Zeer zwak Anderlecht opnieuw onderuit

DONDERDAG, 1 SEPTEMBER 2022, 22:39 - TCV

WEDSTRIJDEN Anderlecht heeft voor de elfde keer op rij niet kunnen winnen tegen Gent. Het verloor na een zeer povere partij met 0-1, een strafschop omgezet na rust. Anderlecht was aanvallend onmondig, al verdedigde Gent wel goed. Refaelov schoot de enige echte kans naast bij 0-0. Paars-wit liet een gelaten indruk en kon Gent nooit onder druk zetten. Het zakt weg naar de middenmoot en er wacht zondag met OHL nog een club waartegen vorig seizoen niet werd gewonnen. Bovendien doet OHL het goed met twaalf punten.

Na twee minuten kreeg Anderlecht al meteen een fameuze waarschuwing van Gent. Na balverlies kreeg Gent enorm veel ruimte door het offensieve Paars-witte middenveld, maar Hong plaatste zijn schot erg centraal. Anderlecht reageerde met een combinatie tussen Refealov en Silva. Na een slecht uitgevoerde hoekschop van Paars-wit kon Gent weer uitbreken, maar Hong zijn tweede poging werd geblokt. Pech voor Anderlecht toen Delcroix op het kwartier tegen de paal trapte na hoekschop.

Op het half uur trapte Odjidja een halve meter naast. Murillo deed hem het na aan de overkant. Anderlecht had het moeilijk om tot kansen te komen. Daarvoor was bijvoorbeeld de passing lang niet zuiver genoeg en speelde het ook voorzichtiger na de gevaarlijke uitbraken van Gent. Anderlecht ontsnapte bovendien dankzij de VAR aan de 0-1 toen er buitenspel werd opgemerkt na een prachtig vluchtschot van Kums tegen de paal dat door Depoitre in doel werd verwerkt. Een moeilijke eerste helft voor een erg bleek Anderlecht.

Weinig beterschap na rust. Gent was aanvallend opnieuw iets beter bij de les. Van Crombrugge moest een schot in corner duwen in minuut 55. De Paars-witte aanvallers zaten in de greep van de Gentse defensie en bovendien zocht Anderlecht veel te weinig de diepte. Net na het uur eindelijk nog eens een kans. Refaelov nam goed mee, maar slaagde er niet in om de bal in doel te stiften.
In minuut 67' kreeg Gent een penalty nadat er naar een fout werd gezocht op het scherm door de scheidsrechter. De ingevallen Cuypers schoot feilloos de 0-1 binnen. Wie kon er reageren bij dit futloze Anderlecht dat we vanavond te zien kregen? Het antwoord was simpel: niemand.

De ingevallen Raman zette wel nog eens laag voor, maar een ongelukkige Silva kon er niet bij en aan de tweede paal stond niemand. Van Crombrugge had dan weer geluk na een slechte pass. Maar zelfs in de zes minuten extra tijd slaagde Anderlecht er niet meer in om zelfs tot een kans te komen.

Zo verliest Anderlecht al voor de derde keer dit seizoen en kon het alweer niet winnen tegen Gent. Anderlecht kon net als tegen Union geen vuist maken tegen het fysiek sterke Gent en het kwam aanvallend ook weer zeer bleek voor de dag. Bovendien mist Anderlecht al jaren het métier om een gesloten wedstrijd naar zich toe te trekken. Misschien is het toch geen slecht idee om op de valreep nog op zoek te gaan naar een extra aanvaller? Nu het kanon van Silva al even zwijgt, is het duidelijk dat Paars-wit scorend vermogen mist.