor een speler die volgens de data wel kan blijven draven op de flank, maar volgens Kindermans duidelijk voetballend tekortkomt voor Anderlecht.

Stilstaan is achteruitgaan

Het Anderlecht-bestuur erkent de verdienste van Kindermans in de ontwikkeling van de jeugdopleiding, maar intussen is de tijd niet blijven stilstaan. Het Purple Talent-project was ooit heel vernieuwend, maar nu heeft elke club zo'n project. Het nieuwe bestuur zou (nieuwe) jeugdspelers graag ook mentaal intensief screenen, maar Kindermans zou niet echt meegaand zijn. Volgens de directie stagneert de opleiding van Anderlecht, terwijl clubs als Genk, Antwerp en Club Brugge wel (in sneltreinvaart) zich ontwikkelen.

Spelers verliezen door rechterhand

Ook een doorn in het oog van het bestuur: de rol van Kevin Vermeulen, al ruim tien jaar de rechterhand van Kindermans. Die zou echter met te veel zaken bezig zijn, dat zijn werk bij Anderlecht eronder leidt. Paars-wit zou hierdoor al mening interessante jeugdspeler zijn misgelopen.

Vorig jaar stuurde het bestuur Vermeulen daarom de laan uit, maar Kindermans stelde alles in het werk om dat te verhinderen. Het ontslag wordt ingestrokken en Vermeulen mag blijven mits een salarisvermindering. Niet ideaal, zo vindt het bestuur.

Zoon in scoutingscel

Nog een probleem: de scouting van jeugdkeepers loopt niet ideaal. Normaal is dat een taak voor Frank Boeckx, maar die heeft zijn handen vol met de RSCA Futures. Het bestuur wilde daarom Davy Schollen in dienst nemen, maar dat gaat niet door. Volgens Het Nieuwsblad bemoeilijkt het feit dat zoon Yannick Kindermans in de scoutingscel van de A-kern zit bepaalde zaken.

Uit elkaar groeien

En zo groeien Kindermans en het Anderlecht-bestuur steeds verder uit elkaar. Kindermans voelt zich niet gewaardeerd voor de jeugdproducten die in het verleden doorbraken. Het bestuur vindt dat hij zich te hard vastklampt aan zijn rijkelijk verloonde contract. Omdat Kindermans dat contract niet wil heronderhandelen, beslist voorzitter Vandenhaute finaal om de opzegperiode in gang te zetten.

Reactie Anderlecht

Het Nieuwsblad besluit het artikel met een reactie van Anderlecht: "in een reactie op dit artikel laat Anderlecht weten dat er wel een database is voor de jeugdspelers en dat de talenten intensief mentaal gescreend worden"
 



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.