Anderlecht naar poules na strafschoppen!

DONDERDAG, 25 AUGUSTUS 2022, 22:35 - Garrincha

WEDSTRIJDEN Anderlecht heeft geplaatst voor de poules van de Conference League. Het versloeg na een zenuwslopende avond Young Boys Bern na strafschoppen. 3-1 werd het vanaf elfmeter. Hoedt, Sadiki en Esposito scoorden voor paars-wit.

Anderlecht nam van bij de aftrap het initiatief. Het had vaak de bal, combineerde bij momenten aardig, maar tot grote kansen leidde dit niet. Pas op het kwartier kwam Verschaeren met een eerste schot op doel. Hoewel hij best wat ruimte had, zoefde de bal meters naast. Young Boys raakte niet tot bij Van Crombrugge en schuwde de harde duels niet. Iets voorbij halfweg de eerste periode kwamen de bezoekers tegen de gang van het spel in op voorsprong. Elia flitste op zijn rechterflank voorbij Amuzu en Delcroix. Hoedt kwam net te laat en Elia trapte de bal voorbij Van Crombrugge, die perplex aan de grond genageld stond, in doel: 0-1. Een koude douche voor Anderlecht.

Paars-wit reageerde via Silva. Na een vrije trap van Refaelov draaide hij knap, maar zijn schot ging een meter of twee naast. Wat later trapte Amuzu over en naast. Ook hier zat meer in. De grootste kans viel echter aan de overkant. Debast liet zich verrassen op een hoekschop, maar Nsame zijn kopbal ging net over. Op slag van rust liet de scheidsrechter een buffelstoot van Zesinger tegen Hoedt onbestraft. Dat kon gerust een strafschop zijn, maar er was geen VAR om in te grijpen. 0-1 aan de rust en virtueel op weg naar verlengingen.

Anderlecht kwam met Esposito en veel enthousiasme uit de kleedkamer. Silva liet zich meteen gelden, maar kende geen succes. Wat later was het Amuzu die met een goede actie voor onrust zorgde in de bezoekende defensie, maar net op tijd stak een Zwitser zijn voet uit. Wat later ontsnapte paars-wit toen Itten een hoekschop over kopte en bij Young Boys had Camara altijd zijn tweede geel moeten krijgen. Dat net Camara uit de daaropvolgende vrije trap de poging van Silva voor de lijn wegveegde, maakte het extra sneu. Young Boys-coach Wicky begreep het gevaar en haalde Camara dan maar zelf naar de kant.

Na de driedubbele wissel van Young Boys raakte de wedstrijd meer in evenwicht. Anderlecht dreigde nog even via een vrije trap van Hoedt, maar pas in de slotminuten kwamen er weer meer kansen. Van Crombrugge kwam eerst goed weg na een slechte uittrap, aan de overkant werd een doelpunt van Esposito terecht afgekeurd voor buitenspel. Wel knap en met veel overtuiging afgewerkt, overigens. Raman kende dan weer pech toen zijn kopbal recht op de borst van Von Ballmoos belandde. Op naar verlengingen.

In de verlengingen bleek al snel dat het bobijntje van Refaelov en Amuzu af was. Esposito van zijn kant groeide in de wedstrijd. Hij werkte erg hard en probeerde zijn ploeg op sleeptouw te nemen; zoals Silva dat de voorbije matchen vaak deed. Paars-wit probeerde, maar echt goede kansen kwamen er in de eerste verlenging niet. Aan de overkant trapte Rieder een vrije trap op het dak van het doel.

Ook in de tweede verlenging bleef Anderlecht vol overgave zoeken naar het beslissende doelpunt. Raman kwam er erg dicht bij, maar hij trapte snoeihard tegen de paal. Niet veel later was er niemand om een goede voorzet van Murillo in doel te trappen. In de slotminuut kopte Stroeykens nog te zacht in de handen van Von Ballmoos en redde Van Crombrugge een vrije trap van Rider. Zo kregen de tijdrekende Zwitsers, beholpen door de ondermaats presterende scheidsrechter Boiko, waarvoor ze gekomen waren: strafschoppen.

Vanaf elfmeter miste Stroeykens als eerste, maar nadien redde eerst Van Crombrugge en nadien de paal. Lustenberger trapte daarna over en Anderlecht stoot door!

Score: 0-1
Goal(s): 27' Elia (0-1)

Strafschoppen: Hoedt (1-0), Rieder (1-1), Stroeykens (mis), Rrudhani (mis), Sadiki (2-1), Imeri (mis), Esposito (3-1), Lustenberger (mis)

Anderlecht:Van Crombrugge, Debast, Hoedt, Delcroix, Murillo, Kana (80' Olsson), Arnstad (46' Esposito), Verschaeren (80' Stroeykens), Amuzu (104' Sadiki), Refaelov (104' Ishaq), Silva (89' Raman)
Young Boys Bern:Von Ballmoos, Rüegg (64' Blum), Camara (64' Lustenberger), Zesiger, Garcia (76' Benito), Elia, Niasse, Rieder, Ugrinic (64' Ngamaleu), Nsame (90+3' Rrudhani), Itten (114' Imeri)

Geel: 40' Camara, 69' Garcia, 80' Silva, 97' Lustenberger, 120+2' Olsson, 120+3' Hoedt

Scheidsrechter: Serhiy Boiko (Ukr)
Stadion: Lotto Park